Śmietana a śmietanka – czy wiesz, co je różni?
Do kawy, do ciasta, do zupy, a może do sałatki? Możliwości jest wiele, bo zarówno śmietana, jak i śmietanka stanowią perfekcyjne uzupełnienie wielu potraw. Jednak czy zawsze wiemy, którą wybrać? I czym tak naprawdę różnią się między sobą? Najprościej mówiąc, śmietana jest kwaśna, a śmietanka słodka. A w jakich daniach sprawdzą się najlepiej? Podpowiadamy.
Kilka słów o różnicach
Smak to nie wszystko, co odróżnia śmietanę od śmietanki. Są to przede wszystkim inne procesy powstawania, zawartość tłuszczu oraz konsystencja. Zacznijmy od śmietanki, którą uzyskujemy podczas odwirowania mleka. Jest ona płynna i słodka, dostępna najczęściej w wariantach 10 %, 12 %, 18 %, 30 % i 36 % tłuszczu. Z kolei śmietana, to ukwaszona w wyniku działania czystych kultur bakterii mlekowych śmietanka, która posiada gęstą konsystencję oraz lekko kwaśny smak. Na półkach sklepowych znajdziemy ją w wersji 12, 18 i 22% tłuszczu. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym śmietana będzie bardziej gęsta i zawiesista.
No to którą do ciasta, a którą do zupy?
Tak naprawdę zastosowań jest wiele, bowiem z pomocą produktów śmietanowych możemy wyczarować naprawdę pyszne dania. Zazwyczaj słodkie i lekkie śmietanki wykorzystuje się do przygotowywania deserów – pysznych kremów, serników czy tiramisu. Wynika to z faktu, że śmietanka – o ile jest dobrze schłodzona – świetnie nadaje się do ubijania. Idealnie sprawdzi się ta zawierająca 30% lub 36% tłuszczu (np. śmietanka UHT Łaciata). Produkty z wysoką zawartością tłuszczu doskonale się łączą oraz szybko ubijają, pozwalając uzyskać idealną, trwałą konsystencję oraz śmietankowy smak.
Nie tylko do ciast
To, że śmietanka jest słodka, nie oznacza, że pasuje tylko do deserów. Warto jej smakiem wzbogacić np. krem z papryki czy z pomidorów. Pachnąca bazylią zupa na bazie grillowanej papryki to propozycja na smaczny posiłek w gronie rodziny lub znajomych. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i posmakuje każdemu.
Zupa krem z papryki i bazylii
Składniki:
- 4 żółte papryki
- 6 ząbków czosnku
- garść bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
- ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
Przygotowanie: Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, smarujemy oliwą i opiekamy na grillu. Gdy ostygnie ściągamy z niej skórkę i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy bazylię i sól, gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy śmietankę Łaciatą i całość blendujemy.
A do czego wybrać kwaśną i gęstą śmietanę?
Z pewnością świetnie będzie pasowała do zabielania tradycyjnych zup – jak np. pieczarkowa, kalafiorowa czy ogórkowa. Możemy z niej stworzyć także pyszne dipy do dań zarówno na ciepło, jak i na zimno, które z pomocą śmietanowego sosu, nabiorą zupełnie nowego charakteru.
Jak przygotować zdrowy, smaczny, łatwy i szybki sos, pełen wartości odżywczych? Poniżej prezentujemy przepis. Można go podawać jako dodatek do mięs, wędlin i ryb na zimno. Jednak równie dobrze sprawdzi się podany z sałatami czy drobnymi przekąskami na przyjęciu.
Dip śmietanowy z jajkiem i szczypiorkiem
Składniki:
- 1 śmietana 18% Mazurski Smak
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie: Ugotowane żółtka z dodatkiem majonezu rozcieramy łyżką w misce na gładką masę. Białka ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do masy. Porcjami dodajemy do niej śmietanę, cały czas ucierając. Na koniec przyprawiamy dip solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek. Podajemy z zieloną natką pietruszki. Smacznego!
Więcej przepisów na dania, w których królują śmietany i śmietanki znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd
Agnieszka Hyży, Elżbieta Romanowska, Lanberry, Martyna Kupczyk i Ewa Wachowicz wierzą, że kultowy format „Milionerzy” zyska w Polsacie drugie życie i znów milion będzie nie tylko w nazwie i w głównej wygranej, ale i w oglądalności. Teleturniej miał swoją premierę na antenie telewizji TVN w 1999 roku. Teraz prawa do tego programu wykupił Polsat. Prowadzącym pozostaje Hubert Urbański, który cieszy się zarówno sympatią widzów, jak i uznaniem innych gwiazd związanych z tą stacją. Zapewniają one, że będą oglądać nowe odcinki i już typują je na hit tej jesieni.
Polityka
Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.
Motoryzacja
Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie

Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.