Komunikaty PR

Szkoła tuż, tuż - jak przygotować drugie śniadanie

2023-08-10  |  10:05
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Już niedługo uczniowie wrócą do szkół. W ich plecakach  oprócz książek, zeszytów i przyborów szkolnych nie może jednak zabraknąć jeszcze jednego istotnego elementu – drugiego śniadania.  

 

Ten posiłek ma dla uczniów ogromne znaczenie. Wysiłek umysłowy i fizyczny szybko wyczerpuje energię, co może powodować rozdrażnienie, zmęczenie i spadek możliwości poznawczych. Zjedzenie zbilansowanego i pożywnego drugiego śniadania pozwala w znacznym stopniu zregenerować siły. Warto zatem pamiętać o właściwym doborze produktów umieszczanych w uczniowskiej śniadaniówce.

 

Pochwała pożywnej kanapki

Podstawą uczniowskiego śniadania jest zwykle kanapka. Tę najlepiej przygotować z pełnoziarnistego pieczywa, ponieważ jest bogate w błonnik i zawiera więcej mikroskładników (żelazo, cynk) i witamin z grupy B. Pieczywo można posmarować masłem lub pastą warzywną, a do środka włożyć plasterek wędliny, sera oraz liść sałaty.

- Wędlina ma wysoką zawartość białka i doskonale pasuje do uczniowskiej kanapki – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - Pamiętajmy jednak, aby wykorzystywać produkty wysokiej jakości o dużej zawartości mięsa. Tylko takie dadzą oczekiwany efekt, czyli regenerację po wysiłku.

 

Bogactwo owoców i warzyw

Stałymi składnikami śniadaniówki powinny być też owoce i warzywa. Dobrym pomysłem jest krojenie ich na mniejsze części, ponieważ ułatwia to pakowanie i daje pewność, że produkty zostaną, chociaż częściowo, zjedzone. Co z owoców najlepiej wkładać do śniadaniówki? Wiele zależy od indywidualnych upodobań dziecka. Najlepiej nadają się jabłka, śliwki, winogrona, gruszki, banany, borówki amerykańskie. Z warzyw warto zapakować marchewkę, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, zielone ogórki czy czerwoną paprykę. Jako element śniadania dobrze sprawdzają się też owoce suszone (jabłka, figi, żurawina) i niesolone orzechy (włoskie, migdały, laskowe).

 

Dodatki nie zawsze oczywiste

Doskonałymi dodatkami do śniadania są musy owocowe i warzywne oraz produkty mleczne np. jogurty. Unikajmy za to soków czy słodzonych napojów, a zamiast nich dawajmy czystą wodę. Można pokusić się o dodanie zdrowych batoników z ziaren czy kawałka czekolady, ale też spakować mniej oczywiste elementy drugiego śniadania.

- Hitem wędliniarskim wśród dzieci na pewno są parówki – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - Sprawdzają się nie tylko po podgrzaniu. Doskonale smakują także na zimno i wbrew obiegowym opiniom nadają się do spożycia w tej formie. Ich niewielki rozmiar i zwarta konsystencja sprawiają, że można je łatwo spakować do śniadaniówki, a potem szybko zjeść na przerwie w szkole.  Szczególnie dobrze uzupełniają energię po wysiłku fizycznym.

Polecane produkty:

Parówki wadowickie klasyczne i Parówki wadowickie z serem

Parówki wadowickie klasyczne i Parówki wadowickie z serem to dwie nowości w ofercie produktów śniadaniowych firmy Dobrowolscy. Po te pierwsze sięgną miłośnicy tradycyjnego smaku, po drugie osoby ceniący kulinarne nowinki. Ich charakterystyczny, wyjątkowy smak i aromat to zasługa delikatnego wędzenia na drewnie bukowym. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

 

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.