Komunikaty PR

Światowy Dzień Żywności – co się zmieniło w żywieniu?

2021-10-16  |  01:00
Biuro prasowe

Światowy Dzień Żywności – jak zmieniła się piramida żywieniowa na przestrzeni lat?

Wspólne działanie 150 krajów sprawia, że Światowy Dzień Żywności, który przypada na 16 października, jest jednym z najbardziej celebrowanych dni w kalendarzu ONZ. Setki wydarzeń i działań informacyjnych skupiają rządy, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe, media i opinię publiczną. Promują ogólnoświatową świadomość i działanie na rzecz tych, którzy cierpią głód oraz potrzebę zapewnienia wszystkim zdrowych diet.

Stwierdzenie, że trendy i porady dotyczące zdrowego odżywiania zmieniły się w ciągu ostatniego stulecia, byłoby niedopowiedzeniem – od kilkudziesięciu lat rządy wydają dziesiątki różnych oficjalnych przewodników, dotyczących zdrowego odżywiania. W tym piramidę żywieniową, którą być może najlepiej znamy. Pytanie, czy jest to równoznaczne z tym, że się do niej stosujemy?

Zdrowa dieta kontra problem głodu na świecie

Światowy Dzień Żywności został ustanowiony po raz pierwszy w listopadzie 1979 roku. Pomysł zasugerował były węgierski minister rolnictwa i żywności dr Pal Romany. Od tego czasu dzień ten jest obchodzony przez ponad 150 krajów na całym świecie. Zwykle tematem przewodnim jest rolnictwo i inwestycje w tym w sektorze, podejmowane w celu zwiększenia produkcji żywności. Te działania w połączeniu z edukacją i promowaniem zdrowia, mogą pomóc w zwalczaniu głodu na świecie - potrzebujemy zrównoważonych systemów rolno-spożywczych, które będą w stanie wyżywić 10 miliardów ludzi do 2050 roku. O ile jednak na zdrową dietę nie mogą sobie pozwolić trzy miliardy ludzi – prawie 40% światowej populacji - równolegle na całej Ziemi rośnie problem nadwagi i otyłości*. Dzisiejszy świat stoi przed dwoma głównymi problemami. Jednym z nich jest zapewnienie zdrowej diety, której brak dotyka zarówno bogatych, jak i biednych, powodując problemy związane ze stylem życia, takie jak otyłość czy cukrzyca. Z drugiej strony pojawia się problem głodu, który prowadzi do niedożywienia, śmierci i nieprawidłowego wzrostu dzieci.

Nabiał jako ważna część zbilansowanej diety 

Są tylko 2 pokarmy spożywane przez ludzi, które są w stanie zaspokoić całe zapotrzebowanie na składniki odżywcze złożonego organizmu: mleko i jajka. Nic więc dziwnego, że mleko i przetwory mleczne stanowią doskonały wkład w zdrową dietę, wykazując odpowiednią równowagę składników odżywczych niezbędnych do zdrowego wzrostu i rozwoju. Właśnie z tej przyczyny występują we wszystkich wytycznych dotyczących talerzy żywieniowych i piramid żywieniowych, zajmując obecnie trzecią pozycję. – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki. Nie każdy wie, że Polska jest jednym z największych producentów mleka w Unii Europejskiej. W eksporcie produktów mleczarskich dominują sery. Największy udział w strukturze eksportu serów i twarogów, bo aż ok. 60-70%, stanowią tzw. sery żółte. W latach 2014– 2020 z Polski wywożono średnio 45% wolumenu krajowej produkcji tego asortymentu**. - Polskie sery są cenione za jakość i walory smakowe także przez krajowych konsumentów – słusznie podkreśla ekspertka z MSM Mońki. Na naszych sklepowych półkach dostępnych jest wiele rodzajów serów i produktów mleczarskich. Warto sobie w tym momencie uświadomić, że na świecie istnieje wiele miejsc, gdzie produkty mleczne są drogie w stosunku do lokalnych poziomów dochodów i są postrzegane jako żywność prestiżowa, na którą stać tylko najbogatszych.

Ewolucja piramidy żywieniowej trwa

Oprócz ruchu, podstawą obowiązujących od 2016 r. zaleceń żywieniowych, rekomendowanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i polski Instytut Żywności i Żywienia, są owoce i warzywa, które powinny stanowić połowę każdego posiłku w proporcji ¾ warzyw, ¼ owoców. Na liście nie ma słodyczy, które figurowały na szczycie pierwszej piramidy żywieniowej, opracowanej w 1992 przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).

Zarówno polskie jak i amerykańskie piramidy żywienia są poddawane nieustannej ewaluacji. Wiąże się to przede wszystkim z aktualizowaniem wiedzy na temat tego jak pożywienie wpływa na nasze zdrowie. Sami także przykładamy do tego coraz większą wagę. Nie powtarzamy zasłyszanych, obiegowych opinii, ale staramy się obalać mity, jak np. te krążące wokół jedzenia żółtego sera. -  Na szczęście coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że pewna ilość zdrowych tłuszczów jest organizmowi po prostu potrzebna, w związku z czym ser żółty można spożywać systematycznie, ale z umiarem. – wyjaśnia Ewa Polińska. Zwłaszcza, że wiele witamin i minerałów rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Mając świadomość tego jakie pokarmy nam służą, a czego warto unikać i stosując się do tego w praktyce, zyskamy przede wszystkim zdrowie.

Doceniajmy to, że mamy dostęp do tak wielu wartościowych produktów i jedzmy świadomie nie tylko podczas Światowego Dnia Żywności.

 

* http://www.fao.org/home/en

** https://www.pb.pl/sery-dominuja-w-eksporcie-produktow-mleczarskich-1122974

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd

Agnieszka Hyży, Elżbieta Romanowska, Lanberry, Martyna Kupczyk i Ewa Wachowicz wierzą, że kultowy format „Milionerzy” zyska w Polsacie drugie życie i znów milion będzie nie tylko w nazwie i w głównej wygranej, ale i w oglądalności. Teleturniej miał swoją premierę na antenie telewizji TVN w 1999 roku. Teraz prawa do tego programu wykupił Polsat. Prowadzącym pozostaje Hubert Urbański, który cieszy się zarówno sympatią widzów, jak i uznaniem innych gwiazd związanych z tą stacją. Zapewniają one, że będą oglądać nowe odcinki i już typują je na hit tej jesieni.

Polityka

Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.

Motoryzacja

Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie

Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.