Komunikaty PR

Świąteczne jedzenie bez marnowania

2024-12-19  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

Boże Narodzenie to czas radości, tradycji i wspólnego biesiadowania. Przygotowujemy różnorodne dania, by zadowolić bliskich, lecz często zostajemy z nadmiarem jedzenia. WSP „Społem” podpowiada, jak przemyślane planowanie, dzielenie się potrawami z innymi oraz odpowiednie przechowywanie zapobiegnie marnowaniu się żywności.

Planuj z głową – mniej, ale lepiej

Wigilijne menu warto przygotować z rozwagą. Zamiast mnożyć liczbę dań, lepiej postawić na te ulubione, które zasmakują gościom, jednocześnie unikając nadmiaru jedzenia, które później się zmarnuje. WSP „Społem” zachęca, by wybrać sprawdzone przepisy i komponować je z wysokiej jakości składników. Dzięki przemyślanemu podejściu do gotowania można nie tylko zaoszczędzić czas i pieniądze, ale także zmniejszyć ilość odpadów.

Podziel się tym, co zostało

Jeśli po świętach zostanie Ci więcej jedzenia, warto podzielić się nim z potrzebującymi. Fundacje, jadłodzielnie czy dobroczynne lodówki to miejsca, które przyjmują zarówno gotowe dania, jak i produkty spożywcze. Otwarty słoik Majonezu Kieleckiego, Musztardy Kieleckiej czy opakowanie Ketchupu Kieleckiego również możesz przekazać, jeśli wiesz, że nie zdążysz ich wykorzystać przed upływem terminu ważności. W ten sposób nie tylko ograniczysz marnowanie żywności, ale także sprawisz radość osobom, które tego potrzebują. Warto również skorzystać z aplikacji i platform internetowych, które pomagają ratować jedzenie przed wyrzuceniem.

Zamrażaj i przechowuj na później

Nie wszystko musi trafić do jadłodzielni – wiele potraw można przechować na później. Zamrażarka to niezastąpiona sojuszniczka w walce z marnowaniem jedzenia. Pierogi, zupy, bigos czy ryby można łatwo zamrozić, zachowując ich smak i jakość na dłużej. Pamiętaj jednak, żeby nie mrozić potraw z majonezem, surowych grzybów, liściastych warzyw czy kremowych ciast. Te produkty lepiej spożyć na świeżo lub przekazać komuś, kto je wykorzysta.

Zero waste na co dzień – nie tylko w święta

Podejście zero waste to coś więcej niż jednorazowe działanie. Święta są doskonałą okazją, by wprowadzić dobre nawyki, które możemy kontynuować przez cały rok. Świadome zakupy, planowanie posiłków i mądre zarządzanie zapasami to klucz do ograniczenia strat. Produkty od WSP „Społem”, takie jak Ocet Kielecki, Ketchup Kielecki czy Musztarda Kielecka, dzięki swojej uniwersalności mogą być wykorzystane w wielu daniach, co zmniejsza ryzyko, że coś się zmarnuje.

Pamiętajmy, że każdy kawałek jedzenia ma wartość – czy to podczas rodzinnej kolacji, czy w codziennym gotowaniu. Dzięki świadomym wyborom możemy wspólnie tworzyć bardziej odpowiedzialny i zrównoważony świat.

Więcej informacji o WSP „Społem” znajdziesz na: https://www.wspspolem.com.pl/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Nauka

MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.