Słodko-ostry dodatek do dań

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Wielu z nas lubi łączyć różne smaki w kuchni przygotowując na co dzień swoje ulubione potrawy – na przykład ostrzejszą, pikantniejszą nutę z czymś delikatniejszym. Do takich połączeń doskonale sprawdzi się limitowy sos – Chrzan Luksusowy na żurawinie, który składa się z dwóch aromatycznych słodko-ostrych warstw.
Chrzan Luksusowy na żurawinie został niedawno wprowadzony na rynek przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem”. Jest to nowa, limitowana wersja tego tradycyjnego sosu. Dla miłośników aromatycznych i wyrazistych smaków sprawdzi się jako uzupełnienie wielu potraw w tym: sałatek, jajek, dressingów czy pieczonych mięs. Chrzan Luksusowy na żurawinie można stosować również jako dodatek do szybkich, codziennych dań takich jak kanapki czy zapiekanki. Poniżej, prezentujemy inspirację kulinarną na wykwintne danie obiadowe – pieczeń cielęcą ze słodko-ostrym sosem z dodatkiem Chrzanu Luksusowego na żurawinie.
Pieczeń cielęca
Cielęcina to delikatne i kruche mięso, które doskonale sprawdzi na zarówno na wielkanocnym stole, jak i jako niedzielny obiad. Przygotować ją można na wiele sposób, podobnie jak sos do jej polania. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby danie było smaczne i cieszyło nasze podniebienie.
Potrzebne składniki:
- 1kg łopatki cielęcej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki majeranku
- 4 łyżki tymianku
- 4 łyżki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki Chrzanu Luksusowego na żurawinie
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka wody
Łopatkę cielęcą dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy. Do małego pojemnika wlewamy olej i dosypujemy sól, pieprz do smaku oraz przyprawy – majeranek, tymianek, rozmaryn. Dokładnie mieszamy i tak przygotowaną marynatę nacieramy całą łopatkę cielęcą. Odstawiamy ją do lodówki na ok. 2 godziny, aby nabrała aromatu przypraw. Nagrzewamy piekarnik do 190°C, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładany do piekarnika na ok. 1,5 godziny, a my zabieramy się za przygotowanie sosu do pieczeni. Do rondelka dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, śmietankę, mąkę i wodę. Sos zagotowujemy, cały czas dokładnie mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól, pieprz oraz Chrzan Luksusowy na żurawinie. Tak przygotowanym sosem zalewamy naszą cielęcinę i pieczemy jeszcze przez ok. 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika dobranie dodatków jest już inwencją twórczą smakoszy!
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego na żurawinie: ok. 6,99 zł brutto / 180 g

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.