Komunikaty PR

Te sosy podkreślą smak grillowanych i pieczonych mięs oraz warzyw

2021-05-07  |  08:00
Biuro prasowe
Do pobrania sosy ( 0.89 MB )

Jak co roku, wraz z nadejściem maja, w Polsce rozpoczyna się sezon grillowy, który stał się już poniekąd elementem naszej kultury jedzenia i spotkań towarzyskich, a czasem wydawać by się mogło, że nawet narodowym hobby. Miłośnicy grillowanych potraw zacierają ręce, by wraz z kolejnym weekendem ponownie wrzucić coś na ruszt. W ostatnich latach do grona uwielbianych kiełbasek, szaszłyków, karkówki dołączyły także ryby i grillowane warzywa. Do tych dań nieodzowne stały się dodatki, takie jak keczup i musztarda, ale coraz częściej na naszych stołach pojawiają się też lekkie dipy i sosy. Podpowiadamy, które przepisy warto znać.

Sosy idealne na grilla

Dobry dip potrafi podkreślić smak mięsa, warzyw oraz być idealnym dodatkiem do pieczywa. Warto jednak postawić na mniej oczywiste rozwiązania i oprócz musztardy, majonezu i keczupu zaserwować coś zupełnie nowego. Dipy, sosy i pasty do smarowania możemy wykonać samodzielnie, ale jeśli nie masz na to czasu – mamy dla Ciebie rozwiązanie. Chcesz zaskoczyć swoich gości ciekawym smakiem, czymś co będzie pasowało zarówno do mięsa, warzyw i pieczywa? Możesz postawić na serki śmietankowe Łaciate, które występują w wielu różnych smakach. Sprawdzą się w wersji na ciepło i na zimno. Podczas grillowania warto mieć ze sobą serek o smaku barbecue. Poprzez połączenie warzyw, przypraw i nasion konopi siewnej jego smak jest oryginalny i zaskakujący. Zwarta, jednolita struktura serka sprawia, że gładko rozsmarowuje się po każdym pieczywie, nadaje się na bazę do past, ale może też występować jako samodzielny dip do warzyw na surowo – marchewki, selera czy papryki
i stanowić w tym przypadku bardzo smaczną alternatywę np. dla hummusu.

Zrób to sam – połącz pyszny serek, zioła oraz przyprawy i stwórz kompozycję, która sprawdzi się jako dodatek do mięs lub sos do ryb, pieczonych oraz surowych warzyw.

Dip z rzodkiewką

Składniki:

  • rzodkiewki – 125 g
  • czosnek niedźwiedzi – 30 g
  • serek śmietankowy Łaciaty naturalny – 250 g
  • musztarda ziarnista – 1-2 łyżeczki
  • miód spadziowy – 0,5-1 łyżeczka
  • kalarepa – 1 szt.
  • ogórek – 1 szt.
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek niedźwiedzi przebieramy, myjemy, otrząsamy do sucha i drobno siekamy. Mieszamy z serkiem śmietankowym i musztardą, a następnie doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w kostkę. Kalarepę i ogórka obieramy, następnie kroimy w słupki. Podajemy z dipem.

Druga propozycja to sos serowy. Kto z nas nie uwielbia sera? Podany na ciepło w formie dipu idealnie odnajdzie się na grillowym stole zastawionym pysznościami.

Składniki:

  • 25 g masła extra Łaciate
  • 25 g mąki pszennej
  • 250 ml zimnego mleka Łaciate 3,2%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 130 g sera gouda Mlekpol startego na tarce o grubych oczkach
  • opcjonalnie: papryczka chili drobno posiekana lub trochę pasty chili

Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Smażymy, aż zacznie się pienić. Cały czas mieszając wlewamy powoli mleko. Podgrzewamy na średnim ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje. Zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy oraz starty ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści.

Więcej przepisów na pyszne sosy idealne do potraw z grill znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.

Edukacja

Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.