Szybkie przekąski na każdą porę roku

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Dobrze mieć w swoim kuchennym repertuarze kilka uniwersalnych przepisów na tzw. „awaryjne sytuacje”. Czasami zdarza się, że musimy przygotować coś szybkiego, ale efektownego dla niespodziewanych gości. Innym razem po prostu dopada nas nagły głód, a akurat musimy wyjść z domu i nie mamy czasu, żeby spędzić w kuchni więcej niż 15 minut. Zamiast niepotrzebnie się stresować, możemy być w pełni przygotowani na takie okoliczności. Wystarczy sięgnąć po sprawdzone receptury, które na pewno nas nie zawiodą!
Chrupiąca przekąska w towarzystwie aromatycznego dipu to szybkie i smaczne rozwiązanie na każdą okazję. Sos możemy przygotować z dostępnych przez cały rok produktów i ewentualnie wzbogacić go o sezonowe składniki. Jako dodatek do domowych dipów dobrze sprawdzi się na przykład Snack - Przysmak Świętokrzyski, przeznaczony do samodzielnego usmażenia. Przyrządzenie go zajmuje maksymalnie kilka minut, a po chwili możemy cieszyć się świeżym i bardzo chrupiącym smakołykiem. Pozostaje pytanie - jakie sosy przygotować?
Kremowy dip w greckim stylu
Ser feta kojarzymy zwykle przede wszystkim z bardzo popularną sałatką grecką, jednak jego charakterystyczny smak idealnie uzupełni wiele innych dań czy przekąsek. Na bazie tego bałkańskiego sera możemy przygotować na przykład kremowy, ziołowy dip o wręcz uzależniającym smaku!
Potrzebne składniki:
- jedna kostka sera feta (ok. 200 g)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- duży ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
Ser feta, sok z cytryny oraz jogurt naturalny umieszczamy w naczyniu i blendujemy do połączenia składników. Jeśli dip będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę jogurtu lub kilka łyżek wody. Przekładamy dip do miski, dodajemy posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy z Przysmakiem Świętokrzyskim oraz ulubionymi surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.
Powiew świeżości w kuchni
Aromatyczna, świeża salsa latem doskonale orzeźwi, a zimą sprawi, że poczujemy się jak na słonecznych wakacjach. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale też bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdzi się jako dip do chrupiących przekąsek takich jak Snack - Przysmak Świętokrzyski lub (jeśli mamy więcej czasu) jako dodatek do meksykańskich tacos czy grillowanej ryby. Jakie składniki będą nam potrzebne?
- awokado
- mango
- szalotka
- pomidor
- sok z połowy limonki
- garść świeżej kolendry
- kilka listków mięty
- papryczka chili (ilość według upodobań)
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Zaczynamy od pokrojenia awokado, mango, szalotki oraz pomidora w bardzo drobną kostkę. Przekładamy wszystko do miski, a następnie siekamy papryczkę chili, kolendrę oraz miętę i dodajemy do reszty składników. Dolewamy sok z limonki oraz oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i… gotowe!
Sugerowana cena Snacku – Przysmaku Świętokrzyskiego: 3,80 zł brutto/ 400 g

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.