Sos cygański w kuchni bałkańskiej
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Co jest kwintesencją kuchni bałkańskiej? Aromatyczny sos pełen pysznych warzyw! Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie takiego dodatku samodzielnie, warto sięgnąć po dobrej jakości dip ze słoika, na przykład Sos Kielecki cygański. Wyróżnia go smak dojrzałych pomidorów oraz wyczuwalne cząstki papryki i cebuli – takie połączenie idealnie uzupełni wiele dań inspirowanych kuchnią z tej części Europy.
Bałkański klasyk, czyli pljeskavica
Pljeskavica to prawdziwa wizytówka bałkańskiej kuchni. Pyszne, soczyste mięso podawane z tradycyjną pitą, grillowanymi warzywami lub aromatycznym sosem – to nie może się nie udać!
Co potrzebujemy do przygotowania czterech porcji?
- ok. 1 kg mielonego mięsa – najlepiej sprawdzi się jagnięcina, wieprzowina, wołowina czy baranina lub mieszanka kilku rodzajów mięsa
- 1 cebula
- papryczka chili (ilość według uznania)
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól i słodka papryka w proszku do smaku
Cebulę i papryczkę chili drobno siekamy, po czym przekładamy do miski razem z mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy (najłatwiej zrobić to rękami). Następnie formujemy kotlety sporych rozmiarów i smażymy na patelni grillowej lub grillu, jeżeli mamy taką możliwość. Podajemy z pitą lub pieczonymi ziemniakami w towarzystwie warzyw i Sosu Kieleckiego cygańskiego.
Klopsiki w bałkańskim stylu
Nasza kolejna propozycja to luźna interpretacja tradycyjnych, bałkańskich dań. Połączenie delikatnych jagnięcych klopsików i intensywnie pomidorowego sosu z papryką sprawi, że momentalnie przeniesiemy się myślami do Serbii czy Czarnogóry. Jak je przygotować?
Potrzebne składniki:
- ok. 500 g mielonej jagnięciny
- czerstwa kajzerka namoczona w wodzie lub mleku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych)
- 2 czerwone papryki
- 3 łyżki Sosu Kieleckiego cygańskiego
- masło lub oliwa do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia klopsików
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej na maśle lub oliwie. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną bułkę, cebulę, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz, a następnie wszystko mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości pulpety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oliwie. W tym czasie kroimy paprykę w paski, a cebulę w pióra i zaczynamy smażyć je w dużym garnku. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, Sos Kielecki cygański oraz pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku i dorzucamy pulpety, po czym dusimy jeszcze przez około 10 minut. Gotowe!
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego: 3,50 zł brutto/ 200 g

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze
Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.
Zdrowie
Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.
Media
Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.