Smaczne przystawki na świąteczny stół
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Wigilię i Boże Narodzenie spędzamy zazwyczaj tradycyjnie – w domu, z rodziną przy smacznie zastawionym stole. To specjalny czas, który możemy poświęcić bliskim, ale i delektować się świątecznymi smakami. A te powinny być wyjątkowe, poczynając już od przystawek - są one tak samo ważne jak dania główne. Muszą być nie tylko spójne z całym menu, ich smak ma rozbudzić apetyt na więcej.
Prosty i wyborny – tatar ze śledzia
Śledź gości na wigilijnym stole w wielu postaciach. Nasza propozycja – tatar ze śledzia z majonezem i ćwikłą. Jest wyborny. W takim wydaniu nie tylko znakomicie smakuje, ale jest także niezwykle efektowny. To znakomita propozycja zarówno na święta, jak i na zbliżającą się noc sylwestrową i na inne uroczystości.
Do przygotowanie potrzebne będą:
- filety śledziowe
- Majonez Kielecki
- ogórki konserwowe
- pieczarki
- cebula
- przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
- Ćwikła z chrzanem.
Podstawą tatara są drobno pokrojone ogórki konserwowe, pieczarki i cebula. Następnie kładziemy warstwę naszej Ćwikły z chrzanem, a całość zwieńczamy posiekanymi filetami śledziowymi, doprawionymi solą, pieprzem, sokiem z cytryny i Majonezem Kieleckim. Warstwy warto układać za pomocą okrągłej foremki – łatwiej powstanie oczekiwany, równy kształt.
Sugerowana cena Ćwikły z chrzanem WSP Społem: 4,83 zł
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego 500ml: 10,96 zł
Pasztet wigilijny dla smakoszy
Postny pasztet grzybowy to potrawa, która znakomicie smakuje i doskonale wpisuje się w wigilijne menu. Warto odkryć jego wyjątkowy charakter, który zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jest bardzo prosty w wykonaniu.
Do przygotowania pasztetu niezbędne będą:
- pieczarki,
- cebula,
- kajzerki,
- garść suszonych grzybów,
- sól i pieprz,
- odrobina oleju,
- kwaśna śmietana,
- jajka,
- natka pietruszki,
- oraz masło i bułkę tartą przeznaczone do wysmarowania formy.
Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Gdy zmiękną, odcedzamy je z wody i bardzo drobno siekamy. Pieczarki oraz cebulę kroimy i razem z grzybami smażymy na oleju. Całość studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i w dużej misce mieszamy je z wystudzoną masą grzybową, dodając kwaśnej śmietany i posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec delikatnie dodajemy ubite na sztywno białko. Przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około godzinę. Następnie pozostaje nam tylko delektować się pysznym grzybowym pasztetem, który podajemy z Sosem Kieleckim tatarskim. Jego kremowa konsystencja i dobrze wyczuwalne, spore kawałki warzyw i grzybów gwarantują pełen sukces!
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: 3,78 zł

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.