Komunikaty PR

Świąteczne słodycze z warzyw? Poznaj najsmaczniejsze przepisy!

2021-12-30  |  14:55
Biuro prasowe
Kontakt
Karolina Wojewodzic
Yellowcups

Sowińskiego 9
31-524 Kraków
karolina|yellowcups.pl| |karolina|yellowcups.pl
537 211 401
https://yellowcups.pl/
Do pobrania Inf. pras ( 0.38 MB )

Okres świąteczno-noworoczny to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole. Coraz częściej w bożonarodzeniowym menu pojawiają się nowoczesne dania, które stanowią idealne dopełnienie tradycyjnych potraw. Szukasz pomysłów na niezwykle smaczne słodkości? Te przepisy zagoszczą w Twojej kuchni, nie tylko od święta. Będzie smacznie, zdrowo i… z miłością do planety!

Dania oparte na roślinach są nie tylko smaczne, ale dostarczają również niezwykle cennych składników odżywczych i błonnika. Roślinne przysmaki doskonale sprawdzą się na świątecznym stole, a w okresie karnawału będą ciekawym urozmaiceniem menu. Dodatkowo, jeśli przygotujemy je zamiast słodyczy zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego, zrobimy świąteczny prezent także naszej planecie. Okazuje się bowiem, że nasze codzienne wybory i drobne  zmiany na naszym talerzu mogą zaowocować wielką zmianą dla środowiska.

Produkcja roślinna w porównaniu z hodowlą zwierząt jest mniej obciążająca dla planety. Pozwala zaoszczędzić wodę, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i przywrócić ziemi bioróżnorodność – mówi edukatorka żywieniowa, Joanna Lotkowska, z organizacji ProVeg – Mogli się o tym przekonać uczniowie, którzy wzięli udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym PrzyGOTUJMY Lepszy Świat. Wspólnie z rodzicami i nauczycielami zamienili blisko 85 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne. Dzięki temu zaoszczędzili około 83 mln litrów wody i wyemitowali  o 677 tys. kg CO2 mniej!

Dlatego, jeśli chcesz zaskoczyć przyjaciół niezwykłymi przepisami i pokazać im, jak w prosty sposób mogą również poprawić kondycję planety zamiast tradycyjnych ciast, wypróbuj przepis na przepyszny piernik z pomidorami, czekoladowe brownie z buraka lub pachnące pomarańczą ciasto dyniowe.

 

Pomidorowy piernik z powidłami śliwkowymi

 Czas przygotowania:  60 minut

Liczba porcji:  8

Składniki:

  • 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 banan
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 30 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

  • Pomidory z puszki, olej, pokrojonego banana oraz cukier miksujemy razem do uzyskania puszystej masy.
  • Mąki przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy pozostałe suche składniki: proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę oraz sól, mieszamy.
  • Mieszamy ze sobą mokre składniki i  dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
  • Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Polewą, która powstanie z połączenia składników, polewamy ciasto. Na koniec posypujemy je  posiekanymi orzechami laskowymi.

 

Czekoladowe ciasto korzenne

Czas przygotowania:  60 minut

Liczba porcji:  6

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 ml napoju migdałowego
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 1 czekolada gorzka

 

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę  zmiksuj w naczyniu miksującym.  Dodaj banany i jabłka bez skórki.  Wlej  napój migdałowy i wymieszaj.
  • Przyprawy, mąkę migdałową, kakao i sodę wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj do naczynia miksującego i całość  zmiksuj.  Następnie wlej powoli olej i miksuj aż do dokładnego połączenia składników.
  • Tortownicę o średnicy ok. 26 cm natłuść odrobiną oleju i oprósz kakao. Przelej do niej ciasto.
  • Piecz przez ok 40-50 minut w  piekarniku nagrzanym do  180 stopni.

 

 

Dyniowe  przysmaki  z pomarańczą

Czas przygotowania:  60 minut

Liczba porcji:  6

Składniki:

  • 150 g migdałów
  • 150 g fig suszonych
  • 80 g płatków owsianych
  • 1 pomarańcza
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki

Masa:

  • 400 g orzechów z nerkowca
  • 1 puszka napoju kokosowego
  • 200 g dyni
  • 45 gramów ksylitolu
  • 125 g oleju kokosowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki likieru Cointreau
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 laska wanilii

Wykończenie:

  • 200 ml napoju sojowego o smaku waniliowym
  • 100 g nasion chia

 

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zalej gorącą wodą. W moździerzu rozetrzyj goździki. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę.
  • Zmiksuj płatki owsiane, figi, skórkę z pomarańczy, migdały i przyprawy. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Następnie przelej ją do okrągłych foremek i wstaw do lodówki.
  • Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc.
  • Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki. Pomarańczę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok z cytryny. Wyciągnij ziarenka z laski wanilii.
  • Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, olej i napój kokosowy oraz likier Cointreau zmiksuj razem aż do powstania gładkiej masy.
  • Masę przelej do foremek, na schłodzone spody ciasta. Pozostaw w lodówce przez około 12 godzin do zastygnięcia.
  • Nasiona chia zalej gorącym napojem sojowym, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy dyniowej.
  • Podawaj schłodzone
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Yellowcups
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Finanse

Wciąż niewielkie finansowanie wsparcia psychicznego przez państwo. Usługi terapeutyczne są dziś głównie prywatne

Co czwarty Polak przynajmniej raz w ciągu swojego życia zmaga się z poważnym kryzysem zdrowia psychicznego. Może więc on statystycznie dotyczyć każdej polskiej rodziny – przypomina Fundacja Pomagam.pl. Problemem jest wciąż niskie finansowanie wsparcia psychicznego i psychiatrycznego przez państwo oraz słaba wiedza o zdrowiu psychicznym. Organizacja zwraca uwagę, że świadomość problemu może uwolnić ogromny potencjał wzajemnego wsparcia.

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.