Świąteczne wypieki w zdrowszej wersji + przepis na pierniczki
Boże Narodzenie to niezwykły okres, na który z niecierpliwością czekają nie tylko ci najmłodsi. Planowanie świątecznych potraw to jeden z nieodzownych elementów przygotowań. Poza tradycyjnymi specjałami, jak barszcz z uszkami czy ryba po grecku, na stole z pewnością nie zabraknie słodkich wypieków.
Zwyczaj związany z pieczeniem makowca, sernika lub innych świątecznych wypieków będzie pielęgnowany w niejednym polskim domu. Choć bożonarodzeniowe słodkości cieszą się ogromną popularnością, wiele z nich może dostarczyć nam pokaźnych ilości cukru i niepotrzebnych dodatków spożywczych. Dlatego podczas tegorocznych Świąt postaw na własnoręcznie przygotowane wyroby z naturalnymi składnikami, które, poza tradycyjnym smakiem, dostarczą również cennych składników odżywczych.
Do przygotowania makowca bez wątpienia przyda się masa makowa HELIO. Jest to produkt bezglutenowy, dlatego bez obaw można wykorzystać go w świątecznych wypiekach, jeśli my sami lub ktoś z naszych bliskich zmaga się z nietolerancją glutenu. Ponadto, mak jest cennym źródłem wapnia, który przyczynia się utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Kolejnym równie popularnym ciastem przygotowywanym na Boże Narodzenie jest sernik. Jeśli wersja z rodzynkami nie każdemu przypada do gustu można spróbować tej z daktylami HELIO So Soft! Ich dodatek wzbogaci ciasto w potas i miedź, dzięki czemu funkcjonowanie układu nerwowego będzie zdecydowanie sprawniejsze.
Zapach cynamonu i innych korzennych przypraw skusi niejednego do przygotowania świątecznych pierniczków. Puśćmy w niepamięć sklepowe półki przepełnione sztucznymi ozdobami i postawmy na naturalne dekoracje! Idealną bazą będą masy kajmakowe HELIO. Przygotowane są z pełnego mleka, a na dodatek brak w nich oleju palmowego, co czyni z nich zdrowszą alternatywę dla konkurencyjnych produktów. Co więcej, masy kajmakowe HELIO występują w różnych smakach, dzięki czemu z pewnością trafią w gust wszystkich koneserów słodkości. Produkty HELIO można wykorzystać w wigilijnych wypiekach na wiele sposobów, ale ich różnorodność szczególnie przydaje się podczas pieczenia i dekorowania świątecznych pierniczków. Płatki migdałów oraz pieczone orzechy nerkowca, które są źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych, niewątpliwie będą smakowitą posypką. Drobno pokrojona suszona morela od HELIO Natura lub żurawina HELIO So Soft mogą stanowić kolorystyczny akcent na Twoich pierniczkach, a dodatkowo dostarczą jednego z najcenniejszych składników dla prawidłowej pracy jelit – błonnika pokarmowego. Warto także nadmienić, że wspomniane suszone owoce HELIO nie zawierają substancji konserwujących.
Poniżej przedstawiamy przepis na idealne pierniczki bożonarodzeniowe, w smaczniejszej i zdrowszej odsłonie:
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI:
Pierniczki:
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150g mąki orkiszowej
- 200g miodu
- 100g erytrolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 50g masła
Dekoracja:
- 1 puszka masy kajmakowej HELIO
- Nerkowce pieczone HELIO Natura
- Płatki migdałowe HELIO
- Morele suszone HELIO Natura
- Żurawina nasączona sokiem żurawinowym HELIO So Soft
- Daktyle suszone miękkie HELIO So Soft
Przygotowanie:
Dwa rodzaje mąk przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Masło podgrzewamy z miodem i erytrolem jedynie do rozpuszczenia składników. Łączymy sypkie składniki z płynną masą i jajkiem. Ciasto zagniatamy, formujemy kulę, wkładamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 0,5cm, na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy pożądany kształt pierniczków, układamy na blasze i pieczemy około 5-6 min w 190-200st. Ostudzone pierniczki dekorujemy produktami HELIO według upodobań. Niech tegoroczne Boże Narodzenie przepełnione będzie rodzinną atmosferą i wykwintnym smakiem. Produkty HELIO pomogą zaczarować każdy świąteczny stół tak, aby był zastawiony na najwyższym, kulinarnym poziomie!
Autorki artykułu: Ewa Białecka i Marta Białek – dietetyczki, specjalistki ds. żywienia człowieka, założycielki profilu ”Praktyka dietetyka”.
Źródło:
- Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Helena Ciborowska i Anna Rudnicka. Wydawnictwo PZWL, 2019.
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani
Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Problemy społeczne
W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.