Śniadanie to podstawa!
Dodatkowo – do ich przyrządzenia użyjesz wartościowych składników, takich jak napoje roślinne, siemię lniane, płatki owsiane pełnoziarniste, suszona żurawina, migdały w płatkach. Znajdziesz je w asortymencie Sante – eksperta od zdrowej żywności.
Naleśniki owsiane z karmelizowanymi gruszkami z rodzynkami
Składniki:
Na naleśniki:
Mąka owsiana - 170 g
Napój owsiany Sante Organic 700 ml
Szczypta soli Sante
Siemię lniane złociste Sante Skarby Ziemi - 2 łyżki
Olej słonecznikowy – 1 łyżka
Na karmelizowane gruszki:
Gruszki – 2 sztuki
Olej kokosowy – 1 łyżka
Syrop klonowy – 1 łyżka
Rodzynki Sante – 2 garści
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, ostawiamy. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, wylewamy po chochli ciasta i smażymy około dwie minuty z każdej strony. Powtarzamy czynność do skończenia ciasta. Rodzynki odsądzamy. Wodę odlewamy. Gruszki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy syrop klonowy i gruszki. Karmelizujemy na małym ogniu, po 2 minutach zmieniamy stronę. Na koniec dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy. Na każdego naleśnika nakładamy po kilka karmelizowanych gruszek z rodzynkami i zwijamy.
Owsianka z pomarańczą, żurawiną i prażonymi migdałami
Składniki:
Napój owsiano-migdałowy Sante Organic - 650 ml
Płatki owsiane Sante - 150 g
Pomarańcza - 2 szt
Suszona żurawina Sante - 50 g
Migdały w płatkach Sante - 50 g
Miód - 10 g
Sól - szczypta
Przygotowanie:
Żurawinę zalewamy gorącą wodą, aby lekko zmiękła, odsączamy. Napój owsiano-migdałowy Sante Organic zagotowujemy w garnku. Dodajemy płatki owsiane (z całości odkładamy 2 łyżki płatków) i szczyptę soli. Gotujemy 5 minut lub do momentu, aż owsianka zgęstnieje, a płatki zmiękną. Przykrywamy i odstawiamy. Na suchej patelni prażymy migdały i odłożone wcześniej płatki owsiane. Gdy całość się zarumieni, dodajemy miód i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Następnie przekładamy na kawałek pergaminu i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie łamiemy na mniejsze kawałki. Pomarańczę obieramy i kroimy na plasterki. Owsiankę przekładamy do miseczek. Na górze układamy plasterki pomarańczy, żurawinę oraz prażone migdały z płatkami w miodzie. Smacznego!
Pizza Hut w CH Focus znów otwarta po remoncie
Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie
Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.