Sokołów zaprasza na wielkiego grilla!
Grillowanie to dla wielu z nas symbol wiosenno-letniego sezonu. I trudno się dziwić, bo ma ono naprawdę wiele zalet. Z jednej strony to prosty i szybki sposób, by przyrządzić wyśmienite dania o niepowtarzalnym aromacie i smaku. Takich kulinarnych wrażeń nie zapewni podniebieniu żaden piekarnik czy patelnia! Z drugiej strony to doskonały pretekst do spotkania z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu – wspólne przyrządzanie potraw to fantastyczna forma spędzania wolnego czasu. A po trzecie – grillowanie jest naprawdę proste! Dania z rusztu nie wymagają pracochłonnych przygotowań, nie trzeba także mieć specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wybrać wysokiej jakości produkty, by szybko i łatwo przygotować wyśmienity posiłek.
Grillowa klasyka gatunku
Co Polacy najczęściej kładą na ruszcie? Oczywiście klasyczne kiełbasy, jak sokołowska Brocka i Śląska. Unikalny smak kiełbasy Brockiej uwydatnia specjalna kompozycja przypraw na czele z gorczycą, pieprzem i nutą czosnku. Natomiast smak Śląskiej niezmiennie zaskakuje wyczuwalnym wędzeniem. Niezależnie od grillowych preferencji stopnia wypieczenia tych kiełbas, każda forma podania pozwoli docenić ich walory smakowe. A przyjemnie chrupiącą po przypieczeniu skórkę docenią i dorośli, i młodsi fani BBQ. Dla tych, dla których nie ma grilla bez karkówki, Sokołów ma wyśmienitą Karkówkę grillową, czyli soczyste wieprzowe mięso, aromatycznie przyprawione i zamarynowane, kruche i o lekko pikantnym smaku, podbitym nutami czosnku i papryki. Natomiast nawinięta na patyczek bambusowy Karkówka rolowana Sokołów sprawdzi się jako smaczna i aromatyczna grillowa przekąska, ponieważ jest niezwykle wygodna i poręczna. Na ruszt warto wrzucić także Boczek grillowy Sokołów, czyli plastry boczku wieprzowego zamarynowane w starannie dobranych przyprawach, z wiodącym akcentem pieprzu, papryki i cebuli. Po upieczeniu na chrupiąco zmienią się w naprawdę wyśmienity przysmak! Boczek ma również swoją wersję „na patyczku” – to Boczek rolowany Sokołów, przyprawiony czosnkiem, papryką i pieprzem. Idealnie wpisuje się w klimat barbecue, a jego smakiem można delektować się bez użycia sztućców. Na liście ulubionych grillowych klasyków nie może też zabraknąć kaszanki. Kaszanka grillowa Sokołów ma dodatek chrupiącego boczku, który podkreśla jej oryginalny smak. Doskonale się sprawdzi podczas biesiadowania „pod chmurką”.
Nowości 2024, czyli tego warto spróbować!
Tego lata warto też sięgnąć po ciekawe nowości z asortymentu Sokołów Grill House, które urozmaicą grillowe menu. Bekon w stylu angielskim to połączenie części schabu z boczkiem w aromatycznej marynacie pieprzowej. Sokołów przygotował także różne warianty Boczku w marynatach: słodko-pikantnej, czosnkowo-imbirowej oraz śliwkowej. To soczyste i kruche mięso w wygodnych plastrach, które wystarczy po prostu wrzucić na ruszt.
Wyjątkową propozycją Sokołowa na ten sezon są Tomahawki wieprzowe, czyli najwyższej jakości steki wieprzowe, przygotowane ze schabu z kością wieprzową. Ich smak podbijają marynaty: prowansalska, pełna aromatycznych ziół i baskijska, z nutą papryki i pieprzu.
W linii Sokołów Grill House można znaleźć też bałkański przysmak, czyli cevapcici. Cevapcici jalapeno to doskonałe, aromatyczne mięso wieprzowo-wołowe. Wiodącymi przyprawami w tej propozycji są papryczki, dobrze wyczuwalna jest także nuta czosnku. Dla fanów burgerów Sokołów przygotował zaś Burgera wołowego z warzywami i czarnuszką. To doskonały i zaskakujący burger wołowy, który łączy mięso i warzywa w proporcji 80/20. Naturalne przyprawy i wysoka zawartość białka – ten burger to ma!
Posypane, faszerowane, nadziane… - to nowe kiełbaski!
