Święta Wielkanocne tuż tuż!
Lensomai Communication
d.matejczyk|lensomai.com| |d.matejczyk|lensomai.com
+48506945597
Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, którzy zjeżdżają nawet z najdalszych zakątków świata. Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z tradycyjną święconką, ale także z wykwintnymi potrawami i najrozmaitszymi wypiekami, których aromaty unoszą się w powietrzu, witając zaproszonych gości już u progu. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej przygotował autorskie przepisy na potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!
Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami i oliwkami
Według ludowych wierzeń chleb utożsamiany jest z dostatkiem i szczęściem. To także Liczba jego odsłon jest naprawdę długa - pszenny, razowy, owsiany, pełnoziarnisty, orkiszowy czy też bez drożdży. Bez względu na to, z jakiej mąki wypiekany jest chleb, nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole! Przepis na chleb pszenno-orkiszowy proponowany przez kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, idealnie łączy tradycję z nowoczesnym spojrzeniem:
- Nic nie może się równać z aromatem świeżo wypiekanego chleba, który maluje uśmiech na twarzy domowników. Ten niezwykle łatwy w przygotowaniu przepis to świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu… w kuchni. - mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej. Chleb pszenno-orkiszowy to propozycja w moim menu, którą można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako baza do kanapek np. z pastą z bakłażana i dojrzewającą szynką. Doskonałym uzupełnieniem będzie lampką wina Lekka Czerwona Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.
Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem
Daniem, którego równiez nie może zabraknąć na wielkanocnym stole jest niewątpliwie kulebiak z kapustą i jajkiem, czyli popularny wypiek drożdżowy z farszem. Farsz, dzięki zawartości majeranku i lubczyku, bogaty jest w aromat, który w procesie pieczenia, nadaje swojskiego klimatu. Kulebiak świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu białego:
- Odkąd pamiętam na moim rodzinnym stole wielkanocnym pojawiał się kulebiak z kapustą i jajkiem. Jego wyrazisty smak i łatwość w przygotowaniu z roku na rok znajduje coraz więcej miłośników wśród moich najbliższych - mówi kucharz Winiarni Zamojskiej. Kiedy kulebiak jest jeszcze w piecu, każdy z gości przechodzących przez kuchnię z zaciekawieniem obserwuje proces przygotowania. To wszystko za sprawą jego charakterystycznego zapachu.
Święta Wielkanocne to idealny czas do wspólnego przygotowywania potraw i odkrywania nowych odsłon tradycyjnych dań. Niech tegoroczne Święta Wielkiej Nocy niosą radość i obfitość!
Przepisy:
1. Chleb pszenno-orkiszowy:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2023/luty/Chleb-pszenno-orkiszowy-z-suszonymi-
pomidorami-i-oliwkami-oraz-pasta-z-baklazana.html
2. Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/kulebiak_wielkanocny.html
Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/
![Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_72690923,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
![Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo](/files/_uploaded/glownekonf_306983065,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
![Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku](/files/_uploaded/glownekonf_366885733,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.