Komunikaty PR

Święta Wielkanocne tuż tuż!

2023-04-05  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Daniel Matejczyk
Lensomai Communication



d.matejczyk|lensomai.com| |d.matejczyk|lensomai.com
+48506945597

Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, którzy zjeżdżają nawet z najdalszych zakątków świata. Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z tradycyjną święconką, ale także z wykwintnymi potrawami i najrozmaitszymi wypiekami, których aromaty unoszą się w powietrzu, witając zaproszonych gości już u progu. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej przygotował autorskie przepisy na potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!

Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami i oliwkami

Według ludowych wierzeń chleb utożsamiany jest z dostatkiem i szczęściem. To także Liczba jego odsłon jest naprawdę długa - pszenny, razowy, owsiany, pełnoziarnisty, orkiszowy czy też bez drożdży. Bez względu na to, z jakiej mąki wypiekany jest chleb, nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole! Przepis na chleb pszenno-orkiszowy proponowany przez kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, idealnie łączy tradycję z nowoczesnym spojrzeniem:

- Nic nie może się równać z aromatem świeżo wypiekanego chleba, który maluje uśmiech na twarzy domowników. Ten niezwykle łatwy w przygotowaniu przepis to świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu… w kuchni. - mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej. Chleb pszenno-orkiszowy to propozycja w moim menu, którą można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako baza do kanapek np. z pastą z bakłażana i dojrzewającą szynką. Doskonałym uzupełnieniem będzie lampką wina Lekka Czerwona Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.

Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem

Daniem, którego równiez nie może zabraknąć na wielkanocnym stole jest niewątpliwie kulebiak z kapustą i jajkiem, czyli popularny wypiek drożdżowy z farszem. Farsz, dzięki zawartości majeranku i lubczyku, bogaty jest w aromat, który w procesie pieczenia, nadaje swojskiego klimatu. Kulebiak świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu białego:

- Odkąd pamiętam na moim rodzinnym stole wielkanocnym pojawiał się kulebiak z kapustą i jajkiem. Jego wyrazisty smak i łatwość w przygotowaniu z roku na rok znajduje coraz więcej miłośników wśród moich najbliższych - mówi kucharz Winiarni Zamojskiej. Kiedy kulebiak jest jeszcze w piecu, każdy z gości przechodzących przez kuchnię z zaciekawieniem obserwuje proces przygotowania. To wszystko za sprawą jego charakterystycznego zapachu.

Święta Wielkanocne to idealny czas do wspólnego przygotowywania potraw i odkrywania nowych odsłon tradycyjnych dań. Niech tegoroczne Święta Wielkiej Nocy niosą radość i obfitość!

Przepisy:
1. Chleb pszenno-orkiszowy:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2023/luty/Chleb-pszenno-orkiszowy-z-suszonymi-
pomidorami-i-oliwkami-oraz-pasta-z-baklazana.html

2. Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/kulebiak_wielkanocny.html

Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Lensomai Communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.

Farmacja

Polacy leczą samodzielnie ponad połowę lekkich dolegliwości zdrowotnych. Jesteśmy liderem UE

Szacuje się, że w Unii Europejskiej codziennie występuje ok. 3,3 mln przypadków lekkich dolegliwości. Gdyby każdy pacjent zgłaszał się z nimi do lekarza, potrzebnych byłoby dodatkowo 120 tys. lekarzy pierwszego kontaktu lub obecni lekarze musieliby pracować dodatkowe 144 minuty dziennie. Polska pod względem samoleczenia, ze wskaźnikiem na poziomie 55 proc., plasuje się w czołówce UE. – Samodzielne leczenie to nie tylko kwestia wygody pacjenta, ale przede wszystkim realne odciążenie systemu ochrony zdrowia – przekonuje Ewa Królikowska z PASMI.

Ochrona środowiska

Naukowcy wzywają do większej ochrony oceanów. Przestrzegają przed groźnym w skutkach przełowieniem stad

Bioróżnorodność oceanów jest zagrożona i musimy zrobić wszystko, aby ją chronić – biją na alarm naukowcy z całego świata. Badani przez organizację Marine Stewardship Council wskazują, że przyczyniają się do tego przede wszystkim zmiany klimatyczne i przełowienie. W związku z przypadającym 8 czerwca Światowym Dniem Oceanów eksperci MSC zachęcają do wspólnej edukacji na temat tego, jakie działania może podjąć każdy z nas na rzecz ochrony morskiego ekosystemu.