Święta na słodko – wielkanocne inspiracje last minute
Niektóre wypieki darzymy szczególną miłością – jak puszysty sernik, jesienną szarlotkę czy królową bezę. Są i takie, które doczekały się specjalnego „traktowania” i bez nich nie wyobrażamy sobie świąt – np. bożonarodzeniowe pierniczki. A jakie wypieki lubimy zjadać z wielkanocnego stołu? Podpowiadamy, co przygotować!
Słodki stół wielkanocny jest przede wszystkim kolorowy – jajeczka lśnią, a bakalie i orzechy tworzą barwne kobierce. Obfitość nawiązuje zarówno do charakteru świąt, jak i wiosennego odrodzenia natury. I jest w czym wybierać!
– Wielkanoc to gratka dla miłośników domowych wypieków. Dzięki praktycznym akcesoriom cukierniczym i kuchennym możemy eksperymentować lub pójść w klasykę i wyczarować świąteczne ciasta, które znamy z dzieciństwa – mazurki z wierzbową palmą z bakalii, babki obficie polane lukrem czy keksy. Aby wszystko się udało, pamiętajmy o zaopatrzeniu się w produkty, które ułatwią to zadanie – papier do pieczenia, papierowe foremki, uniwersalne woreczki ze struną czy folię aluminiową. Zastosowanie niektórych akcesoriów może nas miło zaskoczyć – mówi Marta Krokowicz związana z marką Paclan.
Mazurek – w stronę tradycji
To opcja dla tych, którzy kochają rodzime smaki, a święta celebrują tak, jak dawniej. Tutaj prym wiedzie mazurek wielkanocny. Ten rodzaj niskiego ciasta w wersji orzechowej doczekał się nawet zaszczytnego miejsca na „liście produktów tradycyjnych” stworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uwielbiamy mazurki za ich smak – zazwyczaj kruche ciasto jest posmarowane ciężką, słodką masą, np. kajmakową, orzechową lub migdałową – oraz strojność – wierzch zdobią mozaiki wykonane z kandyzowanych owoców czy orzechów. O czym pamiętać, przygotowując mazurek wielkanocny?
Składniki na ciasto zazwyczaj powinny być w temperaturze pokojowej. W przypadku kruchego ciasta na mazurek, masło powinno być mocno schłodzone, zimne. Dzięki temu mąka nie wchłonie tłuszczu, a wypiek będzie miał odpowiednią twardość.
– Jeśli przygotowujemy ciasto, które wymaga schłodzenia, pamiętajmy o tym, by odpowiednio je zabezpieczyć przed zeschnięciem. Przyda nam się do tego folia spożywcza, którą możemy przykryć miseczkę lub zawinąć w nią ciasto bezpośrednio
– opowiada Marta Krokowicz, związana z marką Paclan i dodaje: równie pomocne są też woreczki np. z zamknięciem typu zip. Te sprawdzą się szczególnie wtedy, gdy będziemy chcieli zamrozić nadmiar ciasta. Woreczek możemy odpowiednio opisać i zaznaczyć, co i kiedy włożyliśmy do zamrażarki.
- Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, użyjmy krupczatki typ 450. Gruboziarnista mąka, która w konsystencji przypomina kaszkę, zapewni lepszą kruchość.
- Aby papier do pieczenia lepiej się dopasował do kształtu blaszki, najlepiej wcześniej zgnieść go w dłoni, a następnie rozłożyć w blaszce – Bez względu na to, czy mamy papier w arkuszach, czy na rolce, warto odpowiednio dopasować go do foremki – oszczędzi nam to frustracji, szczególnie przy pieczeniu płynnych ciast. Jeśli mamy tortownicę, złóżmy papier kilkukrotnie – zawsze w połowie, aż zostanie nam trójkąt. Dzięki temu papier dopasuje się do okrągłej formy. Warto przyciąć brzegi tak złożonego papieru, by nie spaliły się podczas pieczenia – tłumaczy Brand Manager marki Paclan i dodaje: w przypadku keksówek warto złożyć papier przy użyciu samej blaszki – wystarczy odwrócić ją do góry dnem i zgiąć papier do pieczenia na jej krawędziach.
Prosta, ale efektowna babka
Babka piaskowa, cytrynowa, majonezowa czy też marmurkowa – odmian tego wypieku jest wiele. Pięknie prezentuje się na stole, co jest zasługą ozdobnej formy z kominem i przybrania – lukier lub polewa czekoladowa spływa fantazyjnie po wgłębieniach w cieście, a górę zdobią kolorowe jajeczka, skórki kandyzowanej pomarańczy czy płatki kwiatów. Choć mówi się, że piaskowa babka zawsze się udaje, warto zastosować te triki:
- Pamiętajmy o dobrym wysmarowaniu wewnętrznej strony blaszki tłuszczem i obsypaniu bułką tartą. Dzięki temu ciasto nie przywrze do formy.
- Jeśli nie mamy okrągłej, specjalnej formy, wykorzystajmy klasyczną keksówkę. Zaoszczędzimy sobie mycia, jeśli wybierzemy podłużną foremkę wykonaną z aluminium lub papieru. – Jednorazowe foremki to nie tylko ułatwienie pod kątem czystości, ale też idealne rozwiązanie wtedy, gdy podczas świąt planujemy spotkania rodzinne poza domem. Niejednokrotnie zdarza się, że blaszki, miski, talerze giną w gąszczu pozostałych naczyń podczas świątecznych spędów. Wypieki umieszczone w jednorazowych foremkach oszczędzą nam stresu, że nasza ulubiona (lub jedyna) foremka przepadnie na dobre – radzi Marta Krokowicz.
- Jeśli chcemy przystroić ciasto kawałkami orzechów, wrzućmy je do woreczka z zamknięciem strunowym i potłuczmy za pomocą kuchennego młotka. Będzie szybciej i czyściej niż w przypadku krojenia ich nożem.
Tiramisu – dla miłośników kawy
Włoski deser to alternatywa dla ciężkich ciast i pracochłonnych wypieków. Biszkopty zanurzone w kawie z delikatnym kremem z mascarpone zrobimy w 30 minut. Możemy przygotować je w tradycyjnej blaszce lub podać je w pucharkach, szklankach lub… małych słoiczkach, dzięki czemu prezentują się efektownie.
- Przygotujmy mocny napar z kawy, który nada wyrazistego smaku biszkoptom. Warto wykorzystać do tego klasyczne filtry, a fusy, które zostaną po takim zaparzaniu wykorzystać do zrobienia przedświątecznego peelingu albo jako nawóz do kwiatów.
- Ubijając pianę z białek do kremu, dodajmy do niej szczyptę soli, która poprawi jej sztywność. Aby zapobiec chlapaniu masy, wystarczy nałożyć na misę perforowaną ściereczkę kuchenną i wbić w nią haki miksera. Zadziała jak osłona.
- Zamiast nakładać masę na wierzch deseru szpatułką, umieśćmy ją w rękawie cukierniczym z osobną tylką lub przelejmy do sztywnej torebki z wyciętym otworem i wyciskajmy pojedyncze stożki. Na koniec posypmy kakao i gotowe!
Wielkanocne słodkości kuszą – wybierzmy te, które lubią nasi domownicy, aby nie marnować jedzenia. I pamiętajmy – o dobrej atmosferze świąt nie decyduje liczba mazurków i bab, a nasze nastawienie. Dlatego dbajmy o relacje i spędźmy święta tak, jak chcemy!
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani
Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Problemy społeczne
W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.