Komunikaty PR

To śniadanie jest hitem - czym jest smoothie bowl?

2021-03-18  |  08:00
Biuro prasowe
Do pobrania smoothie ( 0.25 MB )

Znudziły Ci się już kanapki na śniadanie? Kulinarny hit, czyli śniadaniowe smoothie bowl sprawi, że poranny posiłek – w tym przypadku porcja nabiału i owoców – będzie ciekawą odmianą, a jednocześnie pyszną i kolorową porcją zdrowej energii. Jakich składników użyć, by wyczarować coś bardzo smakowitego i dającego uczucie sytości na wiele godzin?

Każdy dietetyk powie, że śniadań nie powinno się pomijać. Ich brak może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, szczególnie związanych z utrzymaniem właściwego poziomu glukozy i insuliny. Zdrowe, poranne jedzenie powinno być naszym priorytetem, jeśli chcemy być pełni energii. Spożycie pełnowartościowego posiłku w ciągu godziny po przebudzeniu pomaga utrzymać także odpowiednią wagę. Co zrobić, jeśli rano nie mamy czasu, a dzień rozpoczynamy w pośpiechu? Warto sięgnąć po szybkie i łatwe w przygotowaniu rozwiązanie.

Czym są smoothie bowl?

Zgodnie z aktualnie obowiązującą piramidą żywienia, podstawą zbilansowanej diety powinny być owoce i warzywa. Nie zapomnijmy dodać ich do naszej porannej porcji zdrowia i witamin. Kolejne piętro piramidy zajmuje nabiał jako ważne źródło białka, wapnia, tłuszczu mlecznego oraz witamin np. B oraz D. Jak to wszystko połączyć w jedno?

Przygotuj modne ostatnio smoothie bowl, czyli pięknie skomponowany posiłek, serwowany w głębokich miseczkach. Danie to jest nie tylko pyszne, ale także cieszy oczy smakoszy: nabiałową bazę (np. Maślankę Mrągowską, jogurt naturalny pitny Milko, typu greckiego Mlekpol lub mleko Łaciate 3,2%) uzupełnia się pokrojonymi, świeżymi owocami, domową granolą i produktami z grupy superfoods, np. nasionami chia czy owocami goji. W skrócie
– kolorowo oznacza zdrowo i w tym przypadku szybko! Przygotowanie witaminowej bomby zajmie Ci mniej niż kwadrans.

Skąd nazwa? Smoothie, bo składniki blendujemy na gładki, ale gęsty koktajl, a ang. bowl, ponieważ podajemy go wraz z dekoracjami w głębokiej miseczce.

HIT: Zielone smoothie bowl

Składniki:

  • 100 g szpinaku
  • 2 kiwi
  • 250 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 1 banan
  • 50 g jarmużu
  • wiórki kokosowe
  • 2 łyżeczki nasion chia

Przygotowanie: Umyty szpinak, obrane kiwi i banana, jarmuż, mleko Łaciate i nasiona chia wkładamy do kielicha blendera. Miksujemy na gładką masę. Wkładamy do głębokiej miski, a następnie dekorujemy świeżymi owocami i wiórkami kokosowymi.

HIT: Żółte Smoothie bowl

Składniki:

  • 2 mango (1 do dekoracji)
  • 2 banany (1 do dekoracji)
  • kilka kawałków ananasa
  • garść borówek
  • ok. 180 g jogurtu pitnego naturalnego Milko
  • ok. 125 ml soku jabłkowego

Przygotowanie: Mango obieramy i oddzielamy miąższ od pestki, wrzucamy do blendera. Dodajemy obranego banana, a następnie dolewamy jogurt i sok. Blendujemy do uzyskania gładkiego koktajlu. Wlewamy do naczynia, dodajemy ulubione dodatki.

Nadchodzi wiosna, a wraz z nią sezon na smaczne i soczyste owoce. Nie trać czasu, już dzisiaj poszukaj inspiracji na kolorowe koktajle z ich wykorzystaniem: www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Bryska: W Sopocie nigdy nie odmawiam sobie przyjemności zjedzenia gofra. Cena nie gra roli

Wokalistka zapewnia, że nieco wyższe ceny w kawiarniach, restauracjach czy nawet w zwykłych budkach z przysmakami tuż przy plaży nie zniechęcają jej do wypoczynku nad Bałtykiem, bo po prostu lubi tam bywać. Często wraca do Sopotu, chociażby po to, żeby zjeść pysznego gofra z syropem karmelowym. Na ten przysmak Bryska nie żałuje pieniędzy. Jej zdaniem nieco wyższe ceny w lokalach gastronomicznych w sezonie letnim są jak najbardziej uzasadnione, bo przecież dla właścicieli takich punktów, to jedyna okazja żeby zarobić.

Polityka

Lekarz: Karol Nawrocki zapewne sporo papierosów w swoim życiu wypalił. Stwierdził, że w kampanii lepiej będzie je zastąpić woreczkami nikotynowymi

Kandydat na prezydenta Karol Nawrocki podczas ostatniej debaty w TVP wykonał nietypowy gest, wsuwając do ust saszetkę, co wywołało dyskusję na temat alternatywnych produktów nikotynowych. Były wiceminister zdrowia przypomina, że stosowanie takich woreczków to jedna z metod walki z uzależnieniem od palenia tytoniu, wpisująca się w strategię redukcji szkód, a przykład osoby publicznej może podnieść świadomość społeczną na ten temat. Jednocześnie lekarz zwraca uwagę, że tego typu produkty przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych. Reguluje to przyjęta w maju nowelizacja ustawy tytoniowej.

Zdrowie

Coraz więcej alergików korzysta z immunoterapii podjęzykowej. Nie jest ona dostępna dla najmłodszych pacjentów

Immunoterapia alergenowa, polegająca na 3-5-letnim podawaniu preparatu zawierającego alergeny, jest jedyną uznaną i skuteczną metodą przyczynowego leczenia alergii. Jej zastosowanie w najmłodszym wieku pozwala uchronić pacjenta przed rozwojem poważniejszych chorób o podłożu alergicznym, takich jak astma oskrzelowa. W Polsce refundowane są głównie immunoterapie podawane podskórnie, jednak w ostatnich latach coraz popularniejsza staje się postać podjęzykowa. Doustna forma jest refundowana tylko u dzieci i młodzieży w wieku 12–18 lat oraz dla dorosłych w odczulaniu na roztocza kurzu domowego. Alergolodzy i organizacje pacjenckie apelują o rozszerzenie wskazań o inne alergeny wiatropylne i refundację preparatów od szóstego roku życia.