Komunikaty PR

Światowy Dzień Buraka: zdrowie i smak na Twoim talerzu!

2023-11-24  |  11:39
Biuro prasowe

24 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Buraka. Przy okazji tego święta warto docenić warzywo, które charakteryzuje się nieocenionymi korzyściami dla naszego zdrowia. Burak jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, co sprawia, że powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. W naszej kulturze najczęściej podawany jest w formie barszczu, który z pewnością niedługo zagości na wigilijnych polskich stołach.

Źródło cennych składników

Buraki to nie tylko kolorowy element na talerzu, ale również skarbnica witamin i minerałów. Obfite w błonnik warzywa zawierają m.in. mangan, magnez, witaminę C, witaminę B6 i potas. Szczególnie warto zwrócić uwagę na zawartość kwasu foliowego – zaledwie 100 gramów buraka zapewnia aż 20% dziennego zapotrzebowania na tę niezwykle istotną witaminę. W 100 gramach gotowanego buraka znajduje się zaledwie 40 kalorii.

Właściwości zdrowotne buraków to m.in. wzmocnienie odporności czy kontrola ciśnienia krwi. Te czerwone warzywa znane są z antykancerogennych właściwości, zwiększania wydolności organizmu, wspomagania leczenia stanów zapalnych, usprawniania procesów trawiennych oraz wsparcia dla zdrowia układu nerwowego. Regularne spożywanie buraków może przyczynić się do zachowania sprawności umysłowej i zmniejszenia ryzyka chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja.

- Burak jest bogaty w betalainy - dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miska kremu z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił – mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka, coach zdrowia, naturopatka, pomysłodawczyni Zdrowej Zupy.

Burak od kuchni

Oprócz zdrowotnych zalet buraki mają także wszechstronne zastosowanie w kuchni. Od tradycyjnych polskich dań, takich jak barszcz czerwony czy surówka z buraczków, po nowoczesne smaki ze świata. Mogą być dodatkiem do hummusu, koktajli warzywno-owocowych czy dipów z greckiego jogurtu. W polskiej kuchni burak najczęściej wykorzystywany jest jako główny składnik zupy – barszczu czerwonego, który stanowi polską wersje barszczu ukraińskiego. Czerwone warzywo w połączeniu z przyprawami i warzywami daje pyszny posiłek, który dostarcza ciału dużo składników odżywczych.

Pyszny i bogaty w składniki odżywcze barszcz ukraiński znajdziemy w ofercie zdrowazupa.pl. Przygotowany jest bez konserwantów oraz dodatków smakowych. To doskonała propozycja dla wegan, a także osób stosujących dietę bezglutenową. Stanowi sycący, rozgrzewający posiłek na zimowe dni.

Produkt dostępny tu: https://www.zdrowazupa.pl/zupy-bezglutenowe-c112/bezglutenowe-zupy-premium-c113/zupa-barszcz-ukrainski-weganski-p263

W dniu poświęconym temu wyjątkowemu warzywu warto docenić nie tylko jego smak, ale przede wszystkim zdrowotne właściwości. Buraki są nieocenionym skarbem pełnym witamin, minerałów. Dodając je do swojej codziennej diety, inwestujemy w zdrowie, energię i długoterminową witalność.

Anna Stoitsi-Nieprzecka -  coach zdrowia, naturopata, a także specjalistka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Właścicielka przywracaniezdrowia.pl, pomysłodawczyni Zdrowej Zupy.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.