Komunikaty PR

Świąteczne inspiracje kulinarne

2022-12-21  |  13:30
Biuro prasowe

To dania znane i lubiane, oparte na tradycyjnych recepturach i często serwowane podczas świątecznych spotkań. Ale warto też skorzystać z nowych, ciekawych inspiracji i zaskoczyć gości, wzbudzając ich kulinarny zachwyt. Proponowane przez Sokołów świąteczne dania będą pyszną odmianą, a przy tym są proste w wykonaniu.

Drożdżowy chlebek z Pasztetem Pieczonym Sokołów

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 8 porcji

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Sokołów

200 g wody w temperaturze pokojowej

400 g mąki pszennej

2 łyżeczki suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego

3 łyżki suszonej żurawiny

1 garść orzechów włoskich

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego

gałązki świeżych ziół do dekoracji

konfitura z pomarańczy i żurawiny do podania

PRZYGOTOWANIE:

Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, wlewamy wodę oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Pasztet rozgniatamy widelcem, łączymy z serkiem śmietankowym, posiekanymi orzechami, żurawiną oraz czerwonym pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go farszem i zwijamy w rulon, który kroimy na około 5 cm kawałki. Układamy w natłuszczonej tortownicy o średnicy 18-20 cm i odstawiamy na 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) na 45 min. Podajemy z konfiturą z pomarańczy i żurawiny.

Placuszki Boczkiem Sokołów, kiszoną kapustą i bakaliami

Czas przygotowywania: 20 minut

Liczba porcji: 8-9 sztuk

SKŁADNIKI:

1 opakowanie Boczku surowego wędzonego Sokołów

3 jajka „M”

150 g serka homogenizowanego naturalnego

2/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka mielonych płatków chili

1 szczypta proszku do pieczenia

1 szczypta soli

1 szklanka odciśniętej kiszonej kapusty

2 łyżki migdałów

2 łyżki suszonej żurawiny

8 suszonych moreli

olej do smażenia

serek śmietankowy kanapkowy do podania

gałązki rozmarynu, posiekane migdały, świeża żurawina do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Jajka, serek homogenizowany, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy miksujemy, aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Cebulę kroimy w piórka, a boczek w paseczki. Migdały drobno siekamy, a morele kroimy w paseczki. W misce łączymy kapustę, cebulę, boczek oraz bakalie, wlewamy ciasto i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 4 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, obsypane siekanymi migdałami i udekorowane świeżą żurawiną oraz rozmarynem.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.