Komunikaty PR

„Ten z sernikiem” – czyli parę słów o „Przyjaciołach” i serniku nowojorskim

2022-06-24  |  13:11
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

„Przyjaciele” to z całą pewnością jeden z najpopularniejszych seriali telewizyjnych. Śledząc perypetie szóstki nowojorczyków, trafiamy na wiele doskonałych momentów, a jeden z nich dotyczył… sernika. Tak się składa, że wiele osób uważa ten moment za najwspanialszy moment w historii sernika w ogóle. Ale zacznijmy od początku.

Niezwykle ceniony sitcom „Przyjaciele” emitowany był od września 1994 roku do maja 2004. Łącznie nakręcono 236 odcinków. Popularność tego serialu nie sprowadza się wyłącznie do oddanych mu 30- i 40-letnich fanów, których napędza nostalgia. Ta popularność to także pokolenie Z, które ochoczo odkrywa „Przyjaciół”, a młodzi ludzie w bohaterach serialu dostrzegają również i swoje odbicie.

No właśnie, „Przyjaciele” są uniwersalni. A czy jest coś bardziej uniwersalnego niż nasza miłość do serników? Z całą pewnością nie, a i twórcy sitcomu zgodzą się z nami, bowiem sami zdecydowali się uwiecznić ten przepyszny deser w jednym z odcinków serialu.

W siódmym sezonie Chandler i Rachel po zjedzeniu nie jednego, ale dwóch serników, które omyłkowo zostały dostarczone do niewłaściwego mieszkania, odkrywają swoją wielką miłość do tego deseru. A skoro był on tak dobry, to może i my powinniśmy się mu bliżej przyjrzeć.

Sernik nowojorski

Rachel i Chandler zajadają się sernikiem nowojorskim. Oryginalnie podawany jest z samym ciastem – bez owoców, czekolady ani karmelu. To słynne, gładkie w smaku ciasto uzyskuje swój charakterystyczny smak dzięki dodatkowym żółtkom jaj w mieszance serków śmietankowych.

Już od początku dwudziestego wieku nowojorczycy byli rozsmakowani w tym deserze. Właściwie każda restauracja miała w swoim menu własną wersję sernika. Od tego czasu nowojorczycy rywalizują o prawo do chwalenia się oryginalnym przepisem. Jednak to Arnold Reuben (1883-1970), przede wszystkim znany ze swoich charakterystycznych kanapek, jest dzisiaj uznawany za autora sernika w stylu nowojorskim. Historia głosi, że Reuben został zaproszony na przyjęcie, na którym gospodyni podała sernik. Podobno był niezwykle zaintrygowany tym daniem, a sam przepis poddał wielu eksperymentom. Z tych eksperymentów narodził się ukochany sernik w stylu NY.

Spróbuj i ty!

Skoro już tyle wiemy o tym serniku, warto byłoby go skosztować, prawda? Do przygotowania deseru potrzebne nam będą:

  • twaróg sernikowy - 1 kg
  • masło - 50 gr
  • ciastka maślane - 200 g
  • cukier - 300 g
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • jajka - 5 szt.
  • śmietana 18% - 400 ml
  • cytryna - 1 szt.

Ciastka rozdrabniamy dokładnie blenderem na drobny proszek i umieszczamy w misie. Dodajemy roztopione masło, aż powstanie wilgotna kruszonka.

Średnich rozmiarów tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Z wcześniej przygotowanej kruszonki formujemy spód ciasta w tortownicy. Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut.

Zanim przystąpimy do dalszej części, pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. W misie umieszczamy twaróg, do którego dodajemy cukier (odmierzcie jedną łyżeczkę na później), mąkę pszenną, otartą z cytryny skórkę, śmietanę (200 mililitrów), 3 jajka i 2 żółtka. Całość miksujemy do połączenia składników.

Wyjętą z lodówki tortownicę dokładnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do większej blachy. Następnie do blachy – mniej więcej do jej połowy – wlewamy wrzącą wodę.

Do tortownicy przelewamy masę serową i wyrównujemy z wierzchu. W piekarniku rozgrzanym do 180°C pieczemy sernik w kąpieli wodnej przez ok. 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110°C i kontynuujemy pieczenie przez ok. 45-50 min. Sernik studzimy w wyłączonym zaraz po upieczeniu ciasta piekarniku.

Polewę przygotowujemy z pozostałej śmietany (200 mililitrów), którą łączymy z cukrem i sokiem z ok. ½ cytryny. Po wystudzeniu sernika smarujemy go otrzymaną polewą, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej zostawić go tam na całą noc i gotowe. Smacznego!

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.