Świąteczne wypieki w zdrowszej wersji + przepis na pierniczki

Boże Narodzenie to niezwykły okres, na który z niecierpliwością czekają nie tylko ci najmłodsi. Planowanie świątecznych potraw to jeden z nieodzownych elementów przygotowań. Poza tradycyjnymi specjałami, jak barszcz z uszkami czy ryba po grecku, na stole z pewnością nie zabraknie słodkich wypieków.
Zwyczaj związany z pieczeniem makowca, sernika lub innych świątecznych wypieków będzie pielęgnowany w niejednym polskim domu. Choć bożonarodzeniowe słodkości cieszą się ogromną popularnością, wiele z nich może dostarczyć nam pokaźnych ilości cukru i niepotrzebnych dodatków spożywczych. Dlatego podczas tegorocznych Świąt postaw na własnoręcznie przygotowane wyroby z naturalnymi składnikami, które, poza tradycyjnym smakiem, dostarczą również cennych składników odżywczych.
Do przygotowania makowca bez wątpienia przyda się masa makowa HELIO. Jest to produkt bezglutenowy, dlatego bez obaw można wykorzystać go w świątecznych wypiekach, jeśli my sami lub ktoś z naszych bliskich zmaga się z nietolerancją glutenu. Ponadto, mak jest cennym źródłem wapnia, który przyczynia się utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Kolejnym równie popularnym ciastem przygotowywanym na Boże Narodzenie jest sernik. Jeśli wersja z rodzynkami nie każdemu przypada do gustu można spróbować tej z daktylami HELIO So Soft! Ich dodatek wzbogaci ciasto w potas i miedź, dzięki czemu funkcjonowanie układu nerwowego będzie zdecydowanie sprawniejsze.
Zapach cynamonu i innych korzennych przypraw skusi niejednego do przygotowania świątecznych pierniczków. Puśćmy w niepamięć sklepowe półki przepełnione sztucznymi ozdobami i postawmy na naturalne dekoracje! Idealną bazą będą masy kajmakowe HELIO. Przygotowane są z pełnego mleka, a na dodatek brak w nich oleju palmowego, co czyni z nich zdrowszą alternatywę dla konkurencyjnych produktów. Co więcej, masy kajmakowe HELIO występują w różnych smakach, dzięki czemu z pewnością trafią w gust wszystkich koneserów słodkości. Produkty HELIO można wykorzystać w wigilijnych wypiekach na wiele sposobów, ale ich różnorodność szczególnie przydaje się podczas pieczenia i dekorowania świątecznych pierniczków. Płatki migdałów oraz pieczone orzechy nerkowca, które są źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych, niewątpliwie będą smakowitą posypką. Drobno pokrojona suszona morela od HELIO Natura lub żurawina HELIO So Soft mogą stanowić kolorystyczny akcent na Twoich pierniczkach, a dodatkowo dostarczą jednego z najcenniejszych składników dla prawidłowej pracy jelit – błonnika pokarmowego. Warto także nadmienić, że wspomniane suszone owoce HELIO nie zawierają substancji konserwujących.
Poniżej przedstawiamy przepis na idealne pierniczki bożonarodzeniowe, w smaczniejszej i zdrowszej odsłonie:
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI:
Pierniczki:
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150g mąki orkiszowej
- 200g miodu
- 100g erytrolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 50g masła
Dekoracja:
- 1 puszka masy kajmakowej HELIO
- Nerkowce pieczone HELIO Natura
- Płatki migdałowe HELIO
- Morele suszone HELIO Natura
- Żurawina nasączona sokiem żurawinowym HELIO So Soft
- Daktyle suszone miękkie HELIO So Soft
Przygotowanie:
Dwa rodzaje mąk przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Masło podgrzewamy z miodem i erytrolem jedynie do rozpuszczenia składników. Łączymy sypkie składniki z płynną masą i jajkiem. Ciasto zagniatamy, formujemy kulę, wkładamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 0,5cm, na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy pożądany kształt pierniczków, układamy na blasze i pieczemy około 5-6 min w 190-200st. Ostudzone pierniczki dekorujemy produktami HELIO według upodobań. Niech tegoroczne Boże Narodzenie przepełnione będzie rodzinną atmosferą i wykwintnym smakiem. Produkty HELIO pomogą zaczarować każdy świąteczny stół tak, aby był zastawiony na najwyższym, kulinarnym poziomie!
Autorki artykułu: Ewa Białecka i Marta Białek – dietetyczki, specjalistki ds. żywienia człowieka, założycielki profilu ”Praktyka dietetyka”.
Źródło:
- Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Helena Ciborowska i Anna Rudnicka. Wydawnictwo PZWL, 2019.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.