Komunikaty PR

Słodko-ostry dodatek do dań

2022-03-17  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Wielu z nas lubi łączyć różne smaki w kuchni przygotowując na co dzień swoje ulubione potrawy – na przykład ostrzejszą, pikantniejszą nutę z czymś delikatniejszym. Do takich połączeń doskonale sprawdzi się limitowy sos – Chrzan Luksusowy na żurawinie, który składa się z dwóch aromatycznych słodko-ostrych warstw.

Chrzan Luksusowy na żurawinie został niedawno wprowadzony na rynek przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem”. Jest to nowa, limitowana wersja tego tradycyjnego sosu. Dla miłośników aromatycznych i wyrazistych smaków sprawdzi się jako uzupełnienie wielu potraw w tym: sałatek, jajek, dressingów czy pieczonych mięs. Chrzan Luksusowy na żurawinie można stosować również jako dodatek do szybkich, codziennych dań takich jak kanapki czy zapiekanki. Poniżej, prezentujemy inspirację kulinarną na wykwintne danie obiadowe – pieczeń cielęcą ze słodko-ostrym sosem z dodatkiem Chrzanu Luksusowego na żurawinie.

Pieczeń cielęca

Cielęcina to delikatne i kruche mięso, które doskonale sprawdzi na zarówno na wielkanocnym stole, jak i jako niedzielny obiad. Przygotować ją można na wiele sposób, podobnie jak sos do jej polania. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby danie było smaczne i cieszyło nasze podniebienie.    

Potrzebne składniki:

  • 1kg łopatki cielęcej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki majeranku
  • 4 łyżki tymianku
  • 4 łyżki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki Chrzanu Luksusowego na żurawinie
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wody

Łopatkę cielęcą dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy. Do małego pojemnika wlewamy olej i dosypujemy sól, pieprz do smaku oraz przyprawy – majeranek, tymianek, rozmaryn. Dokładnie mieszamy i tak przygotowaną marynatę nacieramy całą łopatkę cielęcą. Odstawiamy ją do lodówki na ok. 2 godziny, aby nabrała aromatu przypraw. Nagrzewamy piekarnik do 190°C, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładany do piekarnika na ok. 1,5 godziny, a my zabieramy się za przygotowanie sosu do pieczeni. Do rondelka dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, śmietankę, mąkę i wodę. Sos zagotowujemy, cały czas dokładnie mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól, pieprz oraz Chrzan Luksusowy na żurawinie. Tak przygotowanym sosem zalewamy naszą cielęcinę i pieczemy jeszcze przez ok. 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika dobranie dodatków jest już inwencją twórczą smakoszy!

Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego na żurawinie: ok. 6,99 zł brutto / 180 g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.