Smak i pasja ocenione na pięć gwiazdek
Tegoroczna edycja warsztatów w Akademii Kulinarnej Amica to czas pełen kulinarnych wyzwań, nowych smaków i inspiracji, które przyciągnęły zarówno początkujących pasjonatów gotowania, jak i bardziej doświadczonych uczestników. Wszystkie miejsca na warsztaty zostały wyprzedane, a opinie uczestników wskazują na ich wyjątkową jakość – Akademia może pochwalić się oceną 5 gwiazdek w Google. Co więcej, wielu uczestników wraca regularnie, co świadczy o tym, że formuła zajęć trafia i spełnia ich oczekiwania.
W ofercie warsztatów znalazły się różnorodne tematy, pozwalające na podróż przez kulinarne tradycje z różnych stron świata. Kuchnia hiszpańska, meksykańska, gruzińska czy wegańska to tylko niektóre z propozycji, które czekały na uczestników. Dzięki pracy w małych grupach uczestnicy mogli liczyć na indywidualne wsparcie doświadczonych szefów i pasjonatów kuchni. Trzygodzinne spotkania pozwalały nie tylko poznać nowe techniki kulinarne, ale także zgłębić tajniki przygotowywania regionalnych potraw, takich jak aromatyczna paella, idealne tacos czy wegańskie dania na bazie sezonowych składników.
– Powracający uczestnicy to dla nas motywacja do dalszej pracy. Cieszymy się, że nasze warsztaty stają się miejscem, gdzie można nie tylko nauczyć się gotowania, poznać najnowsze urządzenia, ale także spotkać ludzi o podobnych pasjach i zainteresowaniach – podkreśla zespół Akademii Kulinarnej Amica. – Wyjątkowe jest także miejsce, w którym odbywają się spotkania. Showroom Amica tworzy unikalną atmosferę, która sprzyja kulinarnym podróżom.
Warsztaty Akademii to także przestrzeń wspólnych doświadczeń i wymiany doświadczeń w przyjaznej, kameralnej atmosferze. W czasie degustacji przygotowanych dań (często zaraz po ich przygotowaniu) można podzielić się spostrzeżeniami dotyczącymi przygotowywania dania. Dla osób, które chcą kontynuować kulinarne przygody w domu, dostępne są ebooki z przepisami, które pozwalają kontynuować eksperymenty kulinarne.
Przyszły rok zapowiada się równie interesująco. Akademia już teraz pracuje nad ofertą kolejnych warsztatów, które ponownie umożliwią uczestnikom odkrywanie nowych smaków i technik kulinarnych. Szczegóły dotyczące terminów i rezerwacji będą dostępne na stronie internetowej Akademii.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.