Szybkie śniadanie nie musi być niezdrowe
Każda minuta rano jest na wagę złota. Dlatego też poranne czynności przed wyjściem do pracy czy na uczelnie, ograniczamy do minimum. Często śniadanie (o ile w ogóle) jemy w biegu, łapiąc słodką bułkę czy batona. A wystarczy poświęcić chwilę, by zdrowo rozpocząć dzień – i to nawet w słodkim wydaniu!
Zacznij od śniadania
Każdy z nas żyje coraz szybciej, wciąż się dokądś spieszymy. Na spotkanie służbowe, do lekarza, po dzieci do szkoły. Niestety wpływa to głównie na jakość naszego odżywiania się. Nie mamy czasu, by poświęcić chwilę na to, by przygotowywać sobie wartościowe potrawy.
Już nasze babcie mówiły, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia – i miały rację. Wciąż jednak bagatelizujemy jego znaczenie – i często pomijając je - wybiegamy z domu. Wolimy „zapchać się” kubkiem kawy, a pierwszy posiłek zjeść dopiero koło południa.
Dlaczego właściwie śniadanie jest tak ważne? Daje siłę na cały dzień oraz reguluje układ trawienny. Powinno składać się z bogatych w błonnik produktów pełnoziarnistych (pieczywo, płatki) oraz białka (jajka, mleko). Taki wybór pierwszego posiłku pozwoli uniknąć w ciągu dnia zachcianek na niezdrowe produkty i przekąski.
Sposób na szybkie (smaczne!) i zdrowe śniadanie
Dobrym sposobem na to, by nie wychodzić z domu na czczo, jest wybór płatków z dodatkiem ulubionego mleka czy jogurtu. To najszybsze śniadanie jakie możemy sobie sprawić – a przy wyborze odpowiednich płatków - może dostarczyć nam niezbędnych składników dających siłę do działania. Hi5! beeCrunchy to w 100% naturalna oraz odpowiednio zbilansowana mieszanka owoców, warzyw i dobroczynnych, pełnych ziaren bez dodatku cukru. Stanowi wysokie źródło błonnika i nasion, które dostarczają cennych dla zdrowia składników. Swoją słodycz płatki te zawdzięczają naturalnym cukrom pochodzącym jedynie z owoców i miodu. W beeCrunchy nie znajdziemy żadnych substancji dodatkowych – są w 100% naturalne.
Skład bogaty w odżywcze składniki i superfoods zapewniają zdrowy początek każdego dnia.
W poręcznym opakowaniu znajdziemy m.in. jagody goji, zaliczane do superfoods, które są źródłem przeciwutleniaczy, pestki dyni, orzechy włoskie czy słonecznik, który wspomaga proces obniżania poziomu cholesterolu. Dodatek bogatej w błonnik śliwki, wspomaga trawienie i proces obniżania poziomu glukozy we krwi.
Jeśli mamy wybór – powinniśmy decydować się na produkty, które nie tylko zaspokoją podstawowe potrzeby naszego organizmu, ale będą przy tym smaczne i zdrowe. Śniadaniu, jako najważniejszemu posiłkowi dnia, należy poświęcić szczególną uwagę. Zatem łyżki w dłoń!
myduolife.com

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.