Komunikaty PR

Sosy na każdą okazję - inspiracje świąteczne

2021-12-08  |  12:04
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Sos jest w stanie zmienić danie nie do poznania. Dzięki niemu nawet mało ciekawa potrawa może stać się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. To właśnie sosy są elementem, który decyduje o końcowym smaku (i wyglądzie!) dania. Ta sama pieczeń będzie smakowała zupełnie inaczej z dodatkiem kremowego, grzybowego dressingu niż kiedy wzbogacimy ją o odrobinę konfitury z żurawiny lub borówek.

Czas przed Świętami Bożego Narodzenia bywa intensywny. Porządki, pakowanie prezentów, przygotowanie potraw - obowiązków jest bardzo wiele. Na wagę złota są więc sposoby na szybsze uporanie się z niektórymi kwestiami. Oto kilka przepisów i pomysłów, które pozwolą nam zaoszczędzić czas w kuchni - dzięki kilku prostym trikom przygotujemy smaczne sosy do świątecznych potraw i nie zajmie nam to długich godzin.

Sosy do mięs

Mięsa wyjątkowo dobrze komponują się ze słodkimi sosami i dodatkami. Smak czerwonych owoców wyśmienicie uzupełni aromat pieczonego schabu, kaczki czy indyka. Do tego puree ziemniaczane, buraczki lub ulubiona surówka… i idealny świąteczny obiad gotowy! Sos żurawinowy z pewnością zachwyci naszych gości, a do tego jest łatwy w przygotowaniu. Robi się praktycznie sam, wystarczy, że raz na kilka minut go zamieszamy - a my w tym czasie możemy zajmować się innymi obowiązkami.

Sos żurawinowy

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg świeżej żurawiny
  • ok. 7 łyżek cukru (lub do smaku)
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • łyżka Chrzanu Luksusowego do smaku

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, lekko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut, raz na jakiś czas mieszając. Kiedy żurawina będzie miękka i powstanie gęsty sos, możemy zdjąć garnek z gazu. Podajemy na ciepło lub na zimno z dowolnym mięsem.

Sosy do ryb

Do potraw, które królują na wigilijnych stołach Polaków, bez wątpienia należy zaliczyć wszelkie ryby. Śledź, karp, łosoś - te pojawiają się najczęściej, ale możliwości oczywiście jest dużo więcej. Na świąteczny obiad zamiast mięsa wieprzowego lub indyka możemy podać np. łososia w sosie holenderskim. Tylko jak go przygotować? Wbrew pozorom to nic trudnego.

Sos holenderski

Potrzebne składniki:

  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • sól i pieprz
  • łyżka soku z cytryny

Sos przygotujemy w kąpieli wodnej. Na garnku z wodą umieszczamy miskę, do której wkładamy żółtka, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Cały czas energicznie mieszamy, aż żółtka zgęstnieją i staną się puszyste. Następnie cienką strużką dolewamy rozpuszczone, gorące masło, w dalszym ciągu cały czas mieszając. Gotowy sos powinien być jasny i gęsty. Podajemy z pieczonym łososiem lub jajkiem w koszulce.

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Aby zaoszczędzić czas podczas Świąt Bożego Narodzenia, możemy sięgnąć po jeden z gotowych sosów dostępnych na rynku, np. Sos Kielecki czosnkowy. Jego niepowtarzalny smak w niczym nie ustępuje domowej wersji - idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy np. karpia w galarecie.

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego w szkle: ok. 3 zł brutto/ 180 g

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 11 zł brutto / 700 ml

Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: ok. 3,18 zł brutto / 180 g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.