Smaczne święta tylko z Vegetą!
Każdy z nas ma swoje ulubione wielkanocne smaki – zapamiętane z dzieciństwa, poznane podczas kulinarnych spotkań u najbliższych czy takie, które samodzielnie zostały przez nas odkryte. Intensywny i pyszny smak potraw to zasługa odpowiednio dobranych przypraw. Dlatego warto postawić na rozwiązanie sprawdzone od lat, czyli Vegetę uniwersalną, która zagwarantuje świąteczny sukces w kuchni. To sekret pysznej Wielkanocy!
Dania, na które czekamy
Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy na stołach pojawiają się nasze ulubione, tradycyjne potrawy, których nie mamy okazji jeść na co dzień. Między innymi dzięki nim czujemy się tak uroczyście. Sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, żurek czy barszcz biały to dania, które w święta możemy znaleźć na każdym polskim stole, choć wszędzie smakują nieco inaczej. Niezależnie od wykorzystanych składników, sposobu przyrządzania i kulinarnych niuansów, wszyscy doceniamy to samo: wyrazisty smak odpowiednio przyprawionych potraw. Taki efekt pomoże nam osiągnąć jedna z najbardziej lubianych przypraw w polskiej kuchni – Vegeta.
Pyszny i wyrazisty smak Wielkanocy
Vegeta, obecna w naszych domach od dekad, to tajemnica kulinarnych sukcesów wielu pokoleń Polaków. W święta nie ma miejsca na kulinarne potknięcia, więc warto sięgnąć po nią również w trakcie wielkanocnych przygotowań, aby zagwarantować sobie powodzenie w czasie gotowania, a podczas świątecznych posiłków rozkoszować się doskonałym smakiem dań. Vegeta świetnie sprawdzi się m.in. do doprawiania pieczonych mięs i pasztetów, a także urozmaici smak faszerowanych jajek czy sałatki jarzynowej. Z kolei wyrazistości wielkanocnym zupom nada Piramidka Smaku Vegeta Natur do żurku i barszczu białego. W niewielkiej torebce zamknięta została starannie dobrana mieszanka czterech aromatycznych przypraw: czarnego pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych i suszonego czosnku. Odpowiednie proporcje każdego ze składników pozwolą na idealne doprawienie świątecznej zupy. Dzięki wygodnemu opakowaniu w formie piramidki, po zakończeniu gotowania łatwo usuniesz ją z zupy, by móc w pełni delektować się jej smakiem.
Jednym z kluczowych i symbolicznych dań na wielkanocnym stole są oczywiście jajka. Poniżej przedstawiamy przepis na faszerowane jajka, dzięki któremu tej Wielkanocy zachwycisz najbliższych!
Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
czas przygotowania ok. 20 minut, 10 porcji
Składniki:
• 5 jajek
• 150 g łososia wędzonego
• Vegeta Natur
• majonez
• świeży koperek
• listki pietruszki do ozdoby
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostudź, a następnie obierz ze skorupek i przekrój na pół. Z jajek wydrąż żółtka, a następnie je rozdrobnij. Drobno pokrój wędzonego łososia i wymieszaj z żółtkami, dodając łyżeczkę Vegety Natur do smaku oraz pięć łyżek majonezu. Pastą faszeruj połówki jajek. Polecamy udekorować gotowe jajka majonezem i koperkiem lub natką pietruszki.
Więcej informacji na temat produktów Podravka oraz inspiracje kulinarne marki znajdziesz na stronie https://www.podravka.pl oraz na kanale YouTube Podravka Polska.

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.