Warto sięgnąć również po nowe, oryginalne kiełbaski Sokołowa. I nie są to „zwykłe” kiełbaski! Pierwszą propozycją są Kiełbaski posypane – czyli wieprzowe kiełbaski w kruchej osłonce, do szybkiego opieczenia na grillu, posypane przyprawami, które znajdują się pod osłonką, dzięki czemu nie spadają z produktu. Do wyboru są dwa warianty – Kiełbaski posypane paprykowe, z aromatyczną przyprawą na bazie papryki oraz Kiełbaski posypane przyprawą winzer steak, na bazie intensywnego czosnku i cebuli. Kolejnym nowym grillowym pomysłem Sokołowa są Kiełbaski faszerowane – czyli kiełbaski wieprzowe nacinane i wypełnione smakowitym farszem, w dwóch wariantach: ser cheddar i papryka jalapeno (przyjemnie pikantne, z idealnie zestawionym bukietem przypraw) oraz szarpana wołowina i ser cheddar (z kruchą, soczystą, gotowaną wołowiną i wyrazistym serem). Natomiast Kiełbaski z nadzieniem 1000 wysp to kiełbaski wieprzowo-drobiowe, nadziane sosem „tysiąca wysp”. Świetnie sprawdzą się także zaserwowane w bułce jako nowy pomysł na hot-doga.
Kabanosy na grilla? Jak najbardziej!
Kolejna zaskakująca nowość Sokołowa to Kabanosy grillowe, czyli wyśmienite wieprzowo-wołowe kabanosy z grilla, w delikatnych i kruchych osłonkach, z wyczuwalnymi nutami czosnku i pieprzu. Bardzo szybko się grillują, więc mogą stanowić formę przystawki przed głównym menu. Są dostępne w dwóch wariantach: łagodne oraz z boczkiem.
Tegoroczne grillowanie z Sokołowem zapowiada się wyjątkowo pysznie!
TOO GOOD TO GO ŚWIĘTUJE 5. URODZINY PLAKATAMI Z… RESZTEK JEDZENIA!
Ptasie Mleczko® w letnich smakach. Spróbuj ich w mrożonej wersji
Galaretki Fresh&Fruity… Radość płynie z owoców!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Klaudia Carlos: Dzięki abonamentowi Telewizja Polska realizuje swoją misję. Mogą być pokazywane wydarzenia kulturalne czy sportowe
Prezenterka uważa, że trzeba jak najszybciej uregulować kwestie dotyczące abonamentu radiowo-telewizyjnego. Jej zdaniem to powinien być solidny zastrzyk gotówki dla mediów publicznych, dzięki czemu mogłyby one realizować swoją misję na najwyższym poziomie. Prezenterka śniadaniówki wylicza, że z pieniędzy pochodzących z opłat od widzów i słuchaczy można organizować i transmitować chociażby ważne wydarzenia kulturalne czy sportowe.
Handel
Połowa Polaków nie potrafi odróżnić oryginalnego produktu od podróbki. Sklepy internetowe wdrożyły technologie blokujące nieautentyczne towary
Sprzedaż podrobionych produktów to jedno z najczęstszych oszustw w sieci. Z badań EUIPO wynika, że 14 proc. konsumentów w Polsce celowo kupiło podróbkę, a połowa miała problem z określeniem oryginalności zakupionego produktu. Klientom z pomocą idą sklepy internetowe. W ubiegłym roku technologie stosowane przez Amazon zablokowały globalnie sprzedaż 7 mln nieautentycznych towarów. Organizacje konsumenckie apelują z kolei do konsumentów o ostrożne podejście do niewiarygodnie niskich cen i zwracanie uwagi na detale.
Nauka
Uzdolnione psy tworzą złożone obrazy sensoryczne przedmiotów podobnie jak człowiek. Odkrycie może ułatwić badania nad talentem u ludzi
Naukowcy z Budapesztu zbadali grupę utalentowanych psów, które w odróżnieniu od większości swojego gatunku potrafią przyswoić nazwy ulubionych zabawek. Badanie przeprowadzone w ramach Family Dog Project dowodzi, że te psy mogą tworzyć obrazy mentalne przedmiotów – umieją powiązać nazwę danej zabawki z jej zapachem czy kształtem. To pierwsze na świecie badanie, które udokumentowało przypadki talentu u gatunku innego niż człowiek. Badanie może stanowić punkt wyjścia do lepszego zrozumienia tego, w jaki sposób tworzy się talent u ludzi.