Komunikaty PR

Top 3 wegańskie przepisy na lato

2021-07-20  |  11:00
Biuro prasowe

 

Lekka sałatka z domowym sosem

Składniki na sałatkę:
90 g Kurczaka wegańskiego Heura 
60 g rukoli
1 awokado
1 burak
1 łyżka pestek dyni
30 g kiełków
90 g pieczarek
150 g ciecierzycy
1/2 cytryny

Składniki na sos:
50 ml oliwy z oliwek
70 ml wody
50 g mielonych migdałów
10 g soli
15 ml soku z cytryny
50 g ketchupu

Przygotuj domowy sos koktajlowy. Wymieszaj migdały, wodę i sól. Ubijaj stopniowo dodając oliwę z oliwek. Dodaj ketchup i wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj.
Do miski wrzuć rukolę i ugotowaną ciecierzycę. Pokrój grzyby i dodaj je do mieszanki. Smaż kurczaka wegańskiego Heura na patelni na złoty kolor. Połóż kurczaka wegańskiego Heura® na wierzchu i dodaj pokrojone awokado. Skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp solą. Następnie polej dużą łyżką domowego sosu. Posyp kiełkami i pestkami dyni.


Śródziemorsko-azjatycki stir fry


180 g Kurczaka wegańskiego Heura
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 gałązka pietruszki
6-8 szparagów
100 ml sosu sojowego
30 g orzeszków ziemnych
400 g makaronu chińskiego
1 cukinia
1 łyżka sezamu
1 łodyga trawy cytrynowej
20 g drobno posiekanej kolendry


Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu, podsmaż i odstaw na później. Papryki pokrój w cienkie paski, a szparagi na średniej wielkości kawałki. Pokrój cukinię na cienkie plasterki. Wlej odrobinę oliwy z oliwek do woka i przyrumieniaj kurczaka wegańskiego Heura przez 5 minut. Następnie odłóż na osobny talerz.
Lekko spryskaj wok olejem i poczekaj, aż będzie bardzo gorący. Dodaj szparagi i paprykę i dobrze wymieszaj. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj cukinię i rozkrojoną trawę cytrynową. Mieszaj, aby nie przykleiły się do patelni. Gdy warzywa się przyrumienią, wyłącz ogień. Dodaj kurczaka wegańskiego Heura, orzeszki ziemne i sezam. Posyp drobno posiekaną kolendrą do smaku. Dodaj obfitą porcję sosu sojowego. Na koniec wmieszaj makaron.


Kolorowe szaszłyki

50 g Kurczaka wegańskiego w kawałkach Heura
1 cebula
1 cukinia
4 małe ziemniaki
1 kolba kukurydzy
olej
sól gruboziarnista
rozmaryn

Rozgrzej piekarnik do 180ºC lub rozpal grill. Obierz ziemniaki, zrób w nich dziurki i ułóż na blasze lub ruszcie. Piecz przez 10 minut. W międzyczasie pokrój cukinię i kukurydzę w grube plastry. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian warzywa i Kurczaka wegańskiego Heura. Dopraw solą i rozmarynem.
Przygotowanie na patelni: wlej odrobinę oleju i poczekaj aż się rozgrzeje. Smaż szaszłyki obracając je od czasu do czasu. 
Przygotowanie na grillu: natrzyj szaszłyki odrobiną oleju i piecz na rozgrzanym ruszcie obracając od czasu do czasu.
Gdy szaszłyki zbrązowieją, wyłącz ogień i podawaj na ciepło.

Kurczak wegański klasyczny Heura (cena sugerowana 14,99 zł) i Kurczak wegański Heura kawałki (cena sugerowana 14,99 zł) są dostępne we Frisco, Aldi, Auchan, Organic Farma Zdrowia i wybranych sklepach w całym kraju.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.