Światowy Dzień Żywności. Jak przeciwdziałać marnowaniu jedzenia?
Marnowanie żywności to globalny problem krajów wysokorozwiniętych, którego skala wciąż wzrasta. Według raportu Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego w Polsce każdego roku do kosza trafia prawie 5 mln ton jedzenia. Ponad połowa, bo aż 60 proc., pochodzi z gospodarstw domowych. Oznacza to, że w każdej sekundzie marnuje się aż 92 kg pożywienia. Wniosek nasuwa się sam. To ludzie mają realny wpływ na to, jak dużo jedzenia nie zostanie bezpowrotnie utracone.
Kupujemy więcej niż potrzebujemy
Zakupy na zapas, złe gospodarowanie produktami czy nieplanowanie posiłków – to tylko część nawyków sprzyjających wyrzucaniu żywności do kosza. Polacy są niestety w niechlubnej czołówce krajów, które mają z tym problem. Polski Instytut Ekonomiczny wskazuje, że statystyczny Polak marnuje rocznie niespełna 250 kg jedzenia. Zaś według danych przedstawionych przez WWF, przeciętna czteroosobowa rodzina traci na tym aż 2,5 tysiąca złotych rocznie.
Warto zdać sobie sprawę, że wyrzucanie artykułów spożywczych, to zarówno zmniejszenie zasobności naszego portfela, jak i wywołanie nieodwracalnych skutków dla środowiska. Wśród nich są na przykład degradacja gleby czy ocieplenie klimatu. Marnowanie żywności odpowiada bowiem za aż 8% emisji gazów cieplarnianych przez człowieka.
Do kosza najczęściej trafia pieczywo, owoce i wędliny. Wśród przyczyn marnotrawienia żywności Polacy wskazują głównie przegapienie jej terminu przydatności. Jednak nie wszystkie artykuły spożywcze trzeba wyrzucać od razu po przekroczeniu daty widniejącej na opakowaniu. „Najlepiej spożyć przed” określa datę minimalnej trwałości artykułu spożywczego – jest on nadal zdatny do spożycia, lecz stopniowo traci swoje właściwości odżywcze i estetyczne. „Należy spożyć do” oznacza termin przydatności, po upływie którego zjedzenie produktu grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Jednak każdy odpad, również przeterminowana żywność, wymaga właściwej utylizacji.
– Jeśli już musimy wyrzucić produkty spożywcze, to nie zapominajmy o ich odpowiedniej segregacji. Do brązowego pojemnika powinno się wrzucać pozostałości z warzyw i owoców, stary chleb, a także resztki jedzenia – ale tylko te bez mięsa, kości, ości czy tłuszczów zwierzęcych. Natomiast plastikowe opakowanie z przeterminowaną wędliną powinniśmy podzielić odpowiednio na tworzywa sztuczne oraz odpady zmieszane. W ten sposób chociaż część śmieci zostanie przetworzona i ponownie wykorzystana. Ma to ogromny wpływ na ochronę środowiska oraz zmniejszenie zużycia surowców naturalnych – zauważa Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.
Jak przeciwdziałać marnowaniu jedzenia
Za 60 proc. zmarnowanego pożywienia odpowiadają konsumenci. Dlatego warto przyjrzeć się własnym nawykom. Pomocne będzie planowanie posiłków i przygotowanie listy zakupów – wtedy do koszyka trafią tylko potrzebne produkty. Ogromne znaczenie ma też odpowiednie przechowywanie żywności i regularne kontrolowanie zapasów w lodówce. W sytuacji zakupienia zbyt dużej ilości jedzenia można skorzystać z zamrażarki lub podzielić się nim. Pomocne są w tym, zyskujące na popularności, jadłodzielnie, w których można pozostawić niepotrzebne pożywienie innym, często potrzebującym osobom.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.