Komunikaty PR

„Ten z sernikiem” – czyli parę słów o „Przyjaciołach” i serniku nowojorskim

2022-06-24  |  13:11
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

„Przyjaciele” to z całą pewnością jeden z najpopularniejszych seriali telewizyjnych. Śledząc perypetie szóstki nowojorczyków, trafiamy na wiele doskonałych momentów, a jeden z nich dotyczył… sernika. Tak się składa, że wiele osób uważa ten moment za najwspanialszy moment w historii sernika w ogóle. Ale zacznijmy od początku.

Niezwykle ceniony sitcom „Przyjaciele” emitowany był od września 1994 roku do maja 2004. Łącznie nakręcono 236 odcinków. Popularność tego serialu nie sprowadza się wyłącznie do oddanych mu 30- i 40-letnich fanów, których napędza nostalgia. Ta popularność to także pokolenie Z, które ochoczo odkrywa „Przyjaciół”, a młodzi ludzie w bohaterach serialu dostrzegają również i swoje odbicie.

No właśnie, „Przyjaciele” są uniwersalni. A czy jest coś bardziej uniwersalnego niż nasza miłość do serników? Z całą pewnością nie, a i twórcy sitcomu zgodzą się z nami, bowiem sami zdecydowali się uwiecznić ten przepyszny deser w jednym z odcinków serialu.

W siódmym sezonie Chandler i Rachel po zjedzeniu nie jednego, ale dwóch serników, które omyłkowo zostały dostarczone do niewłaściwego mieszkania, odkrywają swoją wielką miłość do tego deseru. A skoro był on tak dobry, to może i my powinniśmy się mu bliżej przyjrzeć.

Sernik nowojorski

Rachel i Chandler zajadają się sernikiem nowojorskim. Oryginalnie podawany jest z samym ciastem – bez owoców, czekolady ani karmelu. To słynne, gładkie w smaku ciasto uzyskuje swój charakterystyczny smak dzięki dodatkowym żółtkom jaj w mieszance serków śmietankowych.

Już od początku dwudziestego wieku nowojorczycy byli rozsmakowani w tym deserze. Właściwie każda restauracja miała w swoim menu własną wersję sernika. Od tego czasu nowojorczycy rywalizują o prawo do chwalenia się oryginalnym przepisem. Jednak to Arnold Reuben (1883-1970), przede wszystkim znany ze swoich charakterystycznych kanapek, jest dzisiaj uznawany za autora sernika w stylu nowojorskim. Historia głosi, że Reuben został zaproszony na przyjęcie, na którym gospodyni podała sernik. Podobno był niezwykle zaintrygowany tym daniem, a sam przepis poddał wielu eksperymentom. Z tych eksperymentów narodził się ukochany sernik w stylu NY.

Spróbuj i ty!

Skoro już tyle wiemy o tym serniku, warto byłoby go skosztować, prawda? Do przygotowania deseru potrzebne nam będą:

  • twaróg sernikowy - 1 kg
  • masło - 50 gr
  • ciastka maślane - 200 g
  • cukier - 300 g
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • jajka - 5 szt.
  • śmietana 18% - 400 ml
  • cytryna - 1 szt.

Ciastka rozdrabniamy dokładnie blenderem na drobny proszek i umieszczamy w misie. Dodajemy roztopione masło, aż powstanie wilgotna kruszonka.

Średnich rozmiarów tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Z wcześniej przygotowanej kruszonki formujemy spód ciasta w tortownicy. Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut.

Zanim przystąpimy do dalszej części, pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. W misie umieszczamy twaróg, do którego dodajemy cukier (odmierzcie jedną łyżeczkę na później), mąkę pszenną, otartą z cytryny skórkę, śmietanę (200 mililitrów), 3 jajka i 2 żółtka. Całość miksujemy do połączenia składników.

Wyjętą z lodówki tortownicę dokładnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do większej blachy. Następnie do blachy – mniej więcej do jej połowy – wlewamy wrzącą wodę.

Do tortownicy przelewamy masę serową i wyrównujemy z wierzchu. W piekarniku rozgrzanym do 180°C pieczemy sernik w kąpieli wodnej przez ok. 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110°C i kontynuujemy pieczenie przez ok. 45-50 min. Sernik studzimy w wyłączonym zaraz po upieczeniu ciasta piekarniku.

Polewę przygotowujemy z pozostałej śmietany (200 mililitrów), którą łączymy z cukrem i sokiem z ok. ½ cytryny. Po wystudzeniu sernika smarujemy go otrzymaną polewą, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej zostawić go tam na całą noc i gotowe. Smacznego!

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy Biuro prasowe
2024-04-25 | 15:00

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie Według wielu ekspertów, współczesny model jedzenia zakładający trzy posiłki dziennie i przekąski nie ma podstaw
Żywienie Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty
2024-04-25 | 12:40

Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty

Produkcja pierwszej MINIczekolady Danusia rozpoczęła się na początku XX wieku, kiedy to krakowski Mistrz Czekolady - Adam Piasecki - stworzył wyjątkową recepturę, a sam produkt nazwał
Żywienie Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania
2024-04-24 | 11:00

Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania

24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Jest to doskonała okazja, by przypomnieć, jak ważną rolę odgrywa ten poranny posiłek w naszym życiu oraz przygotować pyszne, zdrowe i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.