Świąteczne słodycze z warzyw? Poznaj najsmaczniejsze przepisy!
Yellowcups
Sowińskiego 9
31-524 Kraków
karolina|yellowcups.pl| |karolina|yellowcups.pl
537 211 401
https://yellowcups.pl/
Okres świąteczno-noworoczny to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole. Coraz częściej w bożonarodzeniowym menu pojawiają się nowoczesne dania, które stanowią idealne dopełnienie tradycyjnych potraw. Szukasz pomysłów na niezwykle smaczne słodkości? Te przepisy zagoszczą w Twojej kuchni, nie tylko od święta. Będzie smacznie, zdrowo i… z miłością do planety!
Dania oparte na roślinach są nie tylko smaczne, ale dostarczają również niezwykle cennych składników odżywczych i błonnika. Roślinne przysmaki doskonale sprawdzą się na świątecznym stole, a w okresie karnawału będą ciekawym urozmaiceniem menu. Dodatkowo, jeśli przygotujemy je zamiast słodyczy zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego, zrobimy świąteczny prezent także naszej planecie. Okazuje się bowiem, że nasze codzienne wybory i drobne zmiany na naszym talerzu mogą zaowocować wielką zmianą dla środowiska.
Produkcja roślinna w porównaniu z hodowlą zwierząt jest mniej obciążająca dla planety. Pozwala zaoszczędzić wodę, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i przywrócić ziemi bioróżnorodność – mówi edukatorka żywieniowa, Joanna Lotkowska, z organizacji ProVeg – Mogli się o tym przekonać uczniowie, którzy wzięli udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym PrzyGOTUJMY Lepszy Świat. Wspólnie z rodzicami i nauczycielami zamienili blisko 85 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne. Dzięki temu zaoszczędzili około 83 mln litrów wody i wyemitowali o 677 tys. kg CO2 mniej!
Dlatego, jeśli chcesz zaskoczyć przyjaciół niezwykłymi przepisami i pokazać im, jak w prosty sposób mogą również poprawić kondycję planety zamiast tradycyjnych ciast, wypróbuj przepis na przepyszny piernik z pomidorami, czekoladowe brownie z buraka lub pachnące pomarańczą ciasto dyniowe.
Pomidorowy piernik z powidłami śliwkowymi
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 banan
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 30 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
- Pomidory z puszki, olej, pokrojonego banana oraz cukier miksujemy razem do uzyskania puszystej masy.
- Mąki przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy pozostałe suche składniki: proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę oraz sól, mieszamy.
- Mieszamy ze sobą mokre składniki i dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
- Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Polewą, która powstanie z połączenia składników, polewamy ciasto. Na koniec posypujemy je posiekanymi orzechami laskowymi.
Czekoladowe ciasto korzenne
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 100 g mąki migdałowej
- 50 g mąki gryczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 ml napoju migdałowego
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 1 czekolada gorzka
Sposób przygotowania:
- Czekoladę zmiksuj w naczyniu miksującym. Dodaj banany i jabłka bez skórki. Wlej napój migdałowy i wymieszaj.
- Przyprawy, mąkę migdałową, kakao i sodę wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj do naczynia miksującego i całość zmiksuj. Następnie wlej powoli olej i miksuj aż do dokładnego połączenia składników.
- Tortownicę o średnicy ok. 26 cm natłuść odrobiną oleju i oprósz kakao. Przelej do niej ciasto.
- Piecz przez ok 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dyniowe przysmaki z pomarańczą
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 150 g migdałów
- 150 g fig suszonych
- 80 g płatków owsianych
- 1 pomarańcza
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
Masa:
- 400 g orzechów z nerkowca
- 1 puszka napoju kokosowego
- 200 g dyni
- 45 gramów ksylitolu
- 125 g oleju kokosowego
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 4 łyżki likieru Cointreau
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 laska wanilii
Wykończenie:
- 200 ml napoju sojowego o smaku waniliowym
- 100 g nasion chia
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalej gorącą wodą. W moździerzu rozetrzyj goździki. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę.
- Zmiksuj płatki owsiane, figi, skórkę z pomarańczy, migdały i przyprawy. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Następnie przelej ją do okrągłych foremek i wstaw do lodówki.
- Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc.
- Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki. Pomarańczę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok z cytryny. Wyciągnij ziarenka z laski wanilii.
- Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, olej i napój kokosowy oraz likier Cointreau zmiksuj razem aż do powstania gładkiej masy.
- Masę przelej do foremek, na schłodzone spody ciasta. Pozostaw w lodówce przez około 12 godzin do zastygnięcia.
- Nasiona chia zalej gorącym napojem sojowym, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy dyniowej.
- Podawaj schłodzone
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Podróże
Radosław Majdan: W Grecji zaginęła mi walizka. To jest kraj lekkoduchów, wszystko odkładają na jutro, a pracę traktują drugorzędnie
Były piłkarz przyznaje, że z perspektywy uczestników program „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” to bardzo wymagające przedsięwzięcie. Dla niego ten format okazał się nie tylko testem fizycznym, ale także emocjonalnym, bo trzeba było stawić czoła zarówno rywalom, jak i własnym słabościom. Radosław Majdan zdradza też, że emocji nie brakowało już na lotnisku. Tuż po przylocie do Grecji okazało się bowiem, że jego walizka zaginęła. Na szczęście miał przy sobie kilka zapasowych ubrań.
Finanse
Wciąż niewielkie finansowanie wsparcia psychicznego przez państwo. Usługi terapeutyczne są dziś głównie prywatne
Co czwarty Polak przynajmniej raz w ciągu swojego życia zmaga się z poważnym kryzysem zdrowia psychicznego. Może więc on statystycznie dotyczyć każdej polskiej rodziny – przypomina Fundacja Pomagam.pl. Problemem jest wciąż niskie finansowanie wsparcia psychicznego i psychiatrycznego przez państwo oraz słaba wiedza o zdrowiu psychicznym. Organizacja zwraca uwagę, że świadomość problemu może uwolnić ogromny potencjał wzajemnego wsparcia.
Film
Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani
Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.