Komunikaty PR

Smacznie i szybko z makaronami „2 minuty” Podravka

2023-03-23  |  01:00
Biuro prasowe

Innowacyjny makaron

Makaron Podravka „2 minuty” powstał z myślą o konsumentach, którym zależy na szybkim i przyjemnym przygotowywaniu pełnowartościowych potraw. W ofercie marki dostępne są trzy rodzaje: Spaghetti, Fusilli (świderki) oraz Chifferi (kolanka). Makaron produkowany jest w innowacyjny sposób, w wyniku którego końcowy czas gotowania wynosi jedynie 2 minuty (makaron ugotowany al dente), a produkt zachowuje pełnię smaku i wartości odżywczych. Wszystkie rodzaje makaronów Podravka „2 minuty” powstały w 100% z wysokogatunkowej pszenicy durum. Ta wyjątkowa odmiana pszenicy zawiera wysoką ilość białka, witamin oraz składników mineralnych, które warto uwzględnić w swojej codziennej diecie. Makaron stanowi podstawę wielu dań. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z Pesto alla Genovese czy Pesto Rosso Podravka. Można go podawać także z sosem, oliwą, oraz łączyć z różnymi warzywami, owocami morza, mięsem lub tofu. Poniżej prezentujemy pomysł na przepyszne i szybkie danie, z użyciem makaronu Podravka „2 minuty”, które z pewnością przypadnie do gustu fanom dań z makaronem. 

Prosty przepis na aromatyczny makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami (4 porcje)

Składniki:

  • 500 g kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 100 g suszonych pomidorów Podravka (odsączonych z zalewy)
  • 250 g makaronu Podravka „2 minuty” Fusilli (świderki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g cebuli
  • 10 ml oliwy
  • 10 g natki pietruszki 
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • ¼ czerwonej papryczki chilli
  • 30 g masła
  • 250 g śmietanki 30%
  • 1 kostka bulionu drobiowego Vegeta Natur
  • 350 g wody

Przygotowanie:

Obraną cebulę i czosnek miksujemy z natką pietruszki, bazylią, chilli, suszonymi pomidorami oraz masłem. Dolewamy wodę, śmietankę, pokruszoną kostkę bulionu drobiowego i mieszamy do momentu połączenia się składników. Kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej oliwie, na głębokiej patelni. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. W między czasie gotujemy makaron Podravka „2 minuty” według instrukcji podanej na opakowaniu. Ugotowany makaron wsypujemy na patelnię i całość mieszamy. Danie jest gotowe do spożycia od razu po przyrządzeniu. 

Wskazówka:

Danie można udekorować posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie posypać parmezanem.

Więcej informacji na temat produktów Podravka oraz inspiracje kulinarne marki znajdziesz na stronie https://www.podravka.pl oraz na kanale YouTube Podravka Polska.

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.