Smaczne przystawki na świąteczny stół
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Wigilię i Boże Narodzenie spędzamy zazwyczaj tradycyjnie – w domu, z rodziną przy smacznie zastawionym stole. To specjalny czas, który możemy poświęcić bliskim, ale i delektować się świątecznymi smakami. A te powinny być wyjątkowe, poczynając już od przystawek - są one tak samo ważne jak dania główne. Muszą być nie tylko spójne z całym menu, ich smak ma rozbudzić apetyt na więcej.
Prosty i wyborny – tatar ze śledzia
Śledź gości na wigilijnym stole w wielu postaciach. Nasza propozycja – tatar ze śledzia z majonezem i ćwikłą. Jest wyborny. W takim wydaniu nie tylko znakomicie smakuje, ale jest także niezwykle efektowny. To znakomita propozycja zarówno na święta, jak i na zbliżającą się noc sylwestrową i na inne uroczystości.
Do przygotowanie potrzebne będą:
- filety śledziowe
- Majonez Kielecki
- ogórki konserwowe
- pieczarki
- cebula
- przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
- Ćwikła z chrzanem.
Podstawą tatara są drobno pokrojone ogórki konserwowe, pieczarki i cebula. Następnie kładziemy warstwę naszej Ćwikły z chrzanem, a całość zwieńczamy posiekanymi filetami śledziowymi, doprawionymi solą, pieprzem, sokiem z cytryny i Majonezem Kieleckim. Warstwy warto układać za pomocą okrągłej foremki – łatwiej powstanie oczekiwany, równy kształt.
Sugerowana cena Ćwikły z chrzanem WSP Społem: 4,83 zł
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego 500ml: 10,96 zł
Pasztet wigilijny dla smakoszy
Postny pasztet grzybowy to potrawa, która znakomicie smakuje i doskonale wpisuje się w wigilijne menu. Warto odkryć jego wyjątkowy charakter, który zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jest bardzo prosty w wykonaniu.
Do przygotowania pasztetu niezbędne będą:
- pieczarki,
- cebula,
- kajzerki,
- garść suszonych grzybów,
- sól i pieprz,
- odrobina oleju,
- kwaśna śmietana,
- jajka,
- natka pietruszki,
- oraz masło i bułkę tartą przeznaczone do wysmarowania formy.
Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Gdy zmiękną, odcedzamy je z wody i bardzo drobno siekamy. Pieczarki oraz cebulę kroimy i razem z grzybami smażymy na oleju. Całość studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i w dużej misce mieszamy je z wystudzoną masą grzybową, dodając kwaśnej śmietany i posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec delikatnie dodajemy ubite na sztywno białko. Przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około godzinę. Następnie pozostaje nam tylko delektować się pysznym grzybowym pasztetem, który podajemy z Sosem Kieleckim tatarskim. Jego kremowa konsystencja i dobrze wyczuwalne, spore kawałki warzyw i grzybów gwarantują pełen sukces!
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: 3,78 zł

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.