Świąteczne jedzenie bez marnowania
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Boże Narodzenie to czas radości, tradycji i wspólnego biesiadowania. Przygotowujemy różnorodne dania, by zadowolić bliskich, lecz często zostajemy z nadmiarem jedzenia. WSP „Społem” podpowiada, jak przemyślane planowanie, dzielenie się potrawami z innymi oraz odpowiednie przechowywanie zapobiegnie marnowaniu się żywności.
Planuj z głową – mniej, ale lepiej
Wigilijne menu warto przygotować z rozwagą. Zamiast mnożyć liczbę dań, lepiej postawić na te ulubione, które zasmakują gościom, jednocześnie unikając nadmiaru jedzenia, które później się zmarnuje. WSP „Społem” zachęca, by wybrać sprawdzone przepisy i komponować je z wysokiej jakości składników. Dzięki przemyślanemu podejściu do gotowania można nie tylko zaoszczędzić czas i pieniądze, ale także zmniejszyć ilość odpadów.
Podziel się tym, co zostało
Jeśli po świętach zostanie Ci więcej jedzenia, warto podzielić się nim z potrzebującymi. Fundacje, jadłodzielnie czy dobroczynne lodówki to miejsca, które przyjmują zarówno gotowe dania, jak i produkty spożywcze. Otwarty słoik Majonezu Kieleckiego, Musztardy Kieleckiej czy opakowanie Ketchupu Kieleckiego również możesz przekazać, jeśli wiesz, że nie zdążysz ich wykorzystać przed upływem terminu ważności. W ten sposób nie tylko ograniczysz marnowanie żywności, ale także sprawisz radość osobom, które tego potrzebują. Warto również skorzystać z aplikacji i platform internetowych, które pomagają ratować jedzenie przed wyrzuceniem.
Zamrażaj i przechowuj na później
Nie wszystko musi trafić do jadłodzielni – wiele potraw można przechować na później. Zamrażarka to niezastąpiona sojuszniczka w walce z marnowaniem jedzenia. Pierogi, zupy, bigos czy ryby można łatwo zamrozić, zachowując ich smak i jakość na dłużej. Pamiętaj jednak, żeby nie mrozić potraw z majonezem, surowych grzybów, liściastych warzyw czy kremowych ciast. Te produkty lepiej spożyć na świeżo lub przekazać komuś, kto je wykorzysta.
Zero waste na co dzień – nie tylko w święta
Podejście zero waste to coś więcej niż jednorazowe działanie. Święta są doskonałą okazją, by wprowadzić dobre nawyki, które możemy kontynuować przez cały rok. Świadome zakupy, planowanie posiłków i mądre zarządzanie zapasami to klucz do ograniczenia strat. Produkty od WSP „Społem”, takie jak Ocet Kielecki, Ketchup Kielecki czy Musztarda Kielecka, dzięki swojej uniwersalności mogą być wykorzystane w wielu daniach, co zmniejsza ryzyko, że coś się zmarnuje.
Pamiętajmy, że każdy kawałek jedzenia ma wartość – czy to podczas rodzinnej kolacji, czy w codziennym gotowaniu. Dzięki świadomym wyborom możemy wspólnie tworzyć bardziej odpowiedzialny i zrównoważony świat.
Więcej informacji o WSP „Społem” znajdziesz na: https://www.wspspolem.com.pl/

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować
Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.
Moda
Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.