Komunikaty PR

Talerz pełen kolorów. Trzy pomysły na wiosenne przekąski z hummusem

2023-04-14  |  12:00
Biuro prasowe

Wiosną częściej na naszych talerzach pojawiają się świeże warzywa i owoce zarówno w formie dania głównego, jak i przekąski. Nic dziwnego – wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni, na targach i ryneczkach pojawiają się nowalijki, czyli pierwsze młode warzywa, które w sezonie wiosennym zyskują najlepszy smak. Chrupiące warzywa w połączeniu z aksamitnym, roślinnym hummusem stanowią doskonałą bazę do wielu wiosennych dań. Zainspiruj się pomysłami na łatwe i szybkie przekąski, które idealnie wpisują się w wiosenny klimat – nie tylko smakiem, ale również wyglądem! 

Różowy hummus toast 

Doskonała propozycja na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Nie tylko świetnie smakuje, ale równie niesamowicie prezentuje się na talerzu. Różowy hummus toast z wiosennymi, zielonymi dodatkami cieszy zarówno podniebienie, jak i oko. Przygotujesz go zaledwie w kilka chwil! 

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 kromki ulubionego pieczywa,

  • 1 dojrzałe awokado,

  • opakowanie hummusu z burakiem Pełna Dobra,

  • kilka kropel soku z cytryny,

  • łyżka oliwy,

  • sól i pieprz,

  • opcjonalnie: płatki chilli, ulubione kiełki.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę i każdą połówkę pokrój w plasterki.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pieczywo. 

  3. Na podsmażonym pieczywie rozsmaruj hummus z burakiem, następnie nałóż plastry awokado.

  4. Całość dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem.

  5. Opcjonalnie dodaj na wierzch nieco płatków chilli i/lub ulubionych zielonych kiełków.

Hummus wrap z warzywami

Garść świeżych, wiosennych warzyw i delikatny hummus zamknięty w tortilli – to właśnie hummus wrap z warzywami. Sprawdzi się zarówno jako propozycja na szybki lunch czy drugie śniadanie do pracy. Przypadnie do gustu z pewnością tym, którzy nie lubią w kuchni spędzać długich godzin. Jak go przyrządzić?

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 opakowanie ulubionego hummusu Pełna Dobra,

  • 2 placki tortilla,

  • 1 ogórek,

  • ½ papryki żółtej,

  • ½ awokado,

  • 2 rzodkiewki,

  • ulubione kiełki,

  • sól i pieprz,

  • łyżeczka oliwy.

Sposób przygotowania:

1. Warzywa dokładnie umyj. Paprykę pokrój w paski, ogórka i rzodkiewkę w plastry, a awokado – wedle uznania – w kostkę lub plastry.

2. Na rozgrzanej patelni natłuszczonej oliwą umieść tortille i podgrzewaj przez max. 1 minutę z każdej strony. Powtórz czynność także z drugą tortillą. 

3. Placek tortilli posmaruj ulubionym hummusem Pełna Dobra, dodaj porcję warzyw, kiełki oraz przyprawy według uznania. Powtórz czynność także z drugą tortillą.

4. Zawiń wrapa i przekrój na dwie części lub pozostaw w całości.

Sałatka z hummusem i serem halloumi

Wiosna to doskonały czas, aby swoje menu wzbogacić o pełne świeżych warzyw, lekkie sałatki. Pojawiające się wczesną wiosną nowalijki świetnie sprawdzą się do przygotowania takiej, która bazuje na hummusie i uwielbianym przez wielu, delikatnym serze halloumi. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g sera halloumi,

  • opakowanie klasycznego hummusu Pełna Dobra,

  • 3 rzodkiewki,

  • 1 duży ogórek,

  • 1/2 główki sałaty lodowej,

  • 4-5 pomidorków koktajlowych,

  • garść ulubionych kiełków,

  • oliwa z oliwek,

  • łyżka soku z cytryny,

  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj. Rzodkiewki pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół, a sałatę poszatkuj. Ogórka obierz i pokrój w kostkę.

  2. Ser halloumi pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. 

  3. Ser smaż po ok. 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

  4. Na talerzu lub w misce umieść 2 łyżki hummusu. Dodaj na wierzch kolejno sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewki, przysmażony ser oraz kiełki.

  5. Całość dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.

  6. Sekwencję powtórz na drugim talerzu.

Nasze wiosenne przekąski to doskonała propozycja nie tylko na co dzień – doskonale sprawdzą się one również podczas weekendowych spotkań z bliskimi. Zachęcamy do spaceru na ulubiony ryneczek, zaopatrzenia się w świeże warzywa i przetestowania naszych smakowitych propozycji! 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Lil Masti: Dużo się dzieje w moim życiu. Napędza mnie miłość do córki i jako matka kwitnę

Aniela Bogusz znana w sieci jako Lil Masti podkreśla, że po narodzinach córki w jej życiu dużo się zmieniło. Teraz spełnia się nie tylko w świecie cyfrowym, ale również na płaszczyźnie prywatnej. Jest dumna z tego, że udało jej się stworzyć szczęśliwą i pełną rodzinę. Wkrótce jej córeczka Aria będzie świętować drugie urodziny i z tej okazji rodzice szykują dla niej w ogrodzie przyjęcie z wieloma atrakcjami.

Konsument

Wielu konsumentów rezygnuje z fast fashion. Pozytywne zmiany w branży zależeć będą głównie od podejścia marek

Przeciętny Europejczyk i Europejka każdego roku kupują prawie 26 kg tekstyliów, z czego pozbywają się ok. 11 kg – wynika z danych Parlamentu Europejskiego. Świadomość ekologiczna konsumentów wzrasta, co stopniowo przekłada się na ich decyzje zakupowe. Zdaniem przedstawicieli Fashion Revolution Polska odpowiedzialności za pozytywne zmiany w branży modowej nie można przerzucać wyłącznie na klientów. Wiele zależy bowiem od podejścia marek, ale też regulatorów.

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach

Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.