Talerz pełen kolorów. Trzy pomysły na wiosenne przekąski z hummusem
Wiosną częściej na naszych talerzach pojawiają się świeże warzywa i owoce zarówno w formie dania głównego, jak i przekąski. Nic dziwnego – wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni, na targach i ryneczkach pojawiają się nowalijki, czyli pierwsze młode warzywa, które w sezonie wiosennym zyskują najlepszy smak. Chrupiące warzywa w połączeniu z aksamitnym, roślinnym hummusem stanowią doskonałą bazę do wielu wiosennych dań. Zainspiruj się pomysłami na łatwe i szybkie przekąski, które idealnie wpisują się w wiosenny klimat – nie tylko smakiem, ale również wyglądem!
Różowy hummus toast
Doskonała propozycja na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Nie tylko świetnie smakuje, ale równie niesamowicie prezentuje się na talerzu. Różowy hummus toast z wiosennymi, zielonymi dodatkami cieszy zarówno podniebienie, jak i oko. Przygotujesz go zaledwie w kilka chwil!
Składniki (na 2 porcje):
-
4 kromki ulubionego pieczywa,
-
1 dojrzałe awokado,
-
opakowanie hummusu z burakiem Pełna Dobra,
-
kilka kropel soku z cytryny,
-
łyżka oliwy,
-
sól i pieprz,
-
opcjonalnie: płatki chilli, ulubione kiełki.
Sposób przygotowania:
-
Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę i każdą połówkę pokrój w plasterki.
-
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pieczywo.
-
Na podsmażonym pieczywie rozsmaruj hummus z burakiem, następnie nałóż plastry awokado.
-
Całość dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem.
-
Opcjonalnie dodaj na wierzch nieco płatków chilli i/lub ulubionych zielonych kiełków.
Hummus wrap z warzywami
Garść świeżych, wiosennych warzyw i delikatny hummus zamknięty w tortilli – to właśnie hummus wrap z warzywami. Sprawdzi się zarówno jako propozycja na szybki lunch czy drugie śniadanie do pracy. Przypadnie do gustu z pewnością tym, którzy nie lubią w kuchni spędzać długich godzin. Jak go przyrządzić?
Składniki (na 2 porcje):
-
1 opakowanie ulubionego hummusu Pełna Dobra,
-
2 placki tortilla,
-
1 ogórek,
-
½ papryki żółtej,
-
½ awokado,
-
2 rzodkiewki,
-
ulubione kiełki,
-
sól i pieprz,
-
łyżeczka oliwy.
Sposób przygotowania:
1. Warzywa dokładnie umyj. Paprykę pokrój w paski, ogórka i rzodkiewkę w plastry, a awokado – wedle uznania – w kostkę lub plastry.
2. Na rozgrzanej patelni natłuszczonej oliwą umieść tortille i podgrzewaj przez max. 1 minutę z każdej strony. Powtórz czynność także z drugą tortillą.
3. Placek tortilli posmaruj ulubionym hummusem Pełna Dobra, dodaj porcję warzyw, kiełki oraz przyprawy według uznania. Powtórz czynność także z drugą tortillą.
4. Zawiń wrapa i przekrój na dwie części lub pozostaw w całości.
Sałatka z hummusem i serem halloumi
Wiosna to doskonały czas, aby swoje menu wzbogacić o pełne świeżych warzyw, lekkie sałatki. Pojawiające się wczesną wiosną nowalijki świetnie sprawdzą się do przygotowania takiej, która bazuje na hummusie i uwielbianym przez wielu, delikatnym serze halloumi.
Składniki (na 2 porcje):
-
200 g sera halloumi,
-
opakowanie klasycznego hummusu Pełna Dobra,
-
3 rzodkiewki,
-
1 duży ogórek,
-
1/2 główki sałaty lodowej,
-
4-5 pomidorków koktajlowych,
-
garść ulubionych kiełków,
-
oliwa z oliwek,
-
łyżka soku z cytryny,
-
sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
-
Warzywa dokładnie umyj. Rzodkiewki pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół, a sałatę poszatkuj. Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
-
Ser halloumi pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy.
-
Ser smaż po ok. 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
-
Na talerzu lub w misce umieść 2 łyżki hummusu. Dodaj na wierzch kolejno sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewki, przysmażony ser oraz kiełki.
-
Całość dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.
-
Sekwencję powtórz na drugim talerzu.
Nasze wiosenne przekąski to doskonała propozycja nie tylko na co dzień – doskonale sprawdzą się one również podczas weekendowych spotkań z bliskimi. Zachęcamy do spaceru na ulubiony ryneczek, zaopatrzenia się w świeże warzywa i przetestowania naszych smakowitych propozycji!

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Lil Masti: Dużo się dzieje w moim życiu. Napędza mnie miłość do córki i jako matka kwitnę
Aniela Bogusz znana w sieci jako Lil Masti podkreśla, że po narodzinach córki w jej życiu dużo się zmieniło. Teraz spełnia się nie tylko w świecie cyfrowym, ale również na płaszczyźnie prywatnej. Jest dumna z tego, że udało jej się stworzyć szczęśliwą i pełną rodzinę. Wkrótce jej córeczka Aria będzie świętować drugie urodziny i z tej okazji rodzice szykują dla niej w ogrodzie przyjęcie z wieloma atrakcjami.
Konsument
Wielu konsumentów rezygnuje z fast fashion. Pozytywne zmiany w branży zależeć będą głównie od podejścia marek

Przeciętny Europejczyk i Europejka każdego roku kupują prawie 26 kg tekstyliów, z czego pozbywają się ok. 11 kg – wynika z danych Parlamentu Europejskiego. Świadomość ekologiczna konsumentów wzrasta, co stopniowo przekłada się na ich decyzje zakupowe. Zdaniem przedstawicieli Fashion Revolution Polska odpowiedzialności za pozytywne zmiany w branży modowej nie można przerzucać wyłącznie na klientów. Wiele zależy bowiem od podejścia marek, ale też regulatorów.
Podróże
Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach

Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.