Śniadanie, które przeniesie Cię na egzotyczną wyspę
Pyszne owoce z egzotycznych krajów
Jakie owoce najbardziej kojarzą się z tropikalną wyspą? Zdecydowanie ananasy i kokosy! Ananasy występują głównie w krajach Ameryki Południowej oraz na Hawajach. Ich soczysty miąższ ma przyjemny i orzeźwiający smak i zapach. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs (np. w kontrowersyjnej dla niektórych pizzy hawajskiej), drinków (np. Pina Colada) czy sałatek. Świetnie smakuje również w deserach i wypiekach. Jednym z cudownych składników tego owocu jest bromelina, czyli enzym, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego
i według niektórych bardzo pomaga w odchudzaniu.
Kokos jest owocem palmy kokosowej, której nazwa w staroindyjskim języku brzmi „kalpa wryksza”, co oznacza „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. Pochodzi on z południowo-wschodniej Azji oraz z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Gdy rozłupiemy kokosa, to w środku znajdziemy biały i mięsisty miąższ, który je się na surowo lub gotuje i następnie suszy. W młodych kokosach znajduje się płyn, czyli woda kokosowa, która jest pełna elektrolitów i uznawana jest za napój izotoniczny, co jest ważne gdy chcemy wypić coś pysznego i przy okazji dobrze nawodnić swój organizm. Kokos jest źródłem dla wielu przepisów kulinarnych – świetnie sprawdza się w drinkach i napojach, jest doskonałym dodatkiem do wypieków i dań.
Ananas, kokos i zdrowe dodatki na śniadanie? Czemu nie!
Mixit przygotował Granolę z pieca - Piña Colada, która pozwala przenieść się do egzotycznych krajów bez potrzeby wyjeżdżania tam! To mieszanka miodowej granoli z pieca (płatków owsianych bez glutenu, nasion słonecznika, miodu, suszonych daktyli, siemienia lnianego, masła klarowanego bez laktozy) oraz płatków kokosowych i liofilizowanego (suszonego mrozem) ananasa, którą wystarczy zalać wodą, mlekiem lub jogurtem. Ten pyszny miks został przygotowany z myślą o całej rodzinie – jest odpowiedni dla dzieci, dorosłych i seniorów. To jedna z wielu mieszanek dostępnych w sklepie Mixit – każda z nich została przygotowana z myślą o innym rodzaju doznań, a wszystkie mają takie składniki i charakter, jakby były przygotowywane w domu – specjalnie dla Ciebie i Twoich bliskich.
Egzotyka na wyciągnięcie ręki
Niezależnie od tego, czy dopiero zaplanowałaś swój wyjazd, byłaś już na urlopie czy jednak w tym roku zdecydowałaś się na spędzenie wakacji w mieście lub najbliższej okolicy, możesz wykorzystać panującą, gorącą aurę i stworzyć sobie nieco tropikalnej atmosfery. Postaw na pyszne smakołyki i należyty wypoczynek, by nieco „wyluzować” i wrzucić niższy bieg – w końcu każdemu się to należy!
www.mixit.pl
Tchibo z nową propozycją kawy z limitowanej edycji Raritat
Nawożenie dolistne rzepaku – o czym pamiętać na początku wiosny?
Nowa odsłona Chef’s Menu trwa!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.