Komunikaty PR

Szukasz pomysłów na ciekawe dania? Sprawdź 8 przepisów inspirowanych Japonią.

2023-04-20  |  01:00
Biuro prasowe

Japońska sałatka z grzybami fungus

Składniki:

100 g Grzybów fungus House of Asia blanszowanych

200 g ogórka zielonego pokrojonego na cienkie półplasterki

50 g białej cebuli pokrojonej w cienkie półplastry

Sos:

3 łyżki Pulpy mango Alphonso bez dodatku cukru Quality Food

2 łyżki Soku z limonki House of Asia

2 łyżki majonezu

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Zalej grzyby fungus wrzątkiem. Odstaw na 5 minut.

  1. Ogórka przetnij wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój. Cebule obierz i pokrój.

  2. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.

  3. Do miski przełóż grzyby, ogórka, cebulę i całość dokładnie wymieszaj z sosem mango.

 

 

Japońskie placuszki okonomiyaki

Składniki:

100g Panierki panko House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

540 g Kwiatu bananowca Quality Food pokrojonego w cienkie paski

½ główki małej białej kapusty pokrojonej w cienkie paski

4 jajka

szczypta soli 

olej do smażenia

Sos:

1 arkusz Liści Nori House of Asia pocięty w długie paski

1 łyżka Sezamu Białego House of Asia

4 łyżki majonezu

1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

  1. Kwiat bananowca i przełóż go na sito. Wypłucz go dobrze pod bieżącą zimną wodą. Następnie dokładnie odsącz i pokrój.

  2. Jajka wbij do miski i ubij na jednolitą masę. Dopraw solą i sosem sojowym. Kapustę pokrój, przełóż do dużej miski. Wymieszaj z kwiatem bananowca i panko.

  3. Rozgrzej patelnię i za pomocą łyżki uformuj duże placki (o średnicy około 15 cm). Smaż na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

  4. Podawaj z dodatkiem majonezu, sezamem, nori. Całość posyp szczypiorkiem.

 

 

 

Pierożki Gyoza z mięsem

Ilość porcji: 4  

Czas: 60 minut 

Poziom trudności: 2

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

100 ml Sosu śliwkowego Ros Thai Thai

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki drobno posiekane

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 łyżeczki startego świeżego korzenia  

1-2 łyżki Sosu sojowego House of Asia

400 g mięsa mielonego z indyka 

1 opakowanie ciasta na pierożki gyoza

1 cebula 

1 pęczek szczypiorku

2 łyżki posiekanych listków kolendry

 

Składniki:

  1. Mięso przełóż do miski i wymieszaj z pastą z czosnku, pastą z imbiru i dopraw do smaku sosem sojowym. Odstaw do lodówki na 15 minut. 

  2. Ciasto rozwałkuj i powycinaj szklanką kółka, następnie na każdy kawałek nałóż farsz i zlep. 

  3. Pierożki gotuj na parze przez 10 minut. 

  4. Sos śliwkowy przelej do miseczek i podawaj z gotowymi pierożkami.

 

TIP: Jeśli lubisz nutę ostrości, dodaj do mięsa łyżeczkę Pasty z  chili House of Asia.

 

Ramen

Składniki:

2 łyżki Sosu Sojowego jasnego House of Asia

1 saszetka Pasty Miso House of Asia

½ opakowania Makaronu Ramen House of Asia ugotowanego zgodnie z przepisem

1 opakowanie Grzybów Shiitake House of Asia

1 łyżeczka Sezamu Białego House of Asia

700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

3 ząbki czosnku

3 cm imbiru

2 trawy cytrynowe

150 g mięsa wieprzowego

2 jajka

4 łyżki oleju

garść posiekanej dymki

 

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wlej bulion, dodaj trawę cytrynową i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.

  2. W tym czasie grzyby zalej gorącą wodą i mocz 5 min. Kiedy będą miękkie, odsącz i pokrój je w cienkie plasterki, odstaw.

  3. Ugotuj jajka – 5 min. od zagotowania wody.

  4. Mięso pokrój w plastry i obsmaż krótko z każdej. Zdejmij z patelni.

  5. Na tej samej patelni podsmaż grzyby.

  6. Gdy bulion jest gotowy, przecedź go przez sito.

  7. Do miseczki włóż makaron, grzyby, mięso, jajko i zalej bulionem. Dodaj dymkę i posyp sezamem.

 

 

SZASZŁYKI Z WIEPRZOWINY I GRZYBÓW SHIITAKE

Składniki:

284 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia

100 g Sosu Tonkatsu House of Asia

400 g karkówki pokrojonej w kostkę

2 średnie białe cebule pokrojone w grubą kostkę

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Olej

Patyczki bambusowe do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój i zamarynuj w soli i pieprzu z dodatkiem oleju.

  2. Grzyby shiitake przepłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój.

  3. Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso, cebulę i grzyby. Smaż lub grilluj do miękkości mięsa. Co jakiś czas, za pomocą pędzelka, smaruj szaszłyki sosem Tonkatsu.

