Szybkie przekąski na każdą porę roku
![Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_648932735.jpg)
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Dobrze mieć w swoim kuchennym repertuarze kilka uniwersalnych przepisów na tzw. „awaryjne sytuacje”. Czasami zdarza się, że musimy przygotować coś szybkiego, ale efektownego dla niespodziewanych gości. Innym razem po prostu dopada nas nagły głód, a akurat musimy wyjść z domu i nie mamy czasu, żeby spędzić w kuchni więcej niż 15 minut. Zamiast niepotrzebnie się stresować, możemy być w pełni przygotowani na takie okoliczności. Wystarczy sięgnąć po sprawdzone receptury, które na pewno nas nie zawiodą!
Chrupiąca przekąska w towarzystwie aromatycznego dipu to szybkie i smaczne rozwiązanie na każdą okazję. Sos możemy przygotować z dostępnych przez cały rok produktów i ewentualnie wzbogacić go o sezonowe składniki. Jako dodatek do domowych dipów dobrze sprawdzi się na przykład Snack - Przysmak Świętokrzyski, przeznaczony do samodzielnego usmażenia. Przyrządzenie go zajmuje maksymalnie kilka minut, a po chwili możemy cieszyć się świeżym i bardzo chrupiącym smakołykiem. Pozostaje pytanie - jakie sosy przygotować?
Kremowy dip w greckim stylu
Ser feta kojarzymy zwykle przede wszystkim z bardzo popularną sałatką grecką, jednak jego charakterystyczny smak idealnie uzupełni wiele innych dań czy przekąsek. Na bazie tego bałkańskiego sera możemy przygotować na przykład kremowy, ziołowy dip o wręcz uzależniającym smaku!
Potrzebne składniki:
- jedna kostka sera feta (ok. 200 g)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- duży ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
Ser feta, sok z cytryny oraz jogurt naturalny umieszczamy w naczyniu i blendujemy do połączenia składników. Jeśli dip będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę jogurtu lub kilka łyżek wody. Przekładamy dip do miski, dodajemy posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy z Przysmakiem Świętokrzyskim oraz ulubionymi surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.
Powiew świeżości w kuchni
Aromatyczna, świeża salsa latem doskonale orzeźwi, a zimą sprawi, że poczujemy się jak na słonecznych wakacjach. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale też bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdzi się jako dip do chrupiących przekąsek takich jak Snack - Przysmak Świętokrzyski lub (jeśli mamy więcej czasu) jako dodatek do meksykańskich tacos czy grillowanej ryby. Jakie składniki będą nam potrzebne?
- awokado
- mango
- szalotka
- pomidor
- sok z połowy limonki
- garść świeżej kolendry
- kilka listków mięty
- papryczka chili (ilość według upodobań)
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Zaczynamy od pokrojenia awokado, mango, szalotki oraz pomidora w bardzo drobną kostkę. Przekładamy wszystko do miski, a następnie siekamy papryczkę chili, kolendrę oraz miętę i dodajemy do reszty składników. Dolewamy sok z limonki oraz oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i… gotowe!
Sugerowana cena Snacku – Przysmaku Świętokrzyskiego: 3,80 zł brutto/ 400 g
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.