Świetna na lato - galantyna z szynką
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Danie o długiej historii, ostatnio trochę rzadziej pojawiające się na polskich stołach. Przyrządzane z mięsa i warzyw zalanych bulionem z dodatkiem żelatyny. Mowa oczywiście o galarecie zwanej też galantyną – potrawie, którą zajadali się już Jagiellonowie. Warto też dodać, że zdrowej, pożywnej i… chłodnej. Idealnej na letnie upały.
„Cała wartość galarety jest, aby była czysta, klarowna i nie za twarda” - pisała w swojej „Uniwersalnej książce kucharskiej” z 1910 roku Maria Ochorowicz-Monatowa. Potrawa, dawniej nazywana też auszpikiem, jest tradycyjną pozycją polskiej kuchni. Podobno z dodatkiem sałaty została podana na uczcie weselnej Zygmunta I Starego i Bony Sforzy. W dawnej Polsce była zwykle bogato dekorowana i barwiona, a dodawano do niej drób lub ryby, ponieważ wieprzowina nie była wtedy jadana przez szlachtę.
Przez kolejne wieki galareta ewoluowała, wykorzystywano w niej kolejne produkty, a wraz z wynalezieniem żelatyny jej przygotowanie stało się prostsze. Ze szlacheckich stołów trafiła pod strzechy. Przepisy na nią pojawiały się we wszystkich znanych i ważnych dla kształtowania polskiego smaku książkach kucharskich – u Stanisława Czernieckiego, Wojciecha Wielądki, Lucyny Ćwierczakiewiczowej, Marii Ochorowicz-Monatowej oraz w klasycznej „Kuchni polskiej” pod redakcją Stanisława Bergera. W okresie PRL-u jej sława nieco przybladła, ponieważ została sprowadzona do roli zakąski, wciąż jednak chętnie przyrządzana była na różnego rodzaju przyjęcia i rodzinne uroczystości.
- Galareta zdecydowanie powinna wrócić do łask, ponieważ w pełni na to zasługuje – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - Możemy w niej umieścić dużo zdrowych, gotowanych warzyw i pożywnych dodatków takich jak wysokiej jakości szynka i jaja. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, a efekt to smaczny, chłodny posiłek, co docenimy szczególnie w czasie upałów.
Galantyna z szynką, jajkiem i warzywami
Składniki:
300 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy
2 litry bulionu z rosołu
1 mały brokuł
1 mały kalafior
garść małych marchewek
5 jaj
4 opakowania żelatyny
Sposób przygotowania:
Bulion zagotowujemy do wrzenia. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W ciepłym bulionie rozpuszczamy żelatynę w ilości o 30% większej niż porcja według zaleceń producenta na taką objętość. Sprawi to, że galareta będzie gęstsza. Z kalafiora i brokuła odkrawamy głąby, a kwiaty dzielimy na małe różyczki. Razem z marchewkami wrzucamy je do osolonej wody z dodatkiem 2 łyżeczek octu. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na plasterki. Na dnie szklanego naczynia o pojemności minimum 3 l układamy pierwszą warstwę złożoną z warzyw. Szynkę z Wadowic Dobrowolscy kroimy w grubą kostkę. Kładziemy jako drugą warstwę na warzywach. Na trzecią warstwę wykorzystujemy plasterki jajek. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym i przestudzonym bulionem, tak aby jego poziom był wyższy o 2-3 cm od ostatniej warstwy. Czekamy, aż bulion stanie się letni i wkładamy naczynie do lodówki na całą noc. Wyciągamy z zimna tuż przed podaniem. Przed spożyciem, w zależności od upodobań, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem.
Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem
„Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.
www.dobrowolscy.pl

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Doda: Realizacja filmu o moim życiu obudziła wielu ludzi, którzy mi bardzo źle życzą. Wśród moich byłych też są jakieś nerwowe ruchy
Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że pojawił się pomysł na realizację filmu dokumentalnego, w którym będzie mogła ujawnić szczegóły swojego życia prywatnego i zawodowego. Jak zauważa, nie każdy artysta jest w ten sposób doceniony. Dlatego też ona postanowiła wykorzystać tę szansę i chce jak najlepiej zaprezentować się w tej produkcji. Doda przyznaje również, że ten projekt wywołał wiele negatywnych emocji.
Polityka
Lekarz: Karol Nawrocki zapewne sporo papierosów w swoim życiu wypalił. Stwierdził, że w kampanii lepiej będzie je zastąpić woreczkami nikotynowymi

Kandydat na prezydenta Karol Nawrocki podczas ostatniej debaty w TVP wykonał nietypowy gest, wsuwając do ust saszetkę, co wywołało dyskusję na temat alternatywnych produktów nikotynowych. Były wiceminister zdrowia przypomina, że stosowanie takich woreczków to jedna z metod walki z uzależnieniem od palenia tytoniu, wpisująca się w strategię redukcji szkód, a przykład osoby publicznej może podnieść świadomość społeczną na ten temat. Jednocześnie lekarz zwraca uwagę, że tego typu produkty przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych. Reguluje to przyjęta w maju nowelizacja ustawy tytoniowej.
Zdrowie
Coraz więcej alergików korzysta z immunoterapii podjęzykowej. Nie jest ona dostępna dla najmłodszych pacjentów

Immunoterapia alergenowa, polegająca na 3-5-letnim podawaniu preparatu zawierającego alergeny, jest jedyną uznaną i skuteczną metodą przyczynowego leczenia alergii. Jej zastosowanie w najmłodszym wieku pozwala uchronić pacjenta przed rozwojem poważniejszych chorób o podłożu alergicznym, takich jak astma oskrzelowa. W Polsce refundowane są głównie immunoterapie podawane podskórnie, jednak w ostatnich latach coraz popularniejsza staje się postać podjęzykowa. Doustna forma jest refundowana tylko u dzieci i młodzieży w wieku 12–18 lat oraz dla dorosłych w odczulaniu na roztocza kurzu domowego. Alergolodzy i organizacje pacjenckie apelują o rozszerzenie wskazań o inne alergeny wiatropylne i refundację preparatów od szóstego roku życia.