Światowa elita barmańska w Food Town!
![](/files/_uploaded/wiz_zdjeciekonf_1166971042,w_170,h_95,wo_170,ho_95,_small.jpg)
Aleksandra Kaczorowska
Beyond Public Relations
ul. Franciszka Klimczaka 1
02-797 Warszawa
a.kaczorowska|bepr.pl| |a.kaczorowska|bepr.pl
504 907 388
www.bepr.pl
World Flair Association Grand Slam wraca do Polski po 12 latach. 27 i 28 czerwca w Food Town w Fabryce Norblina odbędzie się spektakularne widowisko. Na scenie Gimlet Live największego food hallu w Polsce zorganizowany zostanie największy na świecie konkurs sztuki flair – czyli najbardziej widowiskowych pokazów barmaństwa. Za sprawą najlepszych z najlepszych butelki, shakery i inne akcesoria wzbiją się w powietrze i - wirując w rytm muzyki - stworzą niezapomniane show. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, więc każdy będzie miał możliwość zachwycić się popisami barmańskich mistrzów.
To będą wyjątkowe dwa dni w Food Town – 27 i 28 czerwca (wtorek i środa) - odbędzie się tu kolejna edycja WFA Grand Slam. O zwycięstwo w Food Town Flair Challenge powalczy 50 wybitnych barmanów z całego świata, w tym 20 z Polski. Swój udział potwierdzili m.in. Roman Zapata z Argentyny, Eric Yu z Tajwanu, Denis Trifanovs z Łotwy, Michael Moreni z Włoch, a także zawodnicy z Meksyku czy Stanów Zjednoczonych. Polskim faworytem w stawce jest ubiegłoroczny Mistrz Świata IBA (International Bartenders Association), Kacper Smarz.
Food Town Flair Challenge przyniesie nie tylko ekscytujące emocje, ale także atrakcyjne nagrody. Pula do podziału między 10 najlepszych wynosi 10.000 euro. Zwycięzca konkursu otrzyma 4.000 euro. Warto jednak podkreślić, że przyznane zostaną dodatkowe wyróżnienia w kategoriach Best Coctail, Best Female i Best Polish Bartender. Ten ostatni reprezentować będzie nasz kraj na corocznych finałach Międzynarodowej Federacji Barmanów (IBA). Konkurs ten odbędzie się w Rzymie między 28 listopada do 2 grudnia. To jedno z najważniejszych wydarzeń w branży bartendingowej.
Popularność „Flair” – spektakularnej sztuki barmańskiej – ma swoje korzenie w filmie „Koktajl”
z 1988 roku, w którym Tom Cruise wcielił się w rolę młodego barmana, wirtuoza przyrządzania kolorowych napojów. Biorąc pod uwagę, kto weźmie udział w warszawskim konkursie, jego poziom nie będzie odbiegał od filmowych popisów gwiazdy Hollywood. Rywalizacja w sali Gimlet w Food Town rozpocznie się we wtorek, 27 czerwca, o godzinie 14:00. Każdy z 50 uczestników zaprezentuje swoje umiejętności w wyjątkowym pokazie. Po zakończeniu zmagań trzyosobowe, jury wyłoni 10 finalistów. Ostateczna rozgrywka pomiędzy najlepszymi w Food Town Flair Challenge rozpocznie się w środę (28 czerwca) o 20:30.
Występy uczestników oceni międzynarodowe jury, które stworzą autoryzowani sędziowie World Flair Association (WFA): Luca Valentin z Rumunii jest trzykrotnym mistrzem świata flair i jednym z najlepszych zawodników flair w historii; Andy Collinson z Wielkiej Brytanii to założyciel WFA i właściciel agencji Ace Bar Events; Neil Garner z Wielkiej Brytanii jest członkiem legendarnej grupy Bar Wizards, bar operatorem i byłym topowym zawodnikiem flair. Dodatkowo, w środowym finale dołączą do nich trzej sędziowie degustacyjni: Patryk Kowalski - Brand Ambasador Dewar’s, Artur Wawrzyszczak - wiceprezydent SPB oraz Przemek Bocian – z lokalu Kita Koguta.
Organizatorem Food Town Flair Challenge jest międzynarodowy sędzia WFA i trener, Tomasz Małek - zwycięzca 66 konkursów barmańskich na całym świecie, 4-krotny Mistrz Roadhouse World Final oraz 4-krotny zwycięzca międzynarodowej ligi flair WFA Grand Slam. Tomasz Małek to także Beverage Director grupy Bar Management Company prowadzącej bary w Fabryce Norblina w Food Town, Amar Beirut, MOXO i Piano Barze oraz Bibi’s, a także w Stacji Food Hall w Gdańsku.
- Bardzo cieszymy się, że WFA Grand Slam wraca do Polski po tylu latach i że odbędzie się właśnie w Food Town w Fabryce Norblina. Nie wszyscy wiedzą, że historia w pewien sposób zatacza koło, ponieważ jeden z pierwszych polskich shakerów do koktajli powstał pomiędzy 1912 a 1915 rokiem właśnie w zakładach przy ul. Żelaznej, w których dziś znajduje się Fabryka Norblina. Będzie mnóstwo emocji, atrakcji, konkursów dla gości, a każdy dzień zwieńczy szalone after party muzyczne i gastronomiczne. To będzie prawdziwa uczta dla zmysłów i ciała. Wstęp jest wolny, więc zapraszamy serdecznie wszystkich zainteresowanych – mówi Tomasz Małek, organizator Food Town Challenge.
Warszawskie wydarzenie ze strony Food Town poprowadzą Adam Grądziel - Cocktail Art Manager grupy Bar Management Company oraz Marek Posłuszny - jeden z najlepszych barmanów flair na świecie. Adam Grądziel to autor książki "Święty z Bostonem", finalista i laureat wielu prestiżowych konkursów koktajlowych, natomiast Marek Posłuszny to czterokrotny Mistrz Świata w sztuce flair (trzykrotnie IBA, raz Roadhouse World Final), właściciel agencji barmańskiej Flair Factory, sędzia, trener oraz public speaker.
Food Town Flair Challenge jest trzecią – po konkursach w Helsinkach i greckim Zante – tegoroczną odsłoną w cyklu WFA Grand Slam. Aktualnym liderem barmańskiej rywalizacji jest Dennis Trifanovs z Łotwy. Za nim w klasyfikacji plasuje się Włoch, Michael Moreni, a na trzecim miejscu jest Roman Zapata z Argentyny – wszyscy trzej zawodnicy spotkają się również w Warszawie.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.