Sos tatarski - niezbędny na świątecznym stole
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Do Wielkanocy pozostało już niewiele czasu, warto więc zacząć planować przygotowania i zastanowić się jakie potrawy przyrządzić w tym roku. Niektóre ze świątecznych dań są dość praco- i czasochłonne. Dlatego warto mieć w zanadrzu także parę prostych przepisów, dzięki którym w maksymalnie kilkanaście minut przygotujemy coś smacznego.
Kluczem do ekspresowego przygotowania wielu wielkanocnych przysmaków jest dobranie odpowiedniego sosu, który wzbogaci danie. Sos Kielecki tatarski sprawdzi się doskonale, ponieważ znajdziemy w nim między innymi kawałki cebuli, ogórków kiszonych i marynowanych pieczarek. Oznacza to całą gamę rozmaitych aromatów i tekstur! Taka różnorodność składników będzie idealnym uzupełnieniem mięs, warzyw czy jajek. Co smacznego można przygotować z wykorzystaniem takiego sosu?
Śledzie w sam raz na Wielkanoc
Śledzie w rozmaitych odsłonach to przystawka bardzo często pojawiająca się na stołach Polaków. Warto przygotować je także na Wielkanoc, na przykład w towarzystwie kremowego i bardzo aromatycznego sosu.
Potrzebne składniki:
- ok. 500 g śledzi w zalewie
- 4 łyżki Sosu Kieleckiego tatarskiego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ogórki kiszone
- 6 rzodkiewek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Zaczynamy od dokładnego przepłukania śledzi i namoczenia ich w wodzie przez minimum dwie godziny - podczas namaczania trzy razy wymieniamy wodę. W tym czasie przygotowujemy sos. W misce łączymy Sos Kielecki tatarski, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę warzywa i jajka. Kroimy 3/4 pęczka szczypiorku i dorzucamy do reszty składników. Dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku. Namoczone śledzie jeszcze raz dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Wszystko mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek, a na koniec dekorujemy resztą szczypiorku.
Wielkanocna sałatka z sosem tatarskim
Może w tym roku zamiast klasycznej jarzynowej warto przygotować pyszną sałatkę z dużą ilością jajek na twardo, groszku i sosu tatarskiego? Jej przyrządzenie zajmie dużo mniej czasu, a efekt będzie równie smaczny.
Potrzebne składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- puszka zielonego groszku
- 5 ogórków kiszonych
- mały słoik grzybków marynowanych
- mała cebula
- sól, pieprz
- 5 łyżek Sosu Kieleckiego tatarskiego
Jajka, ogórki, cebulę i grzybki kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy do miski. Odsączamy groszek z zalewy, po czym dodajemy go do reszty składników. Na koniec dokładnie mieszamy z Sosem Kieleckim tatarskim, solą i pieprzem do smaku.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: 3,50 zł brutto/ 180 g
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.