Świąteczne inspiracje kulinarne
To dania znane i lubiane, oparte na tradycyjnych recepturach i często serwowane podczas świątecznych spotkań. Ale warto też skorzystać z nowych, ciekawych inspiracji i zaskoczyć gości, wzbudzając ich kulinarny zachwyt. Proponowane przez Sokołów świąteczne dania będą pyszną odmianą, a przy tym są proste w wykonaniu.
Drożdżowy chlebek z Pasztetem Pieczonym Sokołów
Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 8 porcji
SKŁADNIKI:
1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Sokołów
200 g wody w temperaturze pokojowej
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego
3 łyżki suszonej żurawiny
1 garść orzechów włoskich
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego
gałązki świeżych ziół do dekoracji
konfitura z pomarańczy i żurawiny do podania
PRZYGOTOWANIE:
Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, wlewamy wodę oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pasztet rozgniatamy widelcem, łączymy z serkiem śmietankowym, posiekanymi orzechami, żurawiną oraz czerwonym pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go farszem i zwijamy w rulon, który kroimy na około 5 cm kawałki. Układamy w natłuszczonej tortownicy o średnicy 18-20 cm i odstawiamy na 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) na 45 min. Podajemy z konfiturą z pomarańczy i żurawiny.
Placuszki Boczkiem Sokołów, kiszoną kapustą i bakaliami
Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 8-9 sztuk
SKŁADNIKI:
1 opakowanie Boczku surowego wędzonego Sokołów
3 jajka „M”
150 g serka homogenizowanego naturalnego
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonych płatków chili
1 szczypta proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 szklanka odciśniętej kiszonej kapusty
2 łyżki migdałów
2 łyżki suszonej żurawiny
8 suszonych moreli
olej do smażenia
serek śmietankowy kanapkowy do podania
gałązki rozmarynu, posiekane migdały, świeża żurawina do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Jajka, serek homogenizowany, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy miksujemy, aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Cebulę kroimy w piórka, a boczek w paseczki. Migdały drobno siekamy, a morele kroimy w paseczki. W misce łączymy kapustę, cebulę, boczek oraz bakalie, wlewamy ciasto i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 4 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, obsypane siekanymi migdałami i udekorowane świeżą żurawiną oraz rozmarynem.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.