Talerz pełen kolorów. Trzy pomysły na wiosenne przekąski z hummusem
Wiosną częściej na naszych talerzach pojawiają się świeże warzywa i owoce zarówno w formie dania głównego, jak i przekąski. Nic dziwnego – wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni, na targach i ryneczkach pojawiają się nowalijki, czyli pierwsze młode warzywa, które w sezonie wiosennym zyskują najlepszy smak. Chrupiące warzywa w połączeniu z aksamitnym, roślinnym hummusem stanowią doskonałą bazę do wielu wiosennych dań. Zainspiruj się pomysłami na łatwe i szybkie przekąski, które idealnie wpisują się w wiosenny klimat – nie tylko smakiem, ale również wyglądem!
Różowy hummus toast
Doskonała propozycja na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Nie tylko świetnie smakuje, ale równie niesamowicie prezentuje się na talerzu. Różowy hummus toast z wiosennymi, zielonymi dodatkami cieszy zarówno podniebienie, jak i oko. Przygotujesz go zaledwie w kilka chwil!
Składniki (na 2 porcje):
-
4 kromki ulubionego pieczywa,
-
1 dojrzałe awokado,
-
opakowanie hummusu z burakiem Pełna Dobra,
-
kilka kropel soku z cytryny,
-
łyżka oliwy,
-
sól i pieprz,
-
opcjonalnie: płatki chilli, ulubione kiełki.
Sposób przygotowania:
-
Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę i każdą połówkę pokrój w plasterki.
-
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pieczywo.
-
Na podsmażonym pieczywie rozsmaruj hummus z burakiem, następnie nałóż plastry awokado.
-
Całość dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem.
-
Opcjonalnie dodaj na wierzch nieco płatków chilli i/lub ulubionych zielonych kiełków.
Hummus wrap z warzywami
Garść świeżych, wiosennych warzyw i delikatny hummus zamknięty w tortilli – to właśnie hummus wrap z warzywami. Sprawdzi się zarówno jako propozycja na szybki lunch czy drugie śniadanie do pracy. Przypadnie do gustu z pewnością tym, którzy nie lubią w kuchni spędzać długich godzin. Jak go przyrządzić?
Składniki (na 2 porcje):
-
1 opakowanie ulubionego hummusu Pełna Dobra,
-
2 placki tortilla,
-
1 ogórek,
-
½ papryki żółtej,
-
½ awokado,
-
2 rzodkiewki,
-
ulubione kiełki,
-
sól i pieprz,
-
łyżeczka oliwy.
Sposób przygotowania:
1. Warzywa dokładnie umyj. Paprykę pokrój w paski, ogórka i rzodkiewkę w plastry, a awokado – wedle uznania – w kostkę lub plastry.
2. Na rozgrzanej patelni natłuszczonej oliwą umieść tortille i podgrzewaj przez max. 1 minutę z każdej strony. Powtórz czynność także z drugą tortillą.
3. Placek tortilli posmaruj ulubionym hummusem Pełna Dobra, dodaj porcję warzyw, kiełki oraz przyprawy według uznania. Powtórz czynność także z drugą tortillą.
4. Zawiń wrapa i przekrój na dwie części lub pozostaw w całości.
Sałatka z hummusem i serem halloumi
Wiosna to doskonały czas, aby swoje menu wzbogacić o pełne świeżych warzyw, lekkie sałatki. Pojawiające się wczesną wiosną nowalijki świetnie sprawdzą się do przygotowania takiej, która bazuje na hummusie i uwielbianym przez wielu, delikatnym serze halloumi.
Składniki (na 2 porcje):
-
200 g sera halloumi,
-
opakowanie klasycznego hummusu Pełna Dobra,
-
3 rzodkiewki,
-
1 duży ogórek,
-
1/2 główki sałaty lodowej,
-
4-5 pomidorków koktajlowych,
-
garść ulubionych kiełków,
-
oliwa z oliwek,
-
łyżka soku z cytryny,
-
sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
-
Warzywa dokładnie umyj. Rzodkiewki pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół, a sałatę poszatkuj. Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
-
Ser halloumi pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy.
-
Ser smaż po ok. 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
-
Na talerzu lub w misce umieść 2 łyżki hummusu. Dodaj na wierzch kolejno sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewki, przysmażony ser oraz kiełki.
-
Całość dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.
-
Sekwencję powtórz na drugim talerzu.
Nasze wiosenne przekąski to doskonała propozycja nie tylko na co dzień – doskonale sprawdzą się one również podczas weekendowych spotkań z bliskimi. Zachęcamy do spaceru na ulubiony ryneczek, zaopatrzenia się w świeże warzywa i przetestowania naszych smakowitych propozycji!

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.