Komunikaty PR

Święta bez mięsa: Garden Gourmet proponuje dania roślinne

2022-12-09  |  08:35
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.06 MB )

Święta bez mięsa: Garden Gourmet zachęca do przygotowywania i degustowania pysznych dań roślinnych

 

Coraz więcej Polaków ogranicza mięso w diecie lub z niego rezygnuje – na co dzień i od święta. Dla wszystkich wegan, wegetarian czy fleksitarian, którzy chcieliby odtworzyć tradycyjne dania bez wykorzystania białka zwierzęcego lub po prostu tęsknią za jego smakiem, marka Garden Gourmet przygotowała wyjątkowe inspiracje. Propozycji na świąteczne dania, skomponowanych z roślinnymi alternatywami mięsa, będzie można skosztować podczas dwóch dni degustacji w Warszawie.

 

Kulinarne skojarzenia związane z Wigilią to karp, barszcz, kluski z makiem. W kolejnych świątecznych dniach na stołach króluje już mięso – z obfitymi śniadaniami pełnymi różnorodnych wędlin oraz z wystawnymi obiadami z wołowiną, wieprzowiną czy drobiem. Dla osób, które ograniczają mięso w diecie lub z niego rezygnują, święta mogą być czasem szczególnych wyzwań kulinarnych, ale też doskonałą okazją do nowych smakowych doświadczeń. Marka Garden Gourmet zachęca do przygotowania fantazyjnych dań z wykorzystaniem roślinnych alternatyw mięsa.

 

Propozycja na świąteczny obiad to stek wegetariański z sosem z gorgonzoli, masłem czosnkowym, serwowany na ziemniaczanym puree z sałatą i sosem winegret. Wegetariańskie steki mogą smakować jak prawdziwe mięso i mieć jego soczystość – warto się o tym przekonać. 

 

Kolejna propozycja nietypowego roślinnego dania świątecznego to pulpeciki warzywne z humusem i granatem, które można podawać z grzankami lub chlebkiem pita. Soczyste i słodko-kwaśne pestki granatu podkreślają smak całości. 

 

Trzecią i najbliższą tradycji inspiracją na świąteczny stół są klopsiki warzywne w sosie śmietanowo-koperkowym z kaszą. To danie dla miłośników kuchni domowej: klasyczny polski obiad w roślinnej odsłonie. Dodatkowo, znacznie mniej pracochłonny, niż oryginał. 

 

Autorem wszystkich receptur na dania jest Robert Harna – znany szef kuchni i konsultant kulinarny, który łączy klasyczne potrawy z nutą autorskich inspiracji: to „klasyka z twistem”.

 

Wszystkie przepisy można znaleźć na stronie www.gardengourmet.pl 

 

Garden Gourmet zaprasza mieszkańców stolicy na bezpłatną degustację

 

Smak świątecznych dań z kuchni roślinnej będzie można poznać już wkrótce. Marka Garden Gourmet zaprasza mieszkańców oraz gości stolicy już w najbliższą środę i czwartek na bezpłatną degustację. Pyszne potrawy, przygotowane w oparciu o roślinne alternatywy mięsa, serwowane będą 14 i 15 grudnia przy siedzibie firmy Nestlé (ul. Domaniewska 32) w godzinach 10.00-18.00 lub do wyczerpania zapasów. Punkt Garden Gourmet będzie można poznać po charakterystycznym, zielonym food trucku oraz flagach marki.

 

Kucharze zaproponują dania z oferty dostępnej w Polsce. Dziś obejmuje ona produkty wegetariańskie i wegańskie (oparte o białko sojowe i białko z ciecierzycy) oraz specjalnie dobrane kompozycje innych składników roślinnych, a także przypraw i ziół. W Polsce dostępne są: Wegański Falafel, Klopsiki Warzywne, Fileciki Roślinne, Sensational Burger, Sensational Mielone, Nuggetsy Roślinne, Grillowany Filet Roślinny, Sznycel Roślinny, Klopsiki Roślinne, Burger Roślinny. Więcej informacji i przepisów na stronie https://www.gardengourmet.pl/

 

O Nestlé

Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia z portfolio blisko 1600 produktów i prawie 70 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od 1993 roku. Firma zatrudnia aktualnie 5500 pracowników w 8 lokalizacjach.

 

Kontakt:

 

   

 

Agnieszka Bieńko                        Tel.: +48 600 040 315                        agnieszka.bienko@pl.nestle.com             

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Nauka

MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.