Smaki dzieciństwa od mamy
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Z okazji Dnia Matki kierujemy najlepsze życzenia do naszych mam, ale też wspominamy najpiękniejsze chwile spędzane w ich towarzystwie. To one bardzo często wywarły ogromny wpływ na nasz sposób postrzegania świata, ale też gusta – w tym kulinarne. Smak potraw przyrządzanych przez mamy pamiętamy zwykle przez całe życie i traktujemy jako ważny punkt odniesienia.
W trzecim dziesięcioleciu XXI wieku polska kuchnia wygląda nieco inaczej niż ta pod koniec wieku XX. Dzięki mass mediom i podróżom rozsmakowaliśmy się w potrawach z całego świata. Dużo więcej eksperymentujemy, próbując egzotycznych połączeń i smaków. Spożywamy też więcej warzyw i owoców, ponieważ zrozumieliśmy, że ich obecność w diecie przekłada się na nasze samopoczucie i zdrowie.
W naszych jadłospisach znajdują się jednak nienaruszalne pozycje. Takie, z którymi łączy nas sentyment i najlepsze, przechowywane głęboko w sercu wspomnienia – to potrawy przygotowywane dla nas przez mamę. Ich zapach i smak kojarzą nam się przeważnie z najszczęśliwszym okresem życia. W Dniu Matki przypominamy 3 dania, które wiele osób zna z własnego dzieciństwa. Z pewnością potrafilibyście tę listę rozszerzyć o wiele dodatkowych pozycji...
Kiełbasa z cebulą
To proste danie królowało na stołach szczególnie pod koniec PRL-u i wiele mam podawało je zarówno na obiad, jak i kolację. Można je przyrządzać również na grillu. Kilka kawałków Kiełbasy toruńskiej stryjka Dobrowolscy nacinamy z obu stron na całej długości. Na patelni podgrzewamy olej lub oliwę, a cebulę kroimy na talarki. Kładziemy kiełbaski na patelni i dokładamy cebulę. Pamiętajmy o regularnym obracaniu, bo tylko wtedy unikniemy zbytniego przypieczenia. Na talerze danie wykładamy w momencie, kiedy zarówno kiełbasa jak i cebula zarumienią się. Na grillu pamiętajmy o użyciu aluminiowej folii lub tacki. Gotową kiełbasę podajemy z keczupem lub musztardą i pieczywem. Możemy też posypać np. szczypiorkiem.
Pierogi z mięsem
Klasyczne, smaczne i pożywne polskie danie, które w zależności od przyrządzającej je mamy może w istotny sposób różnić się detalami smakowymi. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy około 1,5 l wody. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez 30 minut. W trakcie gotowania dodajemy liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie i gotujemy przez kolejne 30 minut. Gotowe mięso odcedzamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozdrabniamy do ulubionej konsystencji. Do wykonania ciasta wykorzystujemy mąkę, olej, jajko i wodę. Wyrabiamy je do czasu, gdy będzie elastyczne i sprężyste. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek o grubości 2 mm. Z ciasta wycinamy kółka szklanką lub foremką, nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy. Pierogi układamy na desce posypując mąką. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Na skwarki wykorzystujemy Kiełbasę głogowską Dobrowolscy, którą kroimy na drobną kostkę i podsmażamy, aż się zarumieni. Pierogi podajemy ciepłe, polane skwarkami.
Zapiekanka makaronowa z serem i szynką
Jest daniem, które można przygotować szybko i nie wymaga skomplikowanych dodatków. Przeważnie produkty do jego wykonania można znaleźć w każdym domu, dlatego zapiekanka stanowi smaczny posiłek kryzysowy, który możemy wykonać, gdy mamy niewiele czasu.
Makaron rurki gotujemy w lekko osolonej wodzie do twardości al dente. Jeżeli mamy taką możliwość to lepiej wybrać makaron pełnoziarnisty, ma więcej błonnika, witamin i mikroskładników. Szynkę z Wadowic z linii Tradycyjnie Wędzone kroimy w kostkę, żółty ser ścieramy na tarce, a śmietanę przyprawiamy papryką, pieprzem i solą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy makaron, dodajemy szynkę i polewamy śmietaną. Na sam wierzch wysypujemy ser. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem „Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.
www.dobrowolscy.pl

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Doda: Realizacja filmu o moim życiu obudziła wielu ludzi, którzy mi bardzo źle życzą. Wśród moich byłych też są jakieś nerwowe ruchy
Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że pojawił się pomysł na realizację filmu dokumentalnego, w którym będzie mogła ujawnić szczegóły swojego życia prywatnego i zawodowego. Jak zauważa, nie każdy artysta jest w ten sposób doceniony. Dlatego też ona postanowiła wykorzystać tę szansę i chce jak najlepiej zaprezentować się w tej produkcji. Doda przyznaje również, że ten projekt wywołał wiele negatywnych emocji.
Konsument
Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.
Edukacja
Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.