Smacznie i szybko z makaronami „2 minuty” Podravka
Innowacyjny makaron
Makaron Podravka „2 minuty” powstał z myślą o konsumentach, którym zależy na szybkim i przyjemnym przygotowywaniu pełnowartościowych potraw. W ofercie marki dostępne są trzy rodzaje: Spaghetti, Fusilli (świderki) oraz Chifferi (kolanka). Makaron produkowany jest w innowacyjny sposób, w wyniku którego końcowy czas gotowania wynosi jedynie 2 minuty (makaron ugotowany al dente), a produkt zachowuje pełnię smaku i wartości odżywczych. Wszystkie rodzaje makaronów Podravka „2 minuty” powstały w 100% z wysokogatunkowej pszenicy durum. Ta wyjątkowa odmiana pszenicy zawiera wysoką ilość białka, witamin oraz składników mineralnych, które warto uwzględnić w swojej codziennej diecie. Makaron stanowi podstawę wielu dań. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z Pesto alla Genovese czy Pesto Rosso Podravka. Można go podawać także z sosem, oliwą, oraz łączyć z różnymi warzywami, owocami morza, mięsem lub tofu. Poniżej prezentujemy pomysł na przepyszne i szybkie danie, z użyciem makaronu Podravka „2 minuty”, które z pewnością przypadnie do gustu fanom dań z makaronem.
Prosty przepis na aromatyczny makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami (4 porcje)
Składniki:
- 500 g kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 100 g suszonych pomidorów Podravka (odsączonych z zalewy)
- 250 g makaronu Podravka „2 minuty” Fusilli (świderki)
- 2 ząbki czosnku
- 70 g cebuli
- 10 ml oliwy
- 10 g natki pietruszki
- 1 gałązka świeżej bazylii
- ¼ czerwonej papryczki chilli
- 30 g masła
- 250 g śmietanki 30%
- 1 kostka bulionu drobiowego Vegeta Natur
- 350 g wody
Przygotowanie:
Obraną cebulę i czosnek miksujemy z natką pietruszki, bazylią, chilli, suszonymi pomidorami oraz masłem. Dolewamy wodę, śmietankę, pokruszoną kostkę bulionu drobiowego i mieszamy do momentu połączenia się składników. Kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej oliwie, na głębokiej patelni. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. W między czasie gotujemy makaron Podravka „2 minuty” według instrukcji podanej na opakowaniu. Ugotowany makaron wsypujemy na patelnię i całość mieszamy. Danie jest gotowe do spożycia od razu po przyrządzeniu.
Wskazówka:
Danie można udekorować posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie posypać parmezanem.
Więcej informacji na temat produktów Podravka oraz inspiracje kulinarne marki znajdziesz na stronie https://www.podravka.pl oraz na kanale YouTube Podravka Polska.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.