Komunikaty PR

Świąteczne zakupy FMCG: dlaczego czytanie etykiet ma sens?

2024-03-21  |  01:00
Biuro prasowe

Święta to czas, kiedy nasze stoły uginają się pod ciężarem pysznych potraw. W trakcie przygotowań do świątecznych posiłków kluczową rolę odgrywają wyroby spożywcze codziennego użytku. Warto wybierać je z głową.

Produktami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole są majonez, chrzan czy musztarda. Każde z nich świetnie łączy się z mięsami, sałatkami, jajkami czy warzywami. Podczas wielkanocnych spotkań z rodziną spożywamy je w olbrzymiej ilości, dlatego ważne, by podczas zakupów zwrócić uwagę na kilka najważniejszych cech wyrobów.

Skład – wybieraj taki bez konserwantów

Kupując artykuły spożywcze przed Świętami, warto postawić na te, których skład jest krótki i czytelny. Unikajmy takich z dodatkiem konserwantów, wzmacniaczy smaku i zapachu, sztucznych substancji czy barwników.

Postaw na produkty certyfikowane

Majonez stworzony na bazie tylko kilku składników smakuje lepiej. Potwierdza to m.in. prestiżowy znak „Jakość Tradycja” przyznany w 2011 przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa „… w systemie tym uczestniczą jedynie produkty charakteryzujące się tradycyjnym składem lub tradycyjnym sposobem wytwarzania, szczególną jakością wynikającą z ich tradycyjnego charakteru lub wyrażającą ich tradycyjny charakter. Ponadto produkty te posiadają szczególną jakość lub reputację odróżniającą je od produktów należących do tej samej kategorii.”

Takim znakiem może pochwalić się m.in. Majonez Kielecki, który od pokoleń cieszy Polaków swym smakiem. Przoduje on także w wielu rankingach, jako majonez tradycyjny, bez ulepszaczy i substancji konserwujących. Od 1959 r. wytwarzany jest zgodnie z niezmienną recepturą. Ten sam znak został przyznany także kultowej Musztardzie Kieleckiej Delikatesowej oraz Octowi Kieleckiemu 10%, które są na polskich stołach od ponad 90 lat.

Zwracaj uwagę na polskie pochodzenie i świadomą produkcję żywności

Wybierając na Święta dodatki w postaci sosów, majonezów czy chrzanów, warto zwrócić uwagę także na produkcję i pochodzenie wyrobu. Polskie wytwórstwo doceniane jest nie tylko w naszym kraju, ale także poza granicami – jako najwyższa jakość sama w sobie. Warto więc  sięgać po produkty firm, które współpracują z polskimi, regionalnymi dostawcami i rolnikami. Dzięki temu mamy pewność sprawdzonych surowców i dbamy o krótką drogę transportu surowców do fabryki, redukując tym samym emisję CO2. Zwróćmy  uwagę na rodzimy kraj pochodzenia poprzez prefiks kodu kreskowego, który w przypadku Polski będzie zaczynał się od liczb 590.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy
Żywienie Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
2024-06-28 | 10:00

Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2

Chociaż mleko A2A2 – w przeciwieństwie do krajów zachodnich – nie jest jeszcze powszechnie dostępne w naszym kraju, dotychczasowe działania w ramach
Żywienie Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
2024-06-25 | 23:20

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Ochrona środowiska

Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

Ochrona środowiska

Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.