Te składniki powinny znaleźć się w naszym śniadaniu!
Płatki owsiane
Jedno z najpopularniejszych śniadań to płatki owsiane, które możemy zjeść w tradycyjnej, gotowanej formie, ale także nieco innej, na przykład w formie musli. Płatki owsiane zjedzone rano niosą za sobą wiele korzyści dla naszego organizmu, a także dostarczają energii na cały dzień. Są źródłem wielu składników odżywczych, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez czy cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik, który doskonale wpływa na układ pokarmowy. Znajdziemy w nich także duże ilości białka oraz witaminy B6, która poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, polepszając pamięć i koncentrację.
Bakalie
Bakalie kojarzą nam się głownie ze świętami. To wtedy robimy pełne orzechów ciasta i kompoty z suszu. Jednak warto wprowadzić do swojej diety bakalie bez względu na porę roku. Suszone owoce mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych, mikroelementów, błonnika i potasu. Dodatkowo wykazują działanie antyoksydacyjne. Wpływają pozytywnie na pracę układu pokarmowego, normalizując metabolizm i przyspieszając proces trawienny. Warto też pamiętać, że bakalie mają duże ilości błonnika, a co za tym idzie regulują pracę jelit. Dlatego warto je jeść - możemy sięgać po nie w ramach słodkiej przekąski, zastępując tym samym pełne cukru klasyczne słodycze.
Orzechy i pestki
Nie od dziś wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe. Mówi się, że wystarczy zjeść ich małą garść dziennie, by zapobiegać otyłości i cukrzycy. Wszystko za sprawą nienasyconych tłuszczów, białek roślinnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Dodatkowo zawierają kwas foliowy, wiele witamin i są bogate w sterole roślinne. Wszystkie te składniki doskonale wpływają na nasz organizm. Każdy powinien wprowadzić je do swojej diety. Nie zapominajmy jednak, że w nadmiarze nie będą już dla nas tak doskonałe, ze względu na ich dość wysoką kaloryczność. Jednak spożywając je regularnie, w małych ilościach naprawdę możemy zrobić dla swojego ciała i umysłu coś dobrego.
Pestki także są źródłem wielu dobrych dla nas składników i mikroelementów. Na przykład te słonecznika są bogate w witaminy E, B, A oraz D, minerały i inne substancje odżywcze. W słoneczniku znajdziemy także białko, błonnik, kwasy tłuszczowe,tłuszcze, fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, sód, cynk. Z kolei pestki dyni są źródłem magnezu, cynku i kwasów tłuszczowych. Zawarte w nich przeciwutleniacze chronią przed chorobami i zmniejszają stany zapalne.
Miód
Jak osłodzić sobie życie, wiedząc, że biały cukier nie jest dla nikogo zdrowy? Z pomocą przychodzi nasz stary, dobry miód. Jest to nie tylko naturalny cukier, który z powodzeniem możemy używać w kuchni, ale także jeden z najzdrowszych naturalnych produktów, jakie dostaliśmy od matki natury. Wpływa korzystnie na praktycznie cały organizm człowieka. Wspomaga układ krwionośny, pokarmowy a dodatkowo leczy z alergii i ułatwia zasypianie. To nie tylko puste kalorie, ale szereg właściwości prozdrowotnych. Co najważniejsze, wzbogaca dietę w niezbędne aminokwasy, cukry proste, mikroelementy, witaminy i hormony. Nie czekajmy i wprowadźmy ten cud do swojej codziennej diety.
Wszystkie powyższe składniki można śmiało nazwać polskimi superfoods. Powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Jednak co, jeśli niekoniecznie mamy czas, by kompletować te wszystkie elementy i po trochu dorzucać je do swoich posiłków? Możemy poszukać gotowych rozwiązań. Właśnie takim jest beeCrunchy od marki DuoLife. To w 100% naturalna oraz odpowiednio zbilansowana mieszanka owoców, warzyw i dobroczynnych, pełnych ziaren bez dodatku cukru. Stanowi wysokie źródło błonnika i nasion, które dostarczają cennych dla zdrowia składników. To wyjątkowy posiłek, na każdy z siedmiu dni tygodnia. Co więcej przygotowanie takiego śniadania zajmie nam dosłownie chwilę - wystarczy, że zalejemy beeCrunchy mlekiem lub jogurtem i gotowe, Możemy także wziąć je na wynos, na przykład w kubku z jogurtem. Doskonale sprawdzi się przy wyjazdach, czy gdy zaśpimy do pracy lub szkoły.
Pamiętajmy, by nie fundować sobie na śniadanie pustych kalorii, a jedynie zdrowiodajne składniki. Jeśli poświęcimy chwilę i zastanowimy się jakie korzyści niesie za sobą pożywne śniadanie, które będzie dodawało nam energii cały dzień, zadbamy o swoje zdrowie.
myduolife.com

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.