Komunikaty PR

Szybkie i aromatyczne dania dla najmłodszych

2022-09-22  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Nadszedł długo wyczekiwany wrzesień, a z nim początek roku szkolnego. Jak co roku rodzice zastanawiają się nad jadłospisem i menu dla swoich pociech. Proponujemy dwa przepyszne dania, które z pewnością dodadzą energii.

Wystarczy tak naprawdę kilka prostych składników by stworzyć ciekawą i dobrze zbilansowaną potrawę dla dzieci. Dlatego przygotowaliśmy dwie propozycje z wykorzystaniem sosu Majonezu Kieleckiego. Posiłki wzbogacone o ten wyjątkowy sos na pewno przypadną im do gustu. Pierwsza to zielony makaron z Majonezem Kieleckim Omega-3, który – jak sama nazwa wskazuje - poszczycić się może wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, a druga to deser z dodatkiem tradycyjnego Majonezu Kieleckiego.

Zielony obiad

Makaron ze szpinakiem można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako 2 śniadanie podczas przerwy w szkole. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i zasmakuje nawet największym niejadkom. Do przygotowania zielonego makaronu potrzebujemy:

  • 1 cukinię
  • 1 łyżkę Majonezu Kieleckiego Omega-3
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 1 łyżkę masła
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag serka topionego
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 dag makaronu penne

Cukinię dokładnie myjemy, oczyszczamy z pestek i rozdrabniamy w malakserze. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zamrożony szpinak. Dusimy wszystko razem, po kilku minutach dodajemy cukinię. W tym czasie do pół szklanki wody dodajemy łyżkę Majonezu Kieleckiego Omega-3, mieszamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy serek topiony, przyprawiamy i dusimy wszystko razem. Sos gotowy! Teraz wystarczy jedynie ugotować makaron i pyszne, zielone danie jest gotowe do zjedzenia.

Słodkości dla małych i dużych

Najmłodsi (i nie tylko!) uwielbiają desery. A domowe, kremowe ptysie to idealna propozycja na każdą porę roku. Poniżej spis niezbędnych składników.

Ptysie

  • 1 szklanka mąki
  • 80g masła
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka

Krem

  • 0,5 l mleka
  • 2,5 - 3 łyżek manny
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych i orzechów włoskich
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 2 - 3 łyżki Majonezu Kieleckiego

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wodę zagotowujemy z masłem, mąką i solą cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ubite jajka, sok z cytryny i sodę. Wszystko przekładamy do rękawa cukierniczego. Kolejny krok to uformowanie na blaszce do pieczenia figur np. w kształcie liter czy zwierząt. Do pomocy możemy zaprosić nasze pociechy. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Mleko zagotowujemy z kaszą manną. Odstawiamy do wystygnięcia mieszając cały czas. Sięgamy po orzechy, prażymy je na suchej patelni, a po wystygnięciu drobno siekamy. Gdy wcześniej przygotowana masa wystygnie – dodajemy majonez, cukier i miksujemy. Na koniec wrzucamy orzechy, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe. Ptysie przekrajamy na pół, dodajemy krem na dolną połówkę, przykrywamy górną i… deser gotowy!

Więcej przepisów znajduje się na stronie: http://www.majonez.pl.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego w plastikowym opakowaniu: ok. 9,5 zł brutto / 450 ml

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego Omega-3: ok. 6,8 zł brutto / 310 g

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora

W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.