  4. Podawaj gorące.

 

 

Tataki z łososia z sałatką z fasoli

Ilość porcji: 4

Czas: 35

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

 

Składniki

2-3 łyżki Sezamu Białego House of Asia

50 g Sosu Teriyaki House of Asia

1 puszka Salsy meksykańskiej czerwonej Casa de Mexico 

½ puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico 

400 g filetu z łososia

Sól, pieprz, cukier do przyprawienia ryby 

2 łyżki kolendry

1 limonka


 

Sposób przygotowania:

  1. Przypraw łososia solą i pieprzem. Rozgrzej mocno patelnię i smaż rybę z każdej strony po parę sekund, tak aby w środku pozostała surowa. Zdejmij z patelni, posmaruj sosem teriyaki i posyp sezamem. Wstaw do lodówki na minimum 10 minut. Następnie pokrój łososia w plastry.

  2. W misce wymieszaj czarną fasolę z salsą meksykańską i kolendrą.

  3. Plastry łososia podawaj z sałatką z fasoli, a całość skrop sokiem z limonki.

 

 

Zupa Kimchi

4 porcje 

Czas: 45 minut

Poziom trudności: 1 

Poziom ostrości: 2

Składniki:

1-2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’FOOD

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

80 g Sosu Kimchi House of Asia

300 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w paski

1,5 l bulionu drobiowego

200 g kapusty pekińskiej

50 g marchewki pokrojonej w półplastry

1 cebula pokrojona w piórka

2 łyżki oleju

1 pęczek drobno pokrojonej dymki

3 łyżki posiekanej kolendry

 

Sposób przygotowania:

1.     Mięso wymieszaj z sosem sojowym i odstaw na minimum 15 minut.

2.     Do dużego garnka wlej olej i podsmaż na średnim ogniu kurczaka. Następnie dodaj cebulę, marchewkę oraz kapustę i całość smaż kila minut. Po tym czasie dodaj sos kimchi, marynatę gochujang bulgogi BBQi duś przez 2-3 minuty. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

3.     Gotową zupę posyp kolendrą i dymką.


Teriyaki Bowl

Ilość porcji: 2

Czas: 40

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

 

Składniki:

100 g Czarnej fasoli Casa de Mexico

2 łyżeczki Przyprawy do Fajita Casa de Mexico

70 g Sosu Teriyaki House of Asia

100 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski

100 g ryżu basmatti 

1 awokado odmiany hass

1 mała marchewka 

1 cebula czerwona pokrojona w pióra

Sól, pierz do przyprawienia kurczaka 

Do podania:

2 łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia 

2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia

4-5 szt. Papryczek jalapeno czerwonych krojonych Casa de Mexico

1 limonka pokrojona w cząstki

3 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej

 

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

  2. Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu, następnie podsmaż na złoty kolor, dodaj cebulę i fasolę, całość smaż 2 minuty, pod koniec wymieszaj z sosem teriyaki.

  3. Awokado i marchewkę pokrój w plastry.

  4. Do miski przełóż ugotowany ryż, dodaj awokado oraz smażonego kurczaka z fasolą i cebulą. Całość posyp sezamem, kolendrą i pokrojonymi papryczkami jalapeno, skrop sokiem z limonki i olejem sezamowym.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Qczaj: Na drogach szybkiego ruchu lubię mocniej wcisnąć pedał gazu. Niebawem planuję też zrobić prawo jazdy na motocykl

Trener podkreśla, że decyzja o zrobieniu prawa jazdy była jedną z najlepszych w jego życiu. Teraz, kiedy odpowiedni dokument ma już w kieszeni, z ogromną przyjemnością wsiada za kierownicę i mknie przed siebie. Najbardziej lubi drogi szybkiego ruchu, bo tam może mocniej wcisnąć pedał gazu. W innych okolicznościach jednak jeździ z dużą rozwagą, dostosowując prędkość do warunków panujących na jezdni. Qczaj zdradza też, że kolejnym krokiem będzie kurs na prawo jazdy na motocykl.

Edukacja

Uczelnie zaczynają wspólnie walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji. Ruszają badania nad skalą problemu

Szkoły wyższe chcą aktywniej walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji zarówno wobec pracowników, jak i studentów. W ramach projektu Bezpieczna Uczelnia będą się wymieniać dobrymi praktykami w zakresie polityki antymobbingowej. Zostaną przeprowadzone także badania na temat obecnej sytuacji w środowisku akademickim. Dotychczasowe badania prowadzone przez Fundację Science Watch Polska wskazują, że mobbing to dość powszechne zjawisko na uczelniach, które przybiera charakterystyczne dla środowiska formy.

Edukacja

Polki coraz bardziej świadomie podchodzą do profilaktyki nowotworów piersi. Wciąż jednak blisko połowa się nie bada

Profilaktyka raka piersi przestaje być dla Polek źródłem lęku i tematem tabu. Coraz częściej motywacją do wykonania badań jest odpowiedzialność za siebie i bliskich – wynika z najnowszego badania Maison & Partners dla Henkel Polska. 36 proc. kobiet jako motywację wskazało rekomendacje lekarskie, a 30 proc. – potrzebę dbania o swój organizm. Mimo że około 40 proc. kobiet w wieku 20–60 lat bada się regularnie, wykonując badania palpacyjne czy USG, podobny odsetek nie bada się wcale, a co piąta deklaruje, że w ogóle nie interesuje się tym tematem.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć