Komunikaty PR

Świąteczne potrawy w nowoczesnym wydaniu

2021-12-18  |  12:00
Biuro prasowe

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a przygotowania do nich trwają już w najlepsze. Sprzątamy i dekorujemy mieszkania, kompletujemy prezenty, tworzymy listy zakupów i komponujemy wigilijne potrawy. Wszystko po to, by stworzyć niepowtarzalną atmosferę pełną smaków i zapachów, które nieodłącznie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Nasze kulinarne tradycje są piękne i należy je pielęgnować, jednak do swoich świątecznych dań warto dodać nutkę nowoczesności, która pozytywnie zaskoczy i przypadnie do gustu wszystkim zgromadzonym przy rodzinnym stole.

Zupa z pstrąga

Trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę bez ciepłej zupy, która zaraz po podzieleniu się opłatkiem rozgrzewa domowników i przybyłych gości. W polskiej świątecznej tradycji króluje barszcz lub grzybowa, dużo rzadziej pojawia się na stole zupa rybna. Gdy jednak zechcemy zaskoczyć rodzinę, warto przygotować łatwą, szybką, ale przy tym niezwykle aromatyczną zupę z pstrąga.

Składniki:

  • 2 l naturalnego bulionu rybnego
  • 800 g filetów z pstrąga
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w średniej grubości plastry. W garnku gotujemy bulion, do którego dodajemy warzywa - razem gotujemy przez 5 minut. W szklance mieszamy śmietankę z mąką, dodajemy do niej ½ szklanki bulionu i mieszamy. Przelewamy do garnka. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy sos sojowy. Filety z pstrąga płuczemy i kroimy w paski, które dodajemy do zupy i gotujemy przez 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę dekorujemy posiekaną drobno natką pietruszki.

Śledź z sosem jabłkowym

Nie ma Świąt bez śledzia w śmietanie. Jak w prosty sposób dodać tej potrawie wyrazistości i charakteru? Wystarczy połączyć go z polskimi jabłkami, a sukces kulinarny będzie gwarantowany.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej pasteryzowanej 30%
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 posiekana cebulka

Dodatkowo:

  • do dekoracji natka pietruszki

Przygotowanie: Filet moczymy w wodzie przez 8 godzin, dwukrotnie ją zmieniając. Po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy śledzie schłodzonym mlekiem, a następnie moczymy jeszcze przez 2 godziny. Wyjmujemy filet, suszymy i kroimy w kostkę.

Przygotowujemy sos: ogórki i oczyszczone z gniazd jabłka drobno kroimy, mieszamy z cebulą oraz śmietanką i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Kawałki śledzia dodajemy do sosu, całość mieszamy. Ozdabiamy natką pietruszki.

Piernikowy sernik świąteczny

Nic nie zastąpi domowych wypieków przygotowywanych z okazji Bożego Narodzenia. Dobrym pomysłem jest połączenie klasycznego sernika, obecnego na większości rodzinnych spotkań, ze świątecznymi piernikami. To mieszanka, która nie tylko zaskoczy gości, ale sprawi, że unoszący się zapach od razu przywiedzie na myśl niezapomnianą atmosferę, kojarzącą się z tym wyjątkowym okresem.

Składniki:

Spód piernikowy:

  • 200 g pierniczków bez polewy i lukru
  • 75 g masła ekstra Mazurski Smak
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • kilka pierniczków do dekoracji

Masa serowa:

  • 750 g twarogu chudego Mazurski Smak
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g białego cukru
  • 150 ml schłodzonej śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Do przygotowania piernikowego spodu rozpuszczamy masło w niewielkim garnuszku, odstawiamy do przestudzenia. Pierniczki mielimy, blendujemy lub kruszymy na drobny proszek, dodajemy przestudzone masło i orzechy. Zagniatamy aż do połączenia składników. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę piernikową na dno oraz nieco więcej na brzegi naczynia. Dokładnie wyrównujemy i wygładzamy. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na 20 minut.

W niewielkim garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę na masę serową, dodajemy do niej przyprawę do piernika oraz cukier i esencję waniliową, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia, tak by była ciepła, ale nie gorąca. Następnie dodajemy ją do twarogu, całość mielimy lub blendujemy na gładką masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając. Na koniec łączymy z proszkiem budyniowym.

Ustawiamy temperaturę piekarnika na 175°C (bez termoobiegu). Wyjmujemy formę z lodówki, przekładamy masę serową, wyrównujemy z wierzchu. Na dno piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (ok. 1-1,5 litra) – dzięki wytworzonej podczas pieczenia parze wodnej, sernik pozostanie wilgotny i nie popęka. Na środkową półkę wstawiamy formę z sernikiem, pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, po 10 minutach delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Sernik wyjmujemy, dopiero gdy całkowicie ostygnie. Zimny sernik wstawiamy do lodówki, wyjmujemy z formy po 3-4 godzinach, gdy masa całkowicie stężeje. Dekorujemy pierniczkami, bakaliami lub owocami w cukrze.

Więcej przepisów na niebanalne świąteczne potrawy znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Transport

Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.