Komunikaty PR

Święta na słodko – wielkanocne inspiracje last minute

2023-04-07  |  15:15
Biuro prasowe

Niektóre wypieki darzymy szczególną miłością – jak puszysty sernik, jesienną szarlotkę czy królową bezę. Są i takie, które doczekały się specjalnego „traktowania” i bez nich nie wyobrażamy sobie świąt – np. bożonarodzeniowe pierniczki. A jakie wypieki lubimy zjadać z wielkanocnego stołu? Podpowiadamy, co przygotować!

 

Słodki stół wielkanocny jest przede wszystkim kolorowy – jajeczka lśnią, a bakalie i orzechy tworzą barwne kobierce. Obfitość nawiązuje zarówno do charakteru świąt, jak i wiosennego odrodzenia natury. I jest w czym wybierać!

 

– Wielkanoc to gratka dla miłośników domowych wypieków. Dzięki praktycznym akcesoriom cukierniczym i kuchennym możemy eksperymentować lub pójść w klasykę i wyczarować świąteczne ciasta, które znamy z dzieciństwa – mazurki z wierzbową palmą z bakalii, babki obficie polane lukrem czy keksy. Aby wszystko się udało, pamiętajmy o zaopatrzeniu się w produkty, które ułatwią to zadanie – papier do pieczenia, papierowe foremki, uniwersalne woreczki ze struną czy folię aluminiową. Zastosowanie niektórych akcesoriów może nas miło zaskoczyć – mówi Marta Krokowicz związana z marką Paclan.

 

Mazurek – w stronę tradycji

To opcja dla tych, którzy kochają rodzime smaki, a święta celebrują tak, jak dawniej. Tutaj prym wiedzie mazurek wielkanocny. Ten rodzaj niskiego ciasta w wersji orzechowej doczekał się nawet zaszczytnego miejsca na „liście produktów tradycyjnych” stworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uwielbiamy mazurki za ich smak – zazwyczaj kruche ciasto jest posmarowane ciężką, słodką masą, np. kajmakową, orzechową lub migdałową – oraz strojność – wierzch zdobią mozaiki wykonane z kandyzowanych owoców czy orzechów. O czym pamiętać, przygotowując mazurek wielkanocny?

 

Składniki na ciasto zazwyczaj powinny być w temperaturze pokojowej. W przypadku kruchego ciasta na mazurek, masło powinno być mocno schłodzone, zimne. Dzięki temu mąka nie wchłonie tłuszczu, a wypiek będzie miał odpowiednią twardość.
 

Jeśli przygotowujemy ciasto, które wymaga schłodzenia, pamiętajmy o tym, by odpowiednio je zabezpieczyć przed zeschnięciem. Przyda nam się do tego folia spożywcza, którą możemy przykryć miseczkę lub zawinąć w nią ciasto bezpośrednio
opowiada Marta Krokowicz, związana z marką Paclan i dodaje: równie pomocne są też woreczki np. z zamknięciem typu zip. Te sprawdzą się szczególnie wtedy, gdy będziemy chcieli zamrozić nadmiar ciasta. Woreczek możemy odpowiednio opisać i zaznaczyć, co i kiedy włożyliśmy do zamrażarki.

  1. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, użyjmy krupczatki typ 450. Gruboziarnista mąka, która w konsystencji przypomina kaszkę, zapewni lepszą kruchość.
  2. Aby papier do pieczenia lepiej się dopasował do kształtu blaszki, najlepiej wcześniej zgnieść go w dłoni, a następnie rozłożyć w blaszce – Bez względu na to, czy mamy papier w arkuszach, czy na rolce, warto odpowiednio dopasować go do foremki – oszczędzi nam to frustracji, szczególnie przy pieczeniu płynnych ciast. Jeśli mamy tortownicę, złóżmy papier kilkukrotnie – zawsze w połowie, aż zostanie nam trójkąt. Dzięki temu papier dopasuje się do okrągłej formy. Warto przyciąć brzegi tak złożonego papieru, by nie spaliły się podczas pieczenia – tłumaczy Brand Manager marki Paclan i dodaje: w przypadku keksówek warto złożyć papier przy użyciu samej blaszki – wystarczy odwrócić ją do góry dnem i zgiąć papier do pieczenia na jej krawędziach.

