Smaczne przystawki na świąteczny stół
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Wigilię i Boże Narodzenie spędzamy zazwyczaj tradycyjnie – w domu, z rodziną przy smacznie zastawionym stole. To specjalny czas, który możemy poświęcić bliskim, ale i delektować się świątecznymi smakami. A te powinny być wyjątkowe, poczynając już od przystawek - są one tak samo ważne jak dania główne. Muszą być nie tylko spójne z całym menu, ich smak ma rozbudzić apetyt na więcej.
Prosty i wyborny – tatar ze śledzia
Śledź gości na wigilijnym stole w wielu postaciach. Nasza propozycja – tatar ze śledzia z majonezem i ćwikłą. Jest wyborny. W takim wydaniu nie tylko znakomicie smakuje, ale jest także niezwykle efektowny. To znakomita propozycja zarówno na święta, jak i na zbliżającą się noc sylwestrową i na inne uroczystości.
Do przygotowanie potrzebne będą:
- filety śledziowe
- Majonez Kielecki
- ogórki konserwowe
- pieczarki
- cebula
- przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
- Ćwikła z chrzanem.
Podstawą tatara są drobno pokrojone ogórki konserwowe, pieczarki i cebula. Następnie kładziemy warstwę naszej Ćwikły z chrzanem, a całość zwieńczamy posiekanymi filetami śledziowymi, doprawionymi solą, pieprzem, sokiem z cytryny i Majonezem Kieleckim. Warstwy warto układać za pomocą okrągłej foremki – łatwiej powstanie oczekiwany, równy kształt.
Sugerowana cena Ćwikły z chrzanem WSP Społem: 4,83 zł
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego 500ml: 10,96 zł
Pasztet wigilijny dla smakoszy
Postny pasztet grzybowy to potrawa, która znakomicie smakuje i doskonale wpisuje się w wigilijne menu. Warto odkryć jego wyjątkowy charakter, który zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jest bardzo prosty w wykonaniu.
Do przygotowania pasztetu niezbędne będą:
- pieczarki,
- cebula,
- kajzerki,
- garść suszonych grzybów,
- sól i pieprz,
- odrobina oleju,
- kwaśna śmietana,
- jajka,
- natka pietruszki,
- oraz masło i bułkę tartą przeznaczone do wysmarowania formy.
Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Gdy zmiękną, odcedzamy je z wody i bardzo drobno siekamy. Pieczarki oraz cebulę kroimy i razem z grzybami smażymy na oleju. Całość studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i w dużej misce mieszamy je z wystudzoną masą grzybową, dodając kwaśnej śmietany i posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec delikatnie dodajemy ubite na sztywno białko. Przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około godzinę. Następnie pozostaje nam tylko delektować się pysznym grzybowym pasztetem, który podajemy z Sosem Kieleckim tatarskim. Jego kremowa konsystencja i dobrze wyczuwalne, spore kawałki warzyw i grzybów gwarantują pełen sukces!
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: 3,78 zł

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.