Komunikaty PR

Talerz pełen kolorów. Trzy pomysły na wiosenne przekąski z hummusem

2023-04-14  |  12:00
Biuro prasowe

Wiosną częściej na naszych talerzach pojawiają się świeże warzywa i owoce zarówno w formie dania głównego, jak i przekąski. Nic dziwnego – wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni, na targach i ryneczkach pojawiają się nowalijki, czyli pierwsze młode warzywa, które w sezonie wiosennym zyskują najlepszy smak. Chrupiące warzywa w połączeniu z aksamitnym, roślinnym hummusem stanowią doskonałą bazę do wielu wiosennych dań. Zainspiruj się pomysłami na łatwe i szybkie przekąski, które idealnie wpisują się w wiosenny klimat – nie tylko smakiem, ale również wyglądem! 

Różowy hummus toast 

Doskonała propozycja na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Nie tylko świetnie smakuje, ale równie niesamowicie prezentuje się na talerzu. Różowy hummus toast z wiosennymi, zielonymi dodatkami cieszy zarówno podniebienie, jak i oko. Przygotujesz go zaledwie w kilka chwil! 

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 kromki ulubionego pieczywa,

  • 1 dojrzałe awokado,

  • opakowanie hummusu z burakiem Pełna Dobra,

  • kilka kropel soku z cytryny,

  • łyżka oliwy,

  • sól i pieprz,

  • opcjonalnie: płatki chilli, ulubione kiełki.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę i każdą połówkę pokrój w plasterki.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pieczywo. 

  3. Na podsmażonym pieczywie rozsmaruj hummus z burakiem, następnie nałóż plastry awokado.

  4. Całość dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem.

  5. Opcjonalnie dodaj na wierzch nieco płatków chilli i/lub ulubionych zielonych kiełków.

Hummus wrap z warzywami

Garść świeżych, wiosennych warzyw i delikatny hummus zamknięty w tortilli – to właśnie hummus wrap z warzywami. Sprawdzi się zarówno jako propozycja na szybki lunch czy drugie śniadanie do pracy. Przypadnie do gustu z pewnością tym, którzy nie lubią w kuchni spędzać długich godzin. Jak go przyrządzić?

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 opakowanie ulubionego hummusu Pełna Dobra,

  • 2 placki tortilla,

  • 1 ogórek,

  • ½ papryki żółtej,

  • ½ awokado,

  • 2 rzodkiewki,

  • ulubione kiełki,

  • sól i pieprz,

  • łyżeczka oliwy.

Sposób przygotowania:

1. Warzywa dokładnie umyj. Paprykę pokrój w paski, ogórka i rzodkiewkę w plastry, a awokado – wedle uznania – w kostkę lub plastry.

2. Na rozgrzanej patelni natłuszczonej oliwą umieść tortille i podgrzewaj przez max. 1 minutę z każdej strony. Powtórz czynność także z drugą tortillą. 

3. Placek tortilli posmaruj ulubionym hummusem Pełna Dobra, dodaj porcję warzyw, kiełki oraz przyprawy według uznania. Powtórz czynność także z drugą tortillą.

4. Zawiń wrapa i przekrój na dwie części lub pozostaw w całości.

Sałatka z hummusem i serem halloumi

Wiosna to doskonały czas, aby swoje menu wzbogacić o pełne świeżych warzyw, lekkie sałatki. Pojawiające się wczesną wiosną nowalijki świetnie sprawdzą się do przygotowania takiej, która bazuje na hummusie i uwielbianym przez wielu, delikatnym serze halloumi. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g sera halloumi,

  • opakowanie klasycznego hummusu Pełna Dobra,

  • 3 rzodkiewki,

  • 1 duży ogórek,

  • 1/2 główki sałaty lodowej,

  • 4-5 pomidorków koktajlowych,

  • garść ulubionych kiełków,

  • oliwa z oliwek,

  • łyżka soku z cytryny,

  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj. Rzodkiewki pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół, a sałatę poszatkuj. Ogórka obierz i pokrój w kostkę.

  2. Ser halloumi pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. 

  3. Ser smaż po ok. 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

  4. Na talerzu lub w misce umieść 2 łyżki hummusu. Dodaj na wierzch kolejno sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewki, przysmażony ser oraz kiełki.

  5. Całość dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.

  6. Sekwencję powtórz na drugim talerzu.

Nasze wiosenne przekąski to doskonała propozycja nie tylko na co dzień – doskonale sprawdzą się one również podczas weekendowych spotkań z bliskimi. Zachęcamy do spaceru na ulubiony ryneczek, zaopatrzenia się w świeże warzywa i przetestowania naszych smakowitych propozycji! 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.