Sprawdź, czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Żur i biały barszcz, baby, mazurki i serniki to obowiązkowe potrawy na świątecznym stole. Nabiał wpisany jest w polskie tradycje wielkanocne. Smaczne dania, często tworzone z rodzinnych przepisów, wzbogacają wspólne chwile. Co pomoże odnieść kulinarny sukces w tym wyjątkowym czasie?
Większość z nas nie wyobraża sobie Świąt bez własnoręcznie przygotowywanych domowych wypieków. Klasyczne desery, takie jak sernik, babka czy pascha, wpisane są w polskie tradycje wielkanocne i sprawiają, że spędzanie czasu w rodzinnym gronie staje się jeszcze przyjemniejsze i bardzo smaczne. Do przygotowania tradycyjnych, świątecznych potraw, zwłaszcza deserów, Polacy najczęściej wybierają znane i najwyższej jakości produkty. To one sprawiają, że w kuchni można poczuć się pewnie. Przy dokonywaniu zakupów decydujące jest dla nich zaufanie do marki, smak i jakość. Cenią też to co polskie. Do wielkanocnych potraw niezbędne są określone produkty – m.in. masło, twaróg sernikowy, śmietanka, śmietana, twarogi czy mleko.
Poznajcie przepisy na wielkanocny must have – ciasta, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
Wielkanocna pascha migdałowa
Jednym z tradycyjnych świątecznych deserów jest pascha. Przygotowuje się ją tylko raz do roku – z twarogu i bakalii. Choć Wielkanoc to czas, kiedy konsumenci sięgają po przepisy naszych mam czy babć, to równie śmiało łączą tradycję z nowoczesnością. Dlatego coraz częściej w ciastach stosują np. ser mascarpone. Zobaczcie, jakie to proste!
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
- 200 g cukru pudru
- 5 żółtek twardych
- 2 żółtka płynne
- 120 g masła ekstra Łaciate
- 2 łyżki sera mascarpone Mlekpol
- laska wanilii
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 krople esencji migdałowej
- 50 g rodzynek
Przygotowanie: W malakserze mieszamy zmielony twaróg z cukrem i ugotowanymi jajkami, na koniec dodajemy jajka surowe i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), mascarpone, nasiona wanilii, pokrojone migdały i esencję. Mieszamy na najmniejszych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego namoczone w wodzie rodzynki i mieszamy ponownie do połączenia. Formę wykładamy masą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane płatkami migdałów.
Mazurek wielkanocny
Innym tradycyjnym wielkanocnym przepisem jest oczywiście mazurek. Poznajcie sprawdzoną recepturę, dzięki której z łatwością przygotujecie czekoladowego, kruchego i pysznego mazurka.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- masło ekstra Mazurski Smak
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
Składniki na masę:
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
- 15 dkg orzechów włoskich
- 0,5 kostki masła ekstra Mazurski Smak
- 2 łyżki kakao
- skórka z pomarańczy
- migdały
Przygotowanie: Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm, podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę – z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy, aż się rozpuszczą. Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Na to wykładamy masę czekoladową. Po zastygnięciu ścieramy na to skórkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować innymi bakaliami. Smacznego!
Kulinarne, wielkanocne inspiracje warto czerpać na www.najlepszewkuchni.pl.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych
Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.
Handel
Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.
Teatr
Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.