Sosy na każdą okazję - inspiracje świąteczne
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Sos jest w stanie zmienić danie nie do poznania. Dzięki niemu nawet mało ciekawa potrawa może stać się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. To właśnie sosy są elementem, który decyduje o końcowym smaku (i wyglądzie!) dania. Ta sama pieczeń będzie smakowała zupełnie inaczej z dodatkiem kremowego, grzybowego dressingu niż kiedy wzbogacimy ją o odrobinę konfitury z żurawiny lub borówek.
Czas przed Świętami Bożego Narodzenia bywa intensywny. Porządki, pakowanie prezentów, przygotowanie potraw - obowiązków jest bardzo wiele. Na wagę złota są więc sposoby na szybsze uporanie się z niektórymi kwestiami. Oto kilka przepisów i pomysłów, które pozwolą nam zaoszczędzić czas w kuchni - dzięki kilku prostym trikom przygotujemy smaczne sosy do świątecznych potraw i nie zajmie nam to długich godzin.
Sosy do mięs
Mięsa wyjątkowo dobrze komponują się ze słodkimi sosami i dodatkami. Smak czerwonych owoców wyśmienicie uzupełni aromat pieczonego schabu, kaczki czy indyka. Do tego puree ziemniaczane, buraczki lub ulubiona surówka… i idealny świąteczny obiad gotowy! Sos żurawinowy z pewnością zachwyci naszych gości, a do tego jest łatwy w przygotowaniu. Robi się praktycznie sam, wystarczy, że raz na kilka minut go zamieszamy - a my w tym czasie możemy zajmować się innymi obowiązkami.
Sos żurawinowy
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg świeżej żurawiny
- ok. 7 łyżek cukru (lub do smaku)
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
- łyżka Chrzanu Luksusowego do smaku
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, lekko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut, raz na jakiś czas mieszając. Kiedy żurawina będzie miękka i powstanie gęsty sos, możemy zdjąć garnek z gazu. Podajemy na ciepło lub na zimno z dowolnym mięsem.
Sosy do ryb
Do potraw, które królują na wigilijnych stołach Polaków, bez wątpienia należy zaliczyć wszelkie ryby. Śledź, karp, łosoś - te pojawiają się najczęściej, ale możliwości oczywiście jest dużo więcej. Na świąteczny obiad zamiast mięsa wieprzowego lub indyka możemy podać np. łososia w sosie holenderskim. Tylko jak go przygotować? Wbrew pozorom to nic trudnego.
Sos holenderski
Potrzebne składniki:
- 3 żółtka
- 100 g masła
- sól i pieprz
- łyżka soku z cytryny
Sos przygotujemy w kąpieli wodnej. Na garnku z wodą umieszczamy miskę, do której wkładamy żółtka, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Cały czas energicznie mieszamy, aż żółtka zgęstnieją i staną się puszyste. Następnie cienką strużką dolewamy rozpuszczone, gorące masło, w dalszym ciągu cały czas mieszając. Gotowy sos powinien być jasny i gęsty. Podajemy z pieczonym łososiem lub jajkiem w koszulce.
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Aby zaoszczędzić czas podczas Świąt Bożego Narodzenia, możemy sięgnąć po jeden z gotowych sosów dostępnych na rynku, np. Sos Kielecki czosnkowy. Jego niepowtarzalny smak w niczym nie ustępuje domowej wersji - idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy np. karpia w galarecie.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego w szkle: ok. 3 zł brutto/ 180 g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 11 zł brutto / 700 ml
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: ok. 3,18 zł brutto / 180 g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.