Szybkie i aromatyczne dania dla najmłodszych
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Nadszedł długo wyczekiwany wrzesień, a z nim początek roku szkolnego. Jak co roku rodzice zastanawiają się nad jadłospisem i menu dla swoich pociech. Proponujemy dwa przepyszne dania, które z pewnością dodadzą energii.
Wystarczy tak naprawdę kilka prostych składników by stworzyć ciekawą i dobrze zbilansowaną potrawę dla dzieci. Dlatego przygotowaliśmy dwie propozycje z wykorzystaniem sosu Majonezu Kieleckiego. Posiłki wzbogacone o ten wyjątkowy sos na pewno przypadną im do gustu. Pierwsza to zielony makaron z Majonezem Kieleckim Omega-3, który – jak sama nazwa wskazuje - poszczycić się może wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, a druga to deser z dodatkiem tradycyjnego Majonezu Kieleckiego.
Zielony obiad
Makaron ze szpinakiem można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako 2 śniadanie podczas przerwy w szkole. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i zasmakuje nawet największym niejadkom. Do przygotowania zielonego makaronu potrzebujemy:
- 1 cukinię
- 1 łyżkę Majonezu Kieleckiego Omega-3
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 1 łyżkę masła
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 5 dag serka topionego
- sól i pieprz do smaku
- 30 dag makaronu penne
Cukinię dokładnie myjemy, oczyszczamy z pestek i rozdrabniamy w malakserze. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zamrożony szpinak. Dusimy wszystko razem, po kilku minutach dodajemy cukinię. W tym czasie do pół szklanki wody dodajemy łyżkę Majonezu Kieleckiego Omega-3, mieszamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy serek topiony, przyprawiamy i dusimy wszystko razem. Sos gotowy! Teraz wystarczy jedynie ugotować makaron i pyszne, zielone danie jest gotowe do zjedzenia.
Słodkości dla małych i dużych
Najmłodsi (i nie tylko!) uwielbiają desery. A domowe, kremowe ptysie to idealna propozycja na każdą porę roku. Poniżej spis niezbędnych składników.
Ptysie
- 1 szklanka mąki
- 80g masła
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jajka
Krem
- 0,5 l mleka
- 2,5 - 3 łyżek manny
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych i orzechów włoskich
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 2 - 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wodę zagotowujemy z masłem, mąką i solą cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ubite jajka, sok z cytryny i sodę. Wszystko przekładamy do rękawa cukierniczego. Kolejny krok to uformowanie na blaszce do pieczenia figur np. w kształcie liter czy zwierząt. Do pomocy możemy zaprosić nasze pociechy. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Mleko zagotowujemy z kaszą manną. Odstawiamy do wystygnięcia mieszając cały czas. Sięgamy po orzechy, prażymy je na suchej patelni, a po wystygnięciu drobno siekamy. Gdy wcześniej przygotowana masa wystygnie – dodajemy majonez, cukier i miksujemy. Na koniec wrzucamy orzechy, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe. Ptysie przekrajamy na pół, dodajemy krem na dolną połówkę, przykrywamy górną i… deser gotowy!
Więcej przepisów znajduje się na stronie: http://www.majonez.pl.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego w plastikowym opakowaniu: ok. 9,5 zł brutto / 450 ml
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego Omega-3: ok. 6,8 zł brutto / 310 g
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.