Światowy Dzień Żywności 2022
MADE IN PR SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
ul. Cybernetyki 19
02-677 Warszawa
bartosz.rzepa|madeinpr.pl| |bartosz.rzepa|madeinpr.pl
663272666
https://madeinpr.pl/
Światowy Dzień Żywności, obchodzony co roku w październiku, jest szczególnie celebrowany w Polsce przez Banki Żywności. To czas, w którym od lat organizacja publikuje specjalny raport, który koncentruje się na wybranych zagadnieniach z obszaru żywności. 17 października udostępniona zostanie najnowsza edycja. Podczas konferencji, która odbędzie się tego dnia o godzinie 12:00 w Domu Innowacji Społecznych – Rzemieślnicy i Marzyciele, zostaną omówione aktualne problemy żywnościowe, przed którymi stoją Polacy.
Światowy Dzień Żywności został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa, a data jego obchodzenia przypada na 16 października. Powstał, żeby zwrócić uwagę na problemy, które dotykają mieszkańców całego świata. Z jednej strony mamy do czynienia z głodem i niedożywieniem, a z drugiej ze zjawiskiem marnowania produktów spożywczych na ogromną skalę. Nieodłącznym elementem celebrowania tego dnia przez Banki Żywności jest publikacja dedykowanego raportu, który koncentruje się na wybranych problemach.
Marnowanie w czasach kryzysu
Tegoroczna edycja obchodów Światowego Dnia Żywności odbędzie się 17 października 2022 roku w Warszawie o godzinie 12:00 w Domu Innowacji Społecznych – Rzemieślnicy i Marzyciele. Partnerem strategicznym wydarzenia jest firma Lidl Polska. Wyjątkowy charakter konferencji jest spowodowany sytuacją gospodarczą na świecie, a w szczególności w Polsce. Gwałtownie rosnące ceny, w tym żywności, powodują, że konsumenci zmieniają swoje zachowania oraz przyzwyczajenia. Czy będziemy potrafili zmienić swoje nawyki, aby poradzić sobie z nową sytuacją?
Konferencja będzie składać się z dwóch głównych segmentów merytorycznych, oraz towarzyszącego wydarzeniu raportu Banków Żywności. Konflikt na Ukrainie sprawił, że coraz częściej zaczęto zwracać uwagę na kwestię głodu na świecie, ale także w Polsce. Federacja Rosyjska oraz Ukraina należą do globalnej czołówki, jeśli chodzi o uprawę zboża, a konkretnie jęczmienia, pszenicy, kukurydzy oraz słonecznika. Uprawy tego ostatniego odpowiadają ponad połowie produkcji na całym świecie. W raporcie zostaną zaprezentowane szczegółowe prognozy dla wspomnianych produkcji, rosnących cen w sklepach oraz problemu marnotrawstwa w Polsce i stanowiska obywateli w tym zakresie.
Jak oszczędzać i nie rezygnować z przyjemności?
Oprócz raportu odbędą się dwa specjalne panele tematyczne podczas których zostaną zaprezentowane rady jak zarządzać domowym budżetem podczas rosnącej inflacji. Pierwszy z nich poświęcony jest finansom i kontrolowaniu swoich wydatków. Paneliści odpowiedzą na pytanie, czy pomimo wzrostu cen można gospodarować pieniędzmi tak, aby nie tracić na jakości życia. Czy wprowadzenie kilku kroków może znacznie ułatwić gromadzenie środków i redukcję niepotrzebnego wydawania pieniędzy?
Drugi panel opowie o filozofii Zero Waste, która zyskuje na popularności. Nic dziwnego, ponieważ stanowi dziś gwarancję oszczędności, a także znacznie przykłada się do ochrony środowiska. Podczas panelu zostaną poruszone kwestie planowania zakupów, a także jadłospisu, dzięki czemu można będzie dowiedzieć się, jak przygotować jedzenie na cały tydzień, nie musząc wydawać pieniędzy na dostawy. Oprócz wspomnianych wyżej elementów, podczas obchodów Światowego Dnia Żywności odbędą się warsztaty kulinarne, a także wyniki wyjątkowego eksperymentu społecznego badającego jaki wysiłek należy włożyć w zmianę swoich nawyków.
O Federacji Polskich Banków Żywności
Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 32 Banki Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, Domów Pomocy Społecznej, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek. Banki prowadzą także Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, współfinansowany ze środków UE. Tylko w 2021 r. do osób potrzebujących udało się przekazać 58 tysięcy ton artykułów spożywczych. Federacja Polskich Banków Żywności zajmuje się również edukacją i działaniami mającymi na celu wzrost społecznej świadomości nt. konsekwencji marnowania żywności i sposobów zapobiegania temu zjawisku.
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.