Komunikaty PR

Szybkie i aromatyczne dania dla najmłodszych

2022-09-22  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Nadszedł długo wyczekiwany wrzesień, a z nim początek roku szkolnego. Jak co roku rodzice zastanawiają się nad jadłospisem i menu dla swoich pociech. Proponujemy dwa przepyszne dania, które z pewnością dodadzą energii.

Wystarczy tak naprawdę kilka prostych składników by stworzyć ciekawą i dobrze zbilansowaną potrawę dla dzieci. Dlatego przygotowaliśmy dwie propozycje z wykorzystaniem sosu Majonezu Kieleckiego. Posiłki wzbogacone o ten wyjątkowy sos na pewno przypadną im do gustu. Pierwsza to zielony makaron z Majonezem Kieleckim Omega-3, który – jak sama nazwa wskazuje - poszczycić się może wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, a druga to deser z dodatkiem tradycyjnego Majonezu Kieleckiego.

Zielony obiad

Makaron ze szpinakiem można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako 2 śniadanie podczas przerwy w szkole. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i zasmakuje nawet największym niejadkom. Do przygotowania zielonego makaronu potrzebujemy:

  • 1 cukinię
  • 1 łyżkę Majonezu Kieleckiego Omega-3
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 1 łyżkę masła
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag serka topionego
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 dag makaronu penne

Cukinię dokładnie myjemy, oczyszczamy z pestek i rozdrabniamy w malakserze. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zamrożony szpinak. Dusimy wszystko razem, po kilku minutach dodajemy cukinię. W tym czasie do pół szklanki wody dodajemy łyżkę Majonezu Kieleckiego Omega-3, mieszamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy serek topiony, przyprawiamy i dusimy wszystko razem. Sos gotowy! Teraz wystarczy jedynie ugotować makaron i pyszne, zielone danie jest gotowe do zjedzenia.

Słodkości dla małych i dużych

Najmłodsi (i nie tylko!) uwielbiają desery. A domowe, kremowe ptysie to idealna propozycja na każdą porę roku. Poniżej spis niezbędnych składników.

Ptysie

  • 1 szklanka mąki
  • 80g masła
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka

Krem

  • 0,5 l mleka
  • 2,5 - 3 łyżek manny
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych i orzechów włoskich
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 2 - 3 łyżki Majonezu Kieleckiego

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wodę zagotowujemy z masłem, mąką i solą cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ubite jajka, sok z cytryny i sodę. Wszystko przekładamy do rękawa cukierniczego. Kolejny krok to uformowanie na blaszce do pieczenia figur np. w kształcie liter czy zwierząt. Do pomocy możemy zaprosić nasze pociechy. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Mleko zagotowujemy z kaszą manną. Odstawiamy do wystygnięcia mieszając cały czas. Sięgamy po orzechy, prażymy je na suchej patelni, a po wystygnięciu drobno siekamy. Gdy wcześniej przygotowana masa wystygnie – dodajemy majonez, cukier i miksujemy. Na koniec wrzucamy orzechy, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe. Ptysie przekrajamy na pół, dodajemy krem na dolną połówkę, przykrywamy górną i… deser gotowy!

Więcej przepisów znajduje się na stronie: http://www.majonez.pl.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego w plastikowym opakowaniu: ok. 9,5 zł brutto / 450 ml

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego Omega-3: ok. 6,8 zł brutto / 310 g

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.