Komunikaty PR

Światowa elita barmańska w Food Town!

2023-06-20  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt

Aleksandra Kaczorowska
Beyond Public Relations

ul. Franciszka Klimczaka 1
02-797 Warszawa
a.kaczorowska|bepr.pl| |a.kaczorowska|bepr.pl
504 907 388
www.bepr.pl
Do pobrania docx ( 0.09 MB )

World Flair Association Grand Slam wraca do Polski po 12 latach. 27 i 28 czerwca w Food Town w Fabryce Norblina odbędzie się spektakularne widowisko. Na scenie Gimlet Live największego food hallu w Polsce zorganizowany zostanie największy na świecie konkurs sztuki flair – czyli najbardziej widowiskowych pokazów barmaństwa. Za sprawą najlepszych z najlepszych butelki, shakery i inne akcesoria wzbiją się w powietrze i - wirując w rytm muzyki - stworzą niezapomniane show. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, więc każdy będzie miał możliwość zachwycić się popisami barmańskich mistrzów.

To będą wyjątkowe dwa dni w Food Town – 27 i 28 czerwca (wtorek i środa) - odbędzie się tu kolejna edycja WFA Grand Slam. O zwycięstwo w Food Town Flair Challenge powalczy 50 wybitnych barmanów z całego świata, w tym 20 z Polski. Swój udział potwierdzili m.in. Roman Zapata z Argentyny, Eric Yu z Tajwanu, Denis Trifanovs z Łotwy, Michael Moreni z Włoch, a także zawodnicy z Meksyku czy Stanów Zjednoczonych. Polskim faworytem w stawce jest ubiegłoroczny Mistrz Świata IBA (International Bartenders Association), Kacper Smarz.

Food Town Flair Challenge przyniesie nie tylko ekscytujące emocje, ale także atrakcyjne nagrody. Pula do podziału między 10 najlepszych wynosi 10.000 euro. Zwycięzca konkursu otrzyma 4.000 euro. Warto jednak podkreślić, że przyznane zostaną dodatkowe wyróżnienia w kategoriach Best Coctail, Best Female i Best Polish Bartender. Ten ostatni reprezentować będzie nasz kraj na corocznych finałach Międzynarodowej Federacji Barmanów (IBA). Konkurs ten odbędzie się w Rzymie między 28 listopada do 2 grudnia. To jedno z najważniejszych wydarzeń w branży bartendingowej.

Popularność „Flair” – spektakularnej sztuki barmańskiej – ma swoje korzenie w filmie „Koktajl”
z 1988 roku, w którym Tom Cruise wcielił się w rolę młodego barmana, wirtuoza przyrządzania kolorowych napojów
. Biorąc pod uwagę, kto weźmie udział w warszawskim konkursie, jego poziom nie będzie odbiegał od filmowych popisów gwiazdy Hollywood. Rywalizacja w sali Gimlet w Food Town rozpocznie się we wtorek, 27 czerwca, o godzinie 14:00. Każdy z 50 uczestników zaprezentuje swoje umiejętności w wyjątkowym pokazie. Po zakończeniu zmagań trzyosobowe, jury wyłoni 10 finalistów. Ostateczna rozgrywka pomiędzy najlepszymi w Food Town Flair Challenge rozpocznie się w środę (28 czerwca) o 20:30.

Występy uczestników oceni międzynarodowe jury, które stworzą autoryzowani sędziowie World Flair Association (WFA): Luca Valentin z Rumunii jest trzykrotnym mistrzem świata flair i jednym z najlepszych zawodników flair w historii; Andy Collinson z Wielkiej Brytanii to założyciel WFA i właściciel agencji Ace Bar Events; Neil Garner z Wielkiej Brytanii jest członkiem legendarnej grupy Bar Wizards, bar operatorem i byłym topowym zawodnikiem flair. Dodatkowo, w środowym finale dołączą do nich trzej sędziowie degustacyjni: Patryk Kowalski - Brand Ambasador Dewar’s, Artur Wawrzyszczak - wiceprezydent SPB oraz Przemek Bocian – z lokalu Kita Koguta.

Organizatorem Food Town Flair Challenge jest międzynarodowy sędzia WFA i trener, Tomasz Małek - zwycięzca 66 konkursów barmańskich na całym świecie, 4-krotny Mistrz Roadhouse World Final oraz 4-krotny zwycięzca międzynarodowej ligi flair WFA Grand Slam. Tomasz Małek to także Beverage Director grupy Bar Management Company prowadzącej bary w Fabryce Norblina w Food Town, Amar Beirut, MOXO i Piano Barze oraz Bibi’s, a także w Stacji Food Hall w Gdańsku.

- Bardzo cieszymy się, że WFA Grand Slam wraca do Polski po tylu latach i że odbędzie się właśnie w Food Town w Fabryce Norblina. Nie wszyscy wiedzą, że historia w pewien sposób zatacza koło, ponieważ jeden z pierwszych polskich shakerów do koktajli powstał pomiędzy 1912 a 1915 rokiem właśnie w zakładach przy ul. Żelaznej, w których dziś znajduje się Fabryka Norblina. Będzie mnóstwo emocji, atrakcji, konkursów dla gości, a każdy dzień zwieńczy szalone after party muzyczne i gastronomiczne. To będzie prawdziwa uczta dla zmysłów i ciała. Wstęp jest wolny, więc zapraszamy serdecznie wszystkich zainteresowanychmówi Tomasz Małek, organizator Food Town Challenge.

Warszawskie wydarzenie ze strony Food Town poprowadzą Adam Grądziel - Cocktail Art Manager grupy Bar Management Company oraz Marek Posłuszny - jeden z najlepszych barmanów flair na świecie. Adam Grądziel to autor książki "Święty z Bostonem", finalista i laureat wielu prestiżowych konkursów koktajlowych, natomiast Marek Posłuszny to czterokrotny Mistrz Świata w sztuce flair (trzykrotnie IBA, raz Roadhouse World Final), właściciel agencji barmańskiej Flair Factory, sędzia, trener oraz public speaker.

Food Town Flair Challenge jest trzecią – po konkursach w Helsinkach i greckim Zante – tegoroczną odsłoną w cyklu WFA Grand Slam. Aktualnym liderem barmańskiej rywalizacji jest Dennis Trifanovs z Łotwy. Za nim w klasyfikacji plasuje się Włoch, Michael Moreni, a na trzecim miejscu jest Roman Zapata z Argentyny – wszyscy trzej zawodnicy spotkają się również w Warszawie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Beyond Public Relations
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.

Edukacja

Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.