Komunikaty PR

Świąteczne inspiracje kulinarne

2022-12-21  |  13:30
Biuro prasowe

To dania znane i lubiane, oparte na tradycyjnych recepturach i często serwowane podczas świątecznych spotkań. Ale warto też skorzystać z nowych, ciekawych inspiracji i zaskoczyć gości, wzbudzając ich kulinarny zachwyt. Proponowane przez Sokołów świąteczne dania będą pyszną odmianą, a przy tym są proste w wykonaniu.

Drożdżowy chlebek z Pasztetem Pieczonym Sokołów

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 8 porcji

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Sokołów

200 g wody w temperaturze pokojowej

400 g mąki pszennej

2 łyżeczki suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego

3 łyżki suszonej żurawiny

1 garść orzechów włoskich

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego

gałązki świeżych ziół do dekoracji

konfitura z pomarańczy i żurawiny do podania

PRZYGOTOWANIE:

Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, wlewamy wodę oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Pasztet rozgniatamy widelcem, łączymy z serkiem śmietankowym, posiekanymi orzechami, żurawiną oraz czerwonym pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go farszem i zwijamy w rulon, który kroimy na około 5 cm kawałki. Układamy w natłuszczonej tortownicy o średnicy 18-20 cm i odstawiamy na 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) na 45 min. Podajemy z konfiturą z pomarańczy i żurawiny.

Placuszki Boczkiem Sokołów, kiszoną kapustą i bakaliami

Czas przygotowywania: 20 minut

Liczba porcji: 8-9 sztuk

SKŁADNIKI:

1 opakowanie Boczku surowego wędzonego Sokołów

3 jajka „M”

150 g serka homogenizowanego naturalnego

2/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka mielonych płatków chili

1 szczypta proszku do pieczenia

1 szczypta soli

1 szklanka odciśniętej kiszonej kapusty

2 łyżki migdałów

2 łyżki suszonej żurawiny

8 suszonych moreli

olej do smażenia

serek śmietankowy kanapkowy do podania

gałązki rozmarynu, posiekane migdały, świeża żurawina do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Jajka, serek homogenizowany, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy miksujemy, aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Cebulę kroimy w piórka, a boczek w paseczki. Migdały drobno siekamy, a morele kroimy w paseczki. W misce łączymy kapustę, cebulę, boczek oraz bakalie, wlewamy ciasto i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 4 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, obsypane siekanymi migdałami i udekorowane świeżą żurawiną oraz rozmarynem.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.