Sokołów inspiruje świątecznie
Choć w świątecznym menu zazwyczaj królują klasyczne, tradycyjne potrawy, to za sprawą coraz szerszych horyzontów kulinarnych i tu następują zmiany. Wiele osób czerpie inspiracje z najbardziej znanych i cenionych kuchni świata, poszukując świeżego spojrzenia również na bożonarodzeniowe ucztowanie. – W Akademii Sokołów od lat edukujemy na temat zdrowego odżywiania i propagujemy sztukę kulinarną zgodna z najnowszymi trendami – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Zapraszamy najlepszych szefów kuchni i ekspertów, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą. Staramy się również inspirować do odkrywania nowych smaków. Zachęcamy ponadto do czerpania przyjemności zarówno z posiłków, jak i z ich przygotowywania. Zbliżające się Boże Narodzenie jest wyjątkową okazją, by sięgnąć po receptury, z których nie korzystamy na co dzień i na ich bazie przyrządzić oryginalne dania, które zachwycą naszych gości. Taka idea przyświecała tegorocznemu bożonarodzeniowemu spotkaniu w Akademii Sokołów.
Wprowadzeniem w świąteczną atmosferę były warsztaty rękodzieła, podczas których influencerzy wykonali prostą, a przy tym efektowną dekorację na stół. Następnie nadszedł czas na kulinarną podróż do Francji. Gość specjalny warsztatów – David Gaboriaud, znakomity szef kuchni o francusko-polskich korzeniach, zaproponował danie główne i deser. Obie potrawy utrzymane były w świątecznym klimacie francuskim. Danie główne stanowiło wyjątkowe połączenie wykwintnego smaku i efektownego sposobu podania. Głównym jego elementem była świeca wołowa Sokołów (czyli tzw. hanger steak), marynowana w rozmarynie i Bourbonie, a następnie krótko smażona. Została zaserwowana z francuskimi ziemniakami la ratte i zieloną salsą. Deser zaskoczył wszystkich niezwykłą formą – to alaska w białej czekoladzie, financier kokosowe, z lodami mango-marakuja i flambirowaną bezą.
Kolejnymi świątecznymi propozycjami kulinarnymi były przystawka i zupa autorstwa Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów. Uczestnicy warsztatów przygotowali plastry pieczonej polędwicy wołowej Sokołów z sosem tuńczykowo-kaparowym oraz krem z leśnych grzybów na bazie bulionu wołowo-warzywnego. Stworzone na bazie tradycyjnych receptur, jednak z nowoczesnym twistem, stanowiły doskonałą kompozycję z francuską częścią warsztatowego menu. – Cieszę się, że tak dobrze udało nam się połączyć wyjątkowe, świąteczne smaki, o tak różnym rodowodzie – podsumowuje Marcin Bałanda. – Zawsze staramy się, by nasze kulinarne propozycje były ciekawe, oryginalne, a przy tym proste do samodzielnego odtworzenia w domu. Mam nadzieję, że te bożonarodzeniowe warsztaty zainspirują naszych gości, a przekazana wiedza pomoże im przygotować wspaniałe święta.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.