Top 3 wegańskie przepisy na lato
Lekka sałatka z domowym sosem
Składniki na sałatkę:
90 g Kurczaka wegańskiego Heura
60 g rukoli
1 awokado
1 burak
1 łyżka pestek dyni
30 g kiełków
90 g pieczarek
150 g ciecierzycy
1/2 cytryny
Składniki na sos:
50 ml oliwy z oliwek
70 ml wody
50 g mielonych migdałów
10 g soli
15 ml soku z cytryny
50 g ketchupu
Przygotuj domowy sos koktajlowy. Wymieszaj migdały, wodę i sól. Ubijaj stopniowo dodając oliwę z oliwek. Dodaj ketchup i wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj.
Do miski wrzuć rukolę i ugotowaną ciecierzycę. Pokrój grzyby i dodaj je do mieszanki. Smaż kurczaka wegańskiego Heura na patelni na złoty kolor. Połóż kurczaka wegańskiego Heura® na wierzchu i dodaj pokrojone awokado. Skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp solą. Następnie polej dużą łyżką domowego sosu. Posyp kiełkami i pestkami dyni.
Śródziemorsko-azjatycki stir fry
180 g Kurczaka wegańskiego Heura
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 gałązka pietruszki
6-8 szparagów
100 ml sosu sojowego
30 g orzeszków ziemnych
400 g makaronu chińskiego
1 cukinia
1 łyżka sezamu
1 łodyga trawy cytrynowej
20 g drobno posiekanej kolendry
Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu, podsmaż i odstaw na później. Papryki pokrój w cienkie paski, a szparagi na średniej wielkości kawałki. Pokrój cukinię na cienkie plasterki. Wlej odrobinę oliwy z oliwek do woka i przyrumieniaj kurczaka wegańskiego Heura przez 5 minut. Następnie odłóż na osobny talerz.
Lekko spryskaj wok olejem i poczekaj, aż będzie bardzo gorący. Dodaj szparagi i paprykę i dobrze wymieszaj. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj cukinię i rozkrojoną trawę cytrynową. Mieszaj, aby nie przykleiły się do patelni. Gdy warzywa się przyrumienią, wyłącz ogień. Dodaj kurczaka wegańskiego Heura, orzeszki ziemne i sezam. Posyp drobno posiekaną kolendrą do smaku. Dodaj obfitą porcję sosu sojowego. Na koniec wmieszaj makaron.
Kolorowe szaszłyki
50 g Kurczaka wegańskiego w kawałkach Heura
1 cebula
1 cukinia
4 małe ziemniaki
1 kolba kukurydzy
olej
sól gruboziarnista
rozmaryn
Rozgrzej piekarnik do 180ºC lub rozpal grill. Obierz ziemniaki, zrób w nich dziurki i ułóż na blasze lub ruszcie. Piecz przez 10 minut. W międzyczasie pokrój cukinię i kukurydzę w grube plastry. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian warzywa i Kurczaka wegańskiego Heura. Dopraw solą i rozmarynem.
Przygotowanie na patelni: wlej odrobinę oleju i poczekaj aż się rozgrzeje. Smaż szaszłyki obracając je od czasu do czasu.
Przygotowanie na grillu: natrzyj szaszłyki odrobiną oleju i piecz na rozgrzanym ruszcie obracając od czasu do czasu.
Gdy szaszłyki zbrązowieją, wyłącz ogień i podawaj na ciepło.
Kurczak wegański klasyczny Heura (cena sugerowana 14,99 zł) i Kurczak wegański Heura kawałki (cena sugerowana 14,99 zł) są dostępne we Frisco, Aldi, Auchan, Organic Farma Zdrowia i wybranych sklepach w całym kraju.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.