Komunikaty PR

Świąteczne jedzenie bez marnowania

2024-12-19  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

Boże Narodzenie to czas radości, tradycji i wspólnego biesiadowania. Przygotowujemy różnorodne dania, by zadowolić bliskich, lecz często zostajemy z nadmiarem jedzenia. WSP „Społem” podpowiada, jak przemyślane planowanie, dzielenie się potrawami z innymi oraz odpowiednie przechowywanie zapobiegnie marnowaniu się żywności.

Planuj z głową – mniej, ale lepiej

Wigilijne menu warto przygotować z rozwagą. Zamiast mnożyć liczbę dań, lepiej postawić na te ulubione, które zasmakują gościom, jednocześnie unikając nadmiaru jedzenia, które później się zmarnuje. WSP „Społem” zachęca, by wybrać sprawdzone przepisy i komponować je z wysokiej jakości składników. Dzięki przemyślanemu podejściu do gotowania można nie tylko zaoszczędzić czas i pieniądze, ale także zmniejszyć ilość odpadów.

Podziel się tym, co zostało

Jeśli po świętach zostanie Ci więcej jedzenia, warto podzielić się nim z potrzebującymi. Fundacje, jadłodzielnie czy dobroczynne lodówki to miejsca, które przyjmują zarówno gotowe dania, jak i produkty spożywcze. Otwarty słoik Majonezu Kieleckiego, Musztardy Kieleckiej czy opakowanie Ketchupu Kieleckiego również możesz przekazać, jeśli wiesz, że nie zdążysz ich wykorzystać przed upływem terminu ważności. W ten sposób nie tylko ograniczysz marnowanie żywności, ale także sprawisz radość osobom, które tego potrzebują. Warto również skorzystać z aplikacji i platform internetowych, które pomagają ratować jedzenie przed wyrzuceniem.

Zamrażaj i przechowuj na później

Nie wszystko musi trafić do jadłodzielni – wiele potraw można przechować na później. Zamrażarka to niezastąpiona sojuszniczka w walce z marnowaniem jedzenia. Pierogi, zupy, bigos czy ryby można łatwo zamrozić, zachowując ich smak i jakość na dłużej. Pamiętaj jednak, żeby nie mrozić potraw z majonezem, surowych grzybów, liściastych warzyw czy kremowych ciast. Te produkty lepiej spożyć na świeżo lub przekazać komuś, kto je wykorzysta.

Zero waste na co dzień – nie tylko w święta

Podejście zero waste to coś więcej niż jednorazowe działanie. Święta są doskonałą okazją, by wprowadzić dobre nawyki, które możemy kontynuować przez cały rok. Świadome zakupy, planowanie posiłków i mądre zarządzanie zapasami to klucz do ograniczenia strat. Produkty od WSP „Społem”, takie jak Ocet Kielecki, Ketchup Kielecki czy Musztarda Kielecka, dzięki swojej uniwersalności mogą być wykorzystane w wielu daniach, co zmniejsza ryzyko, że coś się zmarnuje.

Pamiętajmy, że każdy kawałek jedzenia ma wartość – czy to podczas rodzinnej kolacji, czy w codziennym gotowaniu. Dzięki świadomym wyborom możemy wspólnie tworzyć bardziej odpowiedzialny i zrównoważony świat.

Więcej informacji o WSP „Społem” znajdziesz na: https://www.wspspolem.com.pl/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Media

Przygotowania do Polsat Hit Festiwal trwają cały rok. To olbrzymie przedsięwzięcie logistyczne

Już dziś wieczorem w Operze Leśnej w Sopocie startuje Polsat Hit Festiwal. Maciej Rock, jeden z prowadzących to wydarzenie, podkreśla, że w przygotowanie takiego projektu angażują się setki osób, którym powierzone są określone zadania. By w stu procentach zrealizować założony scenariusz, trzeba włożyć wiele wysiłku, bo przy tak prestiżowej imprezie nie ma miejsca na przypadek. Prezenter nie urywa, że mimo wieloletniego doświadczenia zawodowego, przed wyjściem na scenę towarzyszy mu stres.

Polityka

Kampania prezydencka na ostatniej prostej. Temat ochrony zdrowia na drugim planie

Zdaniem przedstawicieli Naczelnej Izby Lekarskiej temat ochrony zdrowia w kampanii prezydenckiej, prowadzonej przed I turą wyborów, zszedł na dalszy plan. Kandydaci na najwyższy urząd w Polsce nie podawali – poza tematem składki zdrowotnej – w tym obszarze konkretów, a skupili się na kampanijnych ogólnikach i zapewnieniach. Zabrakło poruszenia wielu ważnych kwestii dotyczących m.in. przyszłości zawodów medycznych, kształcenia lekarzy, walki z agresją wobec medyków czy pomysłów na skrócenie kolejek do specjalistów i poprawy finansowania.