Smaczne święta tylko z Vegetą!
Każdy z nas ma swoje ulubione wielkanocne smaki – zapamiętane z dzieciństwa, poznane podczas kulinarnych spotkań u najbliższych czy takie, które samodzielnie zostały przez nas odkryte. Intensywny i pyszny smak potraw to zasługa odpowiednio dobranych przypraw. Dlatego warto postawić na rozwiązanie sprawdzone od lat, czyli Vegetę uniwersalną, która zagwarantuje świąteczny sukces w kuchni. To sekret pysznej Wielkanocy!
Dania, na które czekamy
Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy na stołach pojawiają się nasze ulubione, tradycyjne potrawy, których nie mamy okazji jeść na co dzień. Między innymi dzięki nim czujemy się tak uroczyście. Sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, żurek czy barszcz biały to dania, które w święta możemy znaleźć na każdym polskim stole, choć wszędzie smakują nieco inaczej. Niezależnie od wykorzystanych składników, sposobu przyrządzania i kulinarnych niuansów, wszyscy doceniamy to samo: wyrazisty smak odpowiednio przyprawionych potraw. Taki efekt pomoże nam osiągnąć jedna z najbardziej lubianych przypraw w polskiej kuchni – Vegeta.
Pyszny i wyrazisty smak Wielkanocy
Vegeta, obecna w naszych domach od dekad, to tajemnica kulinarnych sukcesów wielu pokoleń Polaków. W święta nie ma miejsca na kulinarne potknięcia, więc warto sięgnąć po nią również w trakcie wielkanocnych przygotowań, aby zagwarantować sobie powodzenie w czasie gotowania, a podczas świątecznych posiłków rozkoszować się doskonałym smakiem dań. Vegeta świetnie sprawdzi się m.in. do doprawiania pieczonych mięs i pasztetów, a także urozmaici smak faszerowanych jajek czy sałatki jarzynowej. Z kolei wyrazistości wielkanocnym zupom nada Piramidka Smaku Vegeta Natur do żurku i barszczu białego. W niewielkiej torebce zamknięta została starannie dobrana mieszanka czterech aromatycznych przypraw: czarnego pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych i suszonego czosnku. Odpowiednie proporcje każdego ze składników pozwolą na idealne doprawienie świątecznej zupy. Dzięki wygodnemu opakowaniu w formie piramidki, po zakończeniu gotowania łatwo usuniesz ją z zupy, by móc w pełni delektować się jej smakiem.
Jednym z kluczowych i symbolicznych dań na wielkanocnym stole są oczywiście jajka. Poniżej przedstawiamy przepis na faszerowane jajka, dzięki któremu tej Wielkanocy zachwycisz najbliższych!
Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
czas przygotowania ok. 20 minut, 10 porcji
Składniki:
• 5 jajek
• 150 g łososia wędzonego
• Vegeta Natur
• majonez
• świeży koperek
• listki pietruszki do ozdoby
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostudź, a następnie obierz ze skorupek i przekrój na pół. Z jajek wydrąż żółtka, a następnie je rozdrobnij. Drobno pokrój wędzonego łososia i wymieszaj z żółtkami, dodając łyżeczkę Vegety Natur do smaku oraz pięć łyżek majonezu. Pastą faszeruj połówki jajek. Polecamy udekorować gotowe jajka majonezem i koperkiem lub natką pietruszki.
Więcej informacji na temat produktów Podravka oraz inspiracje kulinarne marki znajdziesz na stronie https://www.podravka.pl oraz na kanale YouTube Podravka Polska.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.