Słodkiej Wielkanocy!
To właśnie nią chcemy się dzielić z bliskimi, również poprzez drobne podarunki, wśród których najpopularniejsze są czekoladowe zajączki i pisanki – symbole Wielkanocy. W wielkanocnej kolekcji Terravity znaleźć można figurki i czekolady w okazjonalnych opakowaniach - idealne, by w te święta sprezentować odrobinę słodkiej przyjemności. Wysokiej jakości czekolada będzie też nieodzowna do przygotowania i ozdobienia tradycyjnych wypieków – bab, mazurków czy serników.
Czekoladowe, wielkanocne figurki wkładamy do koszyczka, stawiamy na świątecznym stole i obdarowujemy nimi bliskich. Sprawiają przyjemność nie tylko najmłodszym, wyczekującym upominków „od zajączka”. Wspaniałą zabawą w świąteczny poranek jest także poszukiwanie czekoladowych łakoci, ukrytych w zakamarkach domu i ogrodu przez rodziców czy dziadków. Tak niewiele potrzeba, by sprawić tak dużo radości!
Na nadchodzące święta Terravita przygotowała specjalną kolekcję słodkości. To różnego rodzaju czekoladowe figurki, w postaci wesołych zajączków czy zdobionych jajek – idealne na drobny upominek bądź jako dekoracja stołu. Czekoladowe zajączki są dostępne w czterech różnych formatach, dzięki czemu każdy znajdzie wersję idealną dla siebie. Tradycyjna, świąteczna kolorystyka figurek doskonale współgra z wiosennymi elementami. Jednak najważniejsza pozostaje aksamitna mleczna czekolada, z której powstały – to ona skrywa w sobie sekret słodkiej przyjemności. Oprócz figurek, Terravita przygotowała wielkanocną edycję czekolad mlecznych, w specjalnej szacie graficznej, dostępnych również w dużym formacie prezentowym. Czekolady mleczne Terravita powstają z wyselekcjonowanych ziaren kakaowca i zachwycają delikatną konsystencją. To prawdziwa klasyka smaku!
Czekolada jest też niezbędnym składnikiem świątecznych wypieków. By były one zawsze udane, warto postawić na produkty najwyższej jakości. Doskonale sprawdzą się tu czekolady Terravita – jako dodatek do ciast czy niezbędny składnik polew i dekoracji. Oto przepis na prostą, niezwykle puszystą babę wielkanocną. Czekolada gorzka 70% kakao doskonale uzupełnia smak ciasta, dodając mu przyjemnie wytrawnych, wyważonych nut. Natomiast z użyciem czekolady mlecznej 32% kakao można stworzyć wyjątkowo aksamitną polewę.
Babka wielkanocna z czekoladą
Ciasto
Masło - 170 g
Cukier puder - 215g
Jajka – 5 sztuk (rozmiar L)
Mąka pszenna – 340 g
Mąka migdałowa – 170 g
Proszek do pieczenia – 17 g
Sól - 3,5 g
Śmietana 30% - 170 g
Pasta waniliowa- 8,5 g
Migdały prażone – 85 g
Czekolada gorzka 70% Terravita - 1 tabliczka
Polewa
Czekolada mleczna Terravita - 2 tabliczki
Olej – 30 g
Przygotowanie:
Masło ubić z cukrem pudrem. Jajka dodawać partiami do ubitego masła. Wszystkie suche, sypkie składniki wymieszać razem. Śmietanę oraz pastę podgrzać do 60 stopni. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki, następnie wymieszać z migdałami. Dodać do ubitej masy suche, sypkie składniki. Wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać śmietanę do masy, połączyć. Na sam koniec dodać czekoladę oraz migdały, całość delikatnie wymieszać ręcznie do połączenia się składników. Formę wysmarować masłem. Piec w 180 stopniach przez 60 min (grzałki góra-dół).
Polewa z czekolady:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać dokładnie z olejem do uzyskania jednorodnej konsystencji. Polać babkę, poczekać do zastygnięcia.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.