Komunikaty PR

Świąteczne zakupy FMCG: dlaczego czytanie etykiet ma sens?

2024-03-21  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

Święta to czas, kiedy nasze stoły uginają się pod ciężarem pysznych potraw. W trakcie przygotowań do świątecznych posiłków kluczową rolę odgrywają wyroby spożywcze codziennego użytku. Warto wybierać je z głową.

Produktami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole są majonez, chrzan czy musztarda. Każde z nich świetnie łączy się z mięsami, sałatkami, jajkami czy warzywami. Podczas wielkanocnych spotkań z rodziną spożywamy je w olbrzymiej ilości, dlatego ważne, by podczas zakupów zwrócić uwagę na kilka najważniejszych cech wyrobów.

Skład – wybieraj taki bez konserwantów

Kupując artykuły spożywcze przed Świętami, warto postawić na te, których skład jest krótki i czytelny. Unikajmy takich z dodatkiem konserwantów, wzmacniaczy smaku i zapachu, sztucznych substancji czy barwników.

Postaw na produkty certyfikowane

Majonez stworzony na bazie tylko kilku składników smakuje lepiej. Potwierdza to m.in. prestiżowy znak „Jakość Tradycja” przyznany w 2011 przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa „… w systemie tym uczestniczą jedynie produkty charakteryzujące się tradycyjnym składem lub tradycyjnym sposobem wytwarzania, szczególną jakością wynikającą z ich tradycyjnego charakteru lub wyrażającą ich tradycyjny charakter. Ponadto produkty te posiadają szczególną jakość lub reputację odróżniającą je od produktów należących do tej samej kategorii.”

Takim znakiem może pochwalić się m.in. Majonez Kielecki, który od pokoleń cieszy Polaków swym smakiem. Przoduje on także w wielu rankingach, jako majonez tradycyjny, bez ulepszaczy i substancji konserwujących. Od 1959 r. wytwarzany jest zgodnie z niezmienną recepturą. Ten sam znak został przyznany także kultowej Musztardzie Kieleckiej Delikatesowej oraz Octowi Kieleckiemu 10%, które są na polskich stołach od ponad 90 lat.

Zwracaj uwagę na polskie pochodzenie i świadomą produkcję żywności

Wybierając na Święta dodatki w postaci sosów, majonezów czy chrzanów, warto zwrócić uwagę także na produkcję i pochodzenie wyrobu. Polskie wytwórstwo doceniane jest nie tylko w naszym kraju, ale także poza granicami – jako najwyższa jakość sama w sobie. Warto więc  sięgać po produkty firm, które współpracują z polskimi, regionalnymi dostawcami i rolnikami. Dzięki temu mamy pewność sprawdzonych surowców i dbamy o krótką drogę transportu surowców do fabryki, redukując tym samym emisję CO2. Zwróćmy  uwagę na rodzimy kraj pochodzenia poprzez prefiks kodu kreskowego, który w przypadku Polski będzie zaczynał się od liczb 590.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Edukacja

Poznanie osobowości kota kluczem do prawidłowej opieki nad nim. Wsparciem może być spotkanie z behawiorystą

Z ogólnopolskiego badania „Zachowanie, osobowość i codzienność kotów” przeprowadzonego przez WHISKAS wynika, że aż 85 proc. opiekunów traktuje koty jako pełnoprawnych członków rodziny, 65 proc. uważa je za swoich najlepszych przyjaciół, a 61 proc. – za powierników codziennych myśli i emocji. Koty potrzebują jednak odpowiedzialnej opieki. Podobnie jak ludzie, mają różne typy osobowości i potrzeby behawioralne, których zaspokajanie jest kluczem do osiągnięcia kociego dobrostanu. W przypadku zauważenia niepokojących objawów u swojego pupila pomocna może być rozmowa z behawiorystą.

Media

Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą

Gospodarz teleturnieju zdradza, że teraz format nagrywany jest w bardziej nowoczesnym studio. Zmieniły się także zasady castingu. Zanim bowiem dany uczestnik zostanie zaproszony do studia i stanie do walki o nagrodę główną, musi przejść wnikliwą weryfikację online. Hubert Urbański uważa, że pozwala to na dokładniejszą ocenę potencjału każdego kandydata i w ten sposób udaje się wybrać najlepszych z najlepszych, więc poziom będzie niezwykle wysoki.