Śniadanie to podstawa!
Dodatkowo – do ich przyrządzenia użyjesz wartościowych składników, takich jak napoje roślinne, siemię lniane, płatki owsiane pełnoziarniste, suszona żurawina, migdały w płatkach. Znajdziesz je w asortymencie Sante – eksperta od zdrowej żywności.
Naleśniki owsiane z karmelizowanymi gruszkami z rodzynkami
Składniki:
Na naleśniki:
Mąka owsiana - 170 g
Napój owsiany Sante Organic 700 ml
Szczypta soli Sante
Siemię lniane złociste Sante Skarby Ziemi - 2 łyżki
Olej słonecznikowy – 1 łyżka
Na karmelizowane gruszki:
Gruszki – 2 sztuki
Olej kokosowy – 1 łyżka
Syrop klonowy – 1 łyżka
Rodzynki Sante – 2 garści
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, ostawiamy. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, wylewamy po chochli ciasta i smażymy około dwie minuty z każdej strony. Powtarzamy czynność do skończenia ciasta. Rodzynki odsądzamy. Wodę odlewamy. Gruszki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy syrop klonowy i gruszki. Karmelizujemy na małym ogniu, po 2 minutach zmieniamy stronę. Na koniec dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy. Na każdego naleśnika nakładamy po kilka karmelizowanych gruszek z rodzynkami i zwijamy.
Owsianka z pomarańczą, żurawiną i prażonymi migdałami
Składniki:
Napój owsiano-migdałowy Sante Organic - 650 ml
Płatki owsiane Sante - 150 g
Pomarańcza - 2 szt
Suszona żurawina Sante - 50 g
Migdały w płatkach Sante - 50 g
Miód - 10 g
Sól - szczypta
Przygotowanie:
Żurawinę zalewamy gorącą wodą, aby lekko zmiękła, odsączamy. Napój owsiano-migdałowy Sante Organic zagotowujemy w garnku. Dodajemy płatki owsiane (z całości odkładamy 2 łyżki płatków) i szczyptę soli. Gotujemy 5 minut lub do momentu, aż owsianka zgęstnieje, a płatki zmiękną. Przykrywamy i odstawiamy. Na suchej patelni prażymy migdały i odłożone wcześniej płatki owsiane. Gdy całość się zarumieni, dodajemy miód i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Następnie przekładamy na kawałek pergaminu i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie łamiemy na mniejsze kawałki. Pomarańczę obieramy i kroimy na plasterki. Owsiankę przekładamy do miseczek. Na górze układamy plasterki pomarańczy, żurawinę oraz prażone migdały z płatkami w miodzie. Smacznego!
![Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_72690923,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
![Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo](/files/_uploaded/glownekonf_306983065,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
![Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku](/files/_uploaded/glownekonf_366885733,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.