Te produkty ułatwią świąteczne gotowanie. Przygotuj się do świąt z VEGETA
Marka VEGETA od wielu lat towarzyszy Polakom w świątecznym gotowaniu. W bogatej ofercie marki znaleźć można wiele produktów, dzięki którym czas spędzony w kuchni okaże się prawdziwą przyjemnością! Poznaj:
- VEGETA Uniwersalna
- VEGETA Umami
- Piramidki smaku VEGETA do barszczu czerwonego
VEGETA w kuchni tradycyjnej czy nowoczesnej?
Do jakich dań pasuje VEGETA Uniwersalna? Do wszystkich! Oryginalne połączenie i starannie dobrane proporcje przypraw i suszonych warzyw sprawiają, że zastosowania VEGETA są nieograniczone. Sprawdzi się w gotowaniu zup, ryb, warzyw i sosów – niezależnie czy skorzystasz z tradycyjnego przepisu, czy zdecydujesz się na nową, nieoczywistą recepturę. Z VEGETA można puścić wodze fantazji, bo przecież gotowanie to doskonałe pole do popisu dla wyobraźni.
Smaki, za którymi tęsknimy
Większość wigilijnych potraw przygotowujemy tylko raz w roku, co sprawia, że są jeszcze bardziej wyjątkowe i wyczekiwane. W podkreśleniu różnorodności kompozycji smaków może pomóc VEGETA UMAMI. Ta płynna przyprawa stanowi uzupełnienie różnych składników dania, dzięki czemu smak potrawy jest bardziej intensywny i pozwala czerpać pełną przyjemność z jedzenia. Szczególnie dobrze komponuje się z tradycyjną polską kuchnią, opartą na rybach i kapuście. Wystarczy kilka kropel, aby przygotowane dania na długo zapadły w pamięci zaproszonych gości. Produkt sprawi, że do smaków wigilijnej kolacji będziemy tęsknić przez cały rok.
Pomysł na wigilijne danie od marki VEGETA
Barszcz wigilijny to jedno z klasycznych dań, które Polacy darzą szczególnym sentymentem – trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Ta aromatyczna zupa często rozpoczyna wigilijną kolację, rozgrzewając gości w chłodny, zimowy wieczór. Jej esencjonalny smak i wyrazisty aromat uzyskamy za sprawą dodania do potrawy Piramidki Smaku VEGETA do barszczu czerwonego. To mieszanka przypraw, ziół i warzyw zamknięta w praktycznej i łatwej do użycia torebce. Produkt jest w 100% naturalny i nie zawiera soli. Piramidkę łatwo i szybko można także usunąć z garnka i delektować się smakiem potrawy bez konieczności wyławiania pojedynczych przypraw z talerza.
Przepis na wigilijny barszcz od marki VEGETA
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 litra świeżej wody
- 5 średnich buraków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
- 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
- 1 duża pietruszka, obrana i pokrojona na kawałki
- 1 cebula, obrana i pokrojona w grubą kostkę
- ½ selera, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 2 suszone grzyby, namoczone w ciepłej wodzie i pokrojone w paski
- 1 Piramidka Smaku VEGETA do barszczu czerwonego
- 1 kostka bulionu warzywnego VEGETA Natur
Sposób przygotowania:
- Buraki, pozostałe warzywa i namoczone suszone grzyby umieścić w dużym garnku, zalać zimną wodą.
- Dodać Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego i kostkę bulionu warzywnego VEGETA Natur.
- Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, aż warzywa staną się miękkie, a bulion nabierze głębokiego smaku.
- Pod koniec gotowania dodać łyżkę octu wina lub soku z cytryny, aby podkreślić smak i nadać lekkiej kwaskowatości.
- Wyjąć Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego.
- Przygotować uszka do barszczu według osobnego przepisu lub wg preferencji.
- Barszcz podawać gorący, posypany posiekaną świeżą zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.
Smacznego!
Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.