Talerz pełen kolorów. Trzy pomysły na wiosenne przekąski z hummusem
Wiosną częściej na naszych talerzach pojawiają się świeże warzywa i owoce zarówno w formie dania głównego, jak i przekąski. Nic dziwnego – wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni, na targach i ryneczkach pojawiają się nowalijki, czyli pierwsze młode warzywa, które w sezonie wiosennym zyskują najlepszy smak. Chrupiące warzywa w połączeniu z aksamitnym, roślinnym hummusem stanowią doskonałą bazę do wielu wiosennych dań. Zainspiruj się pomysłami na łatwe i szybkie przekąski, które idealnie wpisują się w wiosenny klimat – nie tylko smakiem, ale również wyglądem!
Różowy hummus toast
Doskonała propozycja na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Nie tylko świetnie smakuje, ale równie niesamowicie prezentuje się na talerzu. Różowy hummus toast z wiosennymi, zielonymi dodatkami cieszy zarówno podniebienie, jak i oko. Przygotujesz go zaledwie w kilka chwil!
Składniki (na 2 porcje):
-
4 kromki ulubionego pieczywa,
-
1 dojrzałe awokado,
-
opakowanie hummusu z burakiem Pełna Dobra,
-
kilka kropel soku z cytryny,
-
łyżka oliwy,
-
sól i pieprz,
-
opcjonalnie: płatki chilli, ulubione kiełki.
Sposób przygotowania:
-
Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę i każdą połówkę pokrój w plasterki.
-
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pieczywo.
-
Na podsmażonym pieczywie rozsmaruj hummus z burakiem, następnie nałóż plastry awokado.
-
Całość dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem.
-
Opcjonalnie dodaj na wierzch nieco płatków chilli i/lub ulubionych zielonych kiełków.
Hummus wrap z warzywami
Garść świeżych, wiosennych warzyw i delikatny hummus zamknięty w tortilli – to właśnie hummus wrap z warzywami. Sprawdzi się zarówno jako propozycja na szybki lunch czy drugie śniadanie do pracy. Przypadnie do gustu z pewnością tym, którzy nie lubią w kuchni spędzać długich godzin. Jak go przyrządzić?
Składniki (na 2 porcje):
-
1 opakowanie ulubionego hummusu Pełna Dobra,
-
2 placki tortilla,
-
1 ogórek,
-
½ papryki żółtej,
-
½ awokado,
-
2 rzodkiewki,
-
ulubione kiełki,
-
sól i pieprz,
-
łyżeczka oliwy.
Sposób przygotowania:
1. Warzywa dokładnie umyj. Paprykę pokrój w paski, ogórka i rzodkiewkę w plastry, a awokado – wedle uznania – w kostkę lub plastry.
2. Na rozgrzanej patelni natłuszczonej oliwą umieść tortille i podgrzewaj przez max. 1 minutę z każdej strony. Powtórz czynność także z drugą tortillą.
3. Placek tortilli posmaruj ulubionym hummusem Pełna Dobra, dodaj porcję warzyw, kiełki oraz przyprawy według uznania. Powtórz czynność także z drugą tortillą.
4. Zawiń wrapa i przekrój na dwie części lub pozostaw w całości.
Sałatka z hummusem i serem halloumi
Wiosna to doskonały czas, aby swoje menu wzbogacić o pełne świeżych warzyw, lekkie sałatki. Pojawiające się wczesną wiosną nowalijki świetnie sprawdzą się do przygotowania takiej, która bazuje na hummusie i uwielbianym przez wielu, delikatnym serze halloumi.
Składniki (na 2 porcje):
-
200 g sera halloumi,
-
opakowanie klasycznego hummusu Pełna Dobra,
-
3 rzodkiewki,
-
1 duży ogórek,
-
1/2 główki sałaty lodowej,
-
4-5 pomidorków koktajlowych,
-
garść ulubionych kiełków,
-
oliwa z oliwek,
-
łyżka soku z cytryny,
-
sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
-
Warzywa dokładnie umyj. Rzodkiewki pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół, a sałatę poszatkuj. Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
-
Ser halloumi pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy.
-
Ser smaż po ok. 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
-
Na talerzu lub w misce umieść 2 łyżki hummusu. Dodaj na wierzch kolejno sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewki, przysmażony ser oraz kiełki.
-
Całość dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.
-
Sekwencję powtórz na drugim talerzu.
Nasze wiosenne przekąski to doskonała propozycja nie tylko na co dzień – doskonale sprawdzą się one również podczas weekendowych spotkań z bliskimi. Zachęcamy do spaceru na ulubiony ryneczek, zaopatrzenia się w świeże warzywa i przetestowania naszych smakowitych propozycji!
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani
Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Problemy społeczne
W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.