Sprawdź, czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Żur i biały barszcz, baby, mazurki i serniki to obowiązkowe potrawy na świątecznym stole. Nabiał wpisany jest w polskie tradycje wielkanocne. Smaczne dania, często tworzone z rodzinnych przepisów, wzbogacają wspólne chwile. Co pomoże odnieść kulinarny sukces w tym wyjątkowym czasie?
Większość z nas nie wyobraża sobie Świąt bez własnoręcznie przygotowywanych domowych wypieków. Klasyczne desery, takie jak sernik, babka czy pascha, wpisane są w polskie tradycje wielkanocne i sprawiają, że spędzanie czasu w rodzinnym gronie staje się jeszcze przyjemniejsze i bardzo smaczne. Do przygotowania tradycyjnych, świątecznych potraw, zwłaszcza deserów, Polacy najczęściej wybierają znane i najwyższej jakości produkty. To one sprawiają, że w kuchni można poczuć się pewnie. Przy dokonywaniu zakupów decydujące jest dla nich zaufanie do marki, smak i jakość. Cenią też to co polskie. Do wielkanocnych potraw niezbędne są określone produkty – m.in. masło, twaróg sernikowy, śmietanka, śmietana, twarogi czy mleko.
Poznajcie przepisy na wielkanocny must have – ciasta, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
Wielkanocna pascha migdałowa
Jednym z tradycyjnych świątecznych deserów jest pascha. Przygotowuje się ją tylko raz do roku – z twarogu i bakalii. Choć Wielkanoc to czas, kiedy konsumenci sięgają po przepisy naszych mam czy babć, to równie śmiało łączą tradycję z nowoczesnością. Dlatego coraz częściej w ciastach stosują np. ser mascarpone. Zobaczcie, jakie to proste!
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
- 200 g cukru pudru
- 5 żółtek twardych
- 2 żółtka płynne
- 120 g masła ekstra Łaciate
- 2 łyżki sera mascarpone Mlekpol
- laska wanilii
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 krople esencji migdałowej
- 50 g rodzynek
Przygotowanie: W malakserze mieszamy zmielony twaróg z cukrem i ugotowanymi jajkami, na koniec dodajemy jajka surowe i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), mascarpone, nasiona wanilii, pokrojone migdały i esencję. Mieszamy na najmniejszych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego namoczone w wodzie rodzynki i mieszamy ponownie do połączenia. Formę wykładamy masą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane płatkami migdałów.
Mazurek wielkanocny
Innym tradycyjnym wielkanocnym przepisem jest oczywiście mazurek. Poznajcie sprawdzoną recepturę, dzięki której z łatwością przygotujecie czekoladowego, kruchego i pysznego mazurka.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- masło ekstra Mazurski Smak
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
Składniki na masę:
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
- 15 dkg orzechów włoskich
- 0,5 kostki masła ekstra Mazurski Smak
- 2 łyżki kakao
- skórka z pomarańczy
- migdały
Przygotowanie: Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm, podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę – z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy, aż się rozpuszczą. Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Na to wykładamy masę czekoladową. Po zastygnięciu ścieramy na to skórkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować innymi bakaliami. Smacznego!
Kulinarne, wielkanocne inspiracje warto czerpać na www.najlepszewkuchni.pl.
![Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_366671853,w_231,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska
![Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.](/files/_uploaded/glownekonf_1034800534,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.