Komunikaty PR

Te dania oczarują Twoich gości podczas Świąt

2024-02-22  |  01:00
Biuro prasowe

Jeśli uwielbiasz pięknie przystrojoną Wielkanoc, ten artykuł jest wprost dla Ciebie. Inspirując się polskimi smakami Świąt, sięgamy do kuchni WSP Społem, w której oprócz tradycyjnych dań kuchni świętokrzyskiej, znajdziemy też piękną oprawę stołu.

Okres wielkanocny to nie tylko czas pysznych potraw, ale także okazja do stworzenia wyjątkowej atmosfery wokół stołu. Świąteczna dekoracja nie tylko dodaje elegancji, ale także wpływa na samopoczucie gości. Oprócz tradycyjnych elementów, takich jak serwetki, świeczki, wstążki czy stroiki, warto eksperymentować z samą dekoracją potraw. Uczta stanie się wówczas prawdziwym widowiskiem, wystarczy, że dodasz do niej troszkę inwencji twórczej i artystycznego sznytu. A jak to zrobić?

Dodaj kolor do dań

Jak wiadomo, w pierwszej kolejności „jemy oczami”. Nic nie smakuje lepiej, jak kolorowy, pięknie podany posiłek. W ubarwieniu potraw (oprócz standardowych barwników spożywczych) naturalnie może pomóc Ćwikła z chrzanem kieleckiego producenta. Zabarwisz nią nie tylko jajka w skorupce, ale i – np. kiełbasę białą parzoną (gotując z dwiema łyżkami produktu). Możesz jej używać także jako dodatku – np. do farszu jajecznego czy sosu mięsnego. Pamiętaj, by różowy kolor potrawy złamać gałązką pietruszki, koperku czy szczypiorkiem. Nie zapomnij o równie kolorowych rzodkiewkach.

Baw się kształtem, formą, układaniem dań na talerzu

Kreatywne dania nie tylko smakują wyśmienicie, ale także stanowią piękną ozdobę stołu. Taki efekt uzyskamy między innymi układając potrawę w niestandardowy sposób. Możesz do tego użyć niecodziennego naczynia z motywami świątecznymi, talerza czy naturalnej deski lub też użyć jednorazowych patyczków.

Przykładem może być świąteczna przekąska przygotowana na bazie kiełbasy i ciasta francuskiego. W samej potrawie nie byłoby nic nadzwyczajnego, jednak, jeśli ułożymy ją na dekoracyjnej desce, dodamy do niej Sos Kielecki Tatarski i np. elementy kwiatów obok –przyciągnie ona wzrok z daleka. Taka prezentacja dania daje efekt wzorzystości stołu i optycznie powiększa go.

Magia detalu

Świąteczna dekoracja stołu to także sztuka tworzenia niezapomnianych chwil. Kreatywność w przygotowaniu potraw, harmonijne połączenie kolorów i dbałość o detale sprawią, że wspólne posiłki staną się wyjątkowym doświadczeniem. Majonez Kielecki zachęca nie tylko do pysznego przygotowania np. tradycyjnych jajek lub sałatek z jego dodatkiem, ale też do… zabawy w kuchni.

Możesz zachęcić do niej nawet dzieci, które pomogą w wycinaniu przykładowo świątecznych marchewek lub łososia, które ułożysz na wielkanocnych jajkach. Nie zapomnij o natce pietruszki lub liściu selera. Alternatywą może być wzorzystość dekoracji w kształcie kwiatków, używając np. papryki, rzodkiewki, kiełków nasion, kukurydzy czy groszku. Umiejętne połączenie ich na kleksie majonezu daje imponujący efekt.

Smacznego!

***

W artykule wykorzystano przepisy:

Jajka faszerowane Ćwikłą z chrzanem i Majonezem Kieleckim w stylu #PinkFood

https://www.facebook.com/majonezkielecki/posts/pfbid031SCXePyY7QyB2Bp2sqK8cuSm4ahh4mPVKFN3EQsXrKfeXjkpThswG6cyM2iiEQEml

Świąteczna kiełbasa biała w cieście francuskim:

https://www.facebook.com/majonezkielecki/posts/pfbid0rwSjuBWajpFr5Lw6wNae2XRhUcsZGDRiP5pnYN5iPYem2NSNDWAVKefPLtU652eZl

 

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.