Komunikaty PR

Sylwestrowe przekąski – jak smacznie pożegnać stary rok?

2021-12-28  |  12:00
Biuro prasowe

Ostatnia noc w roku to zawsze okazja do świętowania. Sylwester dla wielu z nas oznacza zabawę do białego rana, w towarzystwie ulubionej muzyki i znajomych. To także przyjęcie, na którym nie może zabraknąć noworocznego toastu i równie wystrzałowych, jak ta noc – pysznych i pożywnych przekąsek. Podpowiadamy jak przyrządzić dania niebanalne, zaskakujące, ale i proste w przygotowaniu, by umilić i urozmaicić sobie tę wyczekiwaną, grudniową noc.

Imprezowy must have – paluchy serowe

Co jest gwarantem dobrej imprezy? Chrupiące, wytrawne przekąski. Grissini możemy kupić w większości marketów, jednak jakie będzie zdziwienie Twoich gości, jak ogłosisz, że te na sylwestrowym stole są jeszcze ciepłe i świeże, bo zostały przygotowane własnoręcznie. Ich dodatkową zaletą jest to, że w środku możesz dodać smaczną niespodziankę, na przykład oliwki lub kukurydzę.

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
  • 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 100 g startej mozzarelli Mlekpol

Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki, wlewamy ciepłe mleko, dosypujemy po łyżce cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 10 minut, do wyrośnięcia. Do innego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy zawartość pierwszej miseczki, wodę, sól i oliwę z oliwek, a następnie zagniatamy ręcznie ciasto. Dodajemy drobno pokrojone oliwki i posiekane oregano i przez kolejne kilka minut wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do dłoni. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejscu. Po wyrośnięciu dzielimy masę na 2 połowy i każdą rozwałkowujemy w prostokątny kształt. Po jednej połowie prostokąt smarujemy przecierem pomidorowym, układamy kukurydzę, oliwki i posypujemy startym serem. Następnie nakrywamy resztą ciasta. Kroimy je na równe kawałki, tak uzyskane paluchy dwukrotnie skręcamy i układamy z odstępami na blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 220°C.

Zdrowe przekąski – pizzerinki z bakłażana

Na sylwestrowym wieczorze dobrze sprawdzają się przekąski typu finger food, które łatwo złapać w rękę i zjeść między tańcami lub na stojąco – w trakcie rozmowy. Polecamy niezawodne pizzerinki, ale w zdrowszym wydaniu, bo zamiast mącznego ciasta spód stanowią aromatyczne bakłażany, a smaku dodają soczyste pomidory oraz zapiekany ser.

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 1,5 szklanki sosu pomidorowego
  • 100 g tartej mozzarelli Mlekpol
  • 2 duże pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • świeża bazylia
  • świeży tymianek
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Kroimy bakłażany w plastry. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana. Nacieramy je czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem, oregano. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę sosu pomidorowego, a następnie posypujemy mozzarellą. Rozkładamy obrane pomidory, pokrojone w kosteczkę. Dekorujemy listkami świeżego tymianku i skraplamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy przez około kwadrans.

Zastrzyk energii – zapiekanka makaronowa

W trakcie całonocnej imprezy nie może zabraknąć dania na ciepło, tym bardziej że za oknem panuje zima. Warto nie tylko rozgrzać gości, ale także dodać im siły do zabawy. Jeśli planujemy zaprosić dużo osób, warto przyrządzić zapiekankę – jedna dużą porcję na raz. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Dodatkowo makaron jest bardzo pożywny. Daje także możliwości dodania różnorodnych dodatków, np. papryki, kukurydzy, pomidorów lub brokułów.

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 2 cebule
  • 8 łyżek oliwy
  • 200 g szynki lub piersi z kurczaka
  • 150 ml śmietany 18% Łaciatej
  • 1 brokuł
  • 300 g sera mozzarella Mlekpol

Przygotowanie: Nastawiamy osoloną wodę na makaron, gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200°C. Na patelni na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy drobno posiekaną szynkę, brokuł i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę startego sera, mieszamy ze śmietaną i wykładamy do żaroodpornej formy. Na wierzchu kładziemy resztę startego sera. Zapiekamy przez ok. 7 minut.

Więcej przepisów na potrawy idealne na sylwestrową noc znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.