Komunikaty PR

Słodko-ostry dodatek do dań

2022-03-17  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Wielu z nas lubi łączyć różne smaki w kuchni przygotowując na co dzień swoje ulubione potrawy – na przykład ostrzejszą, pikantniejszą nutę z czymś delikatniejszym. Do takich połączeń doskonale sprawdzi się limitowy sos – Chrzan Luksusowy na żurawinie, który składa się z dwóch aromatycznych słodko-ostrych warstw.

Chrzan Luksusowy na żurawinie został niedawno wprowadzony na rynek przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem”. Jest to nowa, limitowana wersja tego tradycyjnego sosu. Dla miłośników aromatycznych i wyrazistych smaków sprawdzi się jako uzupełnienie wielu potraw w tym: sałatek, jajek, dressingów czy pieczonych mięs. Chrzan Luksusowy na żurawinie można stosować również jako dodatek do szybkich, codziennych dań takich jak kanapki czy zapiekanki. Poniżej, prezentujemy inspirację kulinarną na wykwintne danie obiadowe – pieczeń cielęcą ze słodko-ostrym sosem z dodatkiem Chrzanu Luksusowego na żurawinie.

Pieczeń cielęca

Cielęcina to delikatne i kruche mięso, które doskonale sprawdzi na zarówno na wielkanocnym stole, jak i jako niedzielny obiad. Przygotować ją można na wiele sposób, podobnie jak sos do jej polania. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby danie było smaczne i cieszyło nasze podniebienie.    

Potrzebne składniki:

  • 1kg łopatki cielęcej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki majeranku
  • 4 łyżki tymianku
  • 4 łyżki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki Chrzanu Luksusowego na żurawinie
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wody

Łopatkę cielęcą dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy. Do małego pojemnika wlewamy olej i dosypujemy sól, pieprz do smaku oraz przyprawy – majeranek, tymianek, rozmaryn. Dokładnie mieszamy i tak przygotowaną marynatę nacieramy całą łopatkę cielęcą. Odstawiamy ją do lodówki na ok. 2 godziny, aby nabrała aromatu przypraw. Nagrzewamy piekarnik do 190°C, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładany do piekarnika na ok. 1,5 godziny, a my zabieramy się za przygotowanie sosu do pieczeni. Do rondelka dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, śmietankę, mąkę i wodę. Sos zagotowujemy, cały czas dokładnie mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól, pieprz oraz Chrzan Luksusowy na żurawinie. Tak przygotowanym sosem zalewamy naszą cielęcinę i pieczemy jeszcze przez ok. 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika dobranie dodatków jest już inwencją twórczą smakoszy!

Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego na żurawinie: ok. 6,99 zł brutto / 180 g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.