 

Prosta, ale efektowna babka

Babka piaskowa, cytrynowa, majonezowa czy też marmurkowa – odmian tego wypieku jest wiele. Pięknie prezentuje się na stole, co jest zasługą ozdobnej formy z kominem i przybrania – lukier lub polewa czekoladowa spływa fantazyjnie po wgłębieniach w cieście, a górę zdobią kolorowe jajeczka, skórki kandyzowanej pomarańczy czy płatki kwiatów. Choć mówi się, że piaskowa babka zawsze się udaje, warto zastosować te triki:

  1. Pamiętajmy o dobrym wysmarowaniu wewnętrznej strony blaszki tłuszczem i obsypaniu bułką tartą. Dzięki temu ciasto nie przywrze do formy.
  2. Jeśli nie mamy okrągłej, specjalnej formy, wykorzystajmy klasyczną keksówkę. Zaoszczędzimy sobie mycia, jeśli wybierzemy podłużną foremkę wykonaną z aluminium lub papieru. – Jednorazowe foremki to nie tylko ułatwienie pod kątem czystości, ale też idealne rozwiązanie wtedy, gdy podczas świąt planujemy spotkania rodzinne poza domem. Niejednokrotnie zdarza się, że blaszki, miski, talerze giną w gąszczu pozostałych naczyń podczas świątecznych spędów. Wypieki umieszczone w jednorazowych foremkach oszczędzą nam stresu, że nasza ulubiona (lub jedyna) foremka przepadnie na dobre – radzi Marta Krokowicz.
  3. Jeśli chcemy przystroić ciasto kawałkami orzechów, wrzućmy je do woreczka z zamknięciem strunowym i potłuczmy za pomocą kuchennego młotka. Będzie szybciej i czyściej niż w przypadku krojenia ich nożem.

 

Tiramisu – dla miłośników kawy

Włoski deser to alternatywa dla ciężkich ciast i pracochłonnych wypieków. Biszkopty zanurzone w kawie z delikatnym kremem z mascarpone zrobimy w 30 minut. Możemy przygotować je w tradycyjnej blaszce lub podać je w pucharkach, szklankach lub… małych słoiczkach, dzięki czemu prezentują się efektownie.

  1. Przygotujmy mocny napar z kawy, który nada wyrazistego smaku biszkoptom. Warto wykorzystać do tego klasyczne filtry, a fusy, które zostaną po takim zaparzaniu wykorzystać do zrobienia przedświątecznego peelingu albo jako nawóz do kwiatów.
  2. Ubijając pianę z białek do kremu, dodajmy do niej szczyptę soli, która poprawi jej sztywność. Aby zapobiec chlapaniu masy, wystarczy nałożyć na misę perforowaną ściereczkę kuchenną i wbić w nią haki miksera. Zadziała jak osłona.
  3. Zamiast nakładać masę na wierzch deseru szpatułką, umieśćmy ją w rękawie cukierniczym z osobną tylką lub przelejmy do sztywnej torebki z wyciętym otworem i wyciskajmy pojedyncze stożki. Na koniec posypmy kakao i gotowe!

 

Wielkanocne słodkości kuszą – wybierzmy te, które lubią nasi domownicy, aby nie marnować jedzenia. I pamiętajmy – o dobrej atmosferze świąt nie decyduje liczba mazurków i bab, a nasze nastawienie. Dlatego dbajmy o relacje i spędźmy święta tak, jak chcemy!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Handel

Rynek nieprzygotowany do wdrożenia systemu kaucyjnego. Może się opóźnić nawet o kilka miesięcy

Zdaniem przedstawicieli Polskiej Federacji Producentów Żywności Polska nie jest jeszcze przygotowana na wprowadzenie systemu kaucyjnego 1 października br. Za główny powód opóźnień podają brak licencji, które mogą powodować potężne straty finansowe. Eksperci wskazują, że system może ruszyć z kilkumiesięcznym opóźnieniem, co spowoduje chaos zarówno wśród konsumentów, jak i w handlu.

Media

Maciej Pertkiewicz: Kasia Dowbor na planie programu interesowała się remontami i była dociekliwa. Niczego nie udawała tylko na potrzeby zdjęć

Architekt niezwykle miło wspomina współpracę z Katarzyną Dowbor przy realizacji programu „Nasz nowy dom”. I mimo że nie jest już ona gospodynią tego formatu, to nadal utrzymują ze sobą kontakt, wymieniają się doświadczeniami i mają wiele wspólnych tematów do rozmów. Maciej Pertkiewicz zaznacza, że na planie zdjęciowym prezenterka nie przyglądała się kolejnym etapom remontów z założonymi rękami, ale brała w nich czynny udział, by jak najwięcej się nauczyć. Nie bała się żadnej pracy, pomagała zrywać tynki, malować ściany czy też montować poszczególne elementy wyposażenia.