Słodkiej Wielkanocy!
To właśnie nią chcemy się dzielić z bliskimi, również poprzez drobne podarunki, wśród których najpopularniejsze są czekoladowe zajączki i pisanki – symbole Wielkanocy. W wielkanocnej kolekcji Terravity znaleźć można figurki i czekolady w okazjonalnych opakowaniach - idealne, by w te święta sprezentować odrobinę słodkiej przyjemności. Wysokiej jakości czekolada będzie też nieodzowna do przygotowania i ozdobienia tradycyjnych wypieków – bab, mazurków czy serników.
Czekoladowe, wielkanocne figurki wkładamy do koszyczka, stawiamy na świątecznym stole i obdarowujemy nimi bliskich. Sprawiają przyjemność nie tylko najmłodszym, wyczekującym upominków „od zajączka”. Wspaniałą zabawą w świąteczny poranek jest także poszukiwanie czekoladowych łakoci, ukrytych w zakamarkach domu i ogrodu przez rodziców czy dziadków. Tak niewiele potrzeba, by sprawić tak dużo radości!
Na nadchodzące święta Terravita przygotowała specjalną kolekcję słodkości. To różnego rodzaju czekoladowe figurki, w postaci wesołych zajączków czy zdobionych jajek – idealne na drobny upominek bądź jako dekoracja stołu. Czekoladowe zajączki są dostępne w czterech różnych formatach, dzięki czemu każdy znajdzie wersję idealną dla siebie. Tradycyjna, świąteczna kolorystyka figurek doskonale współgra z wiosennymi elementami. Jednak najważniejsza pozostaje aksamitna mleczna czekolada, z której powstały – to ona skrywa w sobie sekret słodkiej przyjemności. Oprócz figurek, Terravita przygotowała wielkanocną edycję czekolad mlecznych, w specjalnej szacie graficznej, dostępnych również w dużym formacie prezentowym. Czekolady mleczne Terravita powstają z wyselekcjonowanych ziaren kakaowca i zachwycają delikatną konsystencją. To prawdziwa klasyka smaku!
Czekolada jest też niezbędnym składnikiem świątecznych wypieków. By były one zawsze udane, warto postawić na produkty najwyższej jakości. Doskonale sprawdzą się tu czekolady Terravita – jako dodatek do ciast czy niezbędny składnik polew i dekoracji. Oto przepis na prostą, niezwykle puszystą babę wielkanocną. Czekolada gorzka 70% kakao doskonale uzupełnia smak ciasta, dodając mu przyjemnie wytrawnych, wyważonych nut. Natomiast z użyciem czekolady mlecznej 32% kakao można stworzyć wyjątkowo aksamitną polewę.
Babka wielkanocna z czekoladą
Ciasto
Masło - 170 g
Cukier puder - 215g
Jajka – 5 sztuk (rozmiar L)
Mąka pszenna – 340 g
Mąka migdałowa – 170 g
Proszek do pieczenia – 17 g
Sól - 3,5 g
Śmietana 30% - 170 g
Pasta waniliowa- 8,5 g
Migdały prażone – 85 g
Czekolada gorzka 70% Terravita - 1 tabliczka
Polewa
Czekolada mleczna Terravita - 2 tabliczki
Olej – 30 g
Przygotowanie:
Masło ubić z cukrem pudrem. Jajka dodawać partiami do ubitego masła. Wszystkie suche, sypkie składniki wymieszać razem. Śmietanę oraz pastę podgrzać do 60 stopni. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki, następnie wymieszać z migdałami. Dodać do ubitej masy suche, sypkie składniki. Wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać śmietanę do masy, połączyć. Na sam koniec dodać czekoladę oraz migdały, całość delikatnie wymieszać ręcznie do połączenia się składników. Formę wysmarować masłem. Piec w 180 stopniach przez 60 min (grzałki góra-dół).
Polewa z czekolady:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać dokładnie z olejem do uzyskania jednorodnej konsystencji. Polać babkę, poczekać do zastygnięcia.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.