Tradycyjna Pascha Wielkanocna
Pascha to tradycyjny, Wielkanocny deser, cieszący się ogromną popularnością na polskich stołach. Zarówno jej kształt, jak i składniki niosą za sobą wiele symbolicznych znaczeń. Bakalie, cukier i twaróg świadczą o bogactwie i dobrobycie, natomiast mleko oraz jajka symbolizują odrodzenie. To wszystko zamknięte jest w pysznej piramidzie lub w stożku, który wskazuje kierunek nieba.
Paschę można dowolnie zmieniać i dostosowywać do gustów smakowych domowników. Co ważne, jest potrawą mocno podkreślającą podniosły charakter świąt. Poznaj przepis na jej najbardziej tradycyjne wydanie.
Tradycji staje się zadość
Tradycyjna pascha zawdzięcza swój znakomity smak dzięki połączeniu kilku prostych składników. Najczęściej serwowana jest we wschodniej części Polski. Jej korzeni należy szukać na Ukrainie i w Rosji. Jest bardzo prosta w wykonaniu.
Składniki:
1 kg twarogu
4 żółtka z dużych jajek
150 ml śmietany 30%
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
100 g moreli suszonych Bakal Soft
100 g suszonych rodzynek Bakal Naturalnie
50 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
50 g żurawiny suszonej Bakal Naturalnie
Przygotowanie:
Zmielić dwukrotnie twaróg. Cukier puder oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, następnie dodać miękkie masło, śmietanę oraz cukier waniliowy. Pokroić w kostkę morele oraz posiekać orzechy włoskie. Morele nie wymagają wcześniejszego namaczania. Do masy dodawać stopniowo twaróg oraz po garści przygotowanych bakalii. Masę przelewać do wysokiej formy, np. miski wyłożonej uprzednio ścierką. Włożyć deser do lodówki do stężenia. Przełożyć paschę na paterę.
Pascha – dlaczego jest wyjątkowa?
W zależności od rodzaju paschy możemy w niej znaleźć witaminę E oraz A, fosfor, wapń i białko. Bakalie w niej występujące wzbogacają ją także o wartościowe składniki odżywcze, niezwykle ważne w naszej diecie. Do tego deseru łatwo wprowadzać smakowe modyfikacje i na jego bazie przygotowywać przeróżne słodkości.
Wszystkie Bakalie dostępne na stronie: https://bakalsklep.pl

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Anna Dec: Często zapominamy, że poza ekranami telefonów jest prawdziwe życie i wartościowi ludzie. Bądźmy blisko nich i komunikujmy się najprościej, jak tylko się da
Prezenterka przyznaje, że w naszym społeczeństwie można zauważyć coraz większe bariery komunikacyjne, dlatego stoimy przed niezwykle trudnym wyzwaniem zachowania równowagi między korzystaniem z nowoczesnych mediów a pielęgnowaniem relacji osobistych. Aby jednak zobaczyć drugiego człowieka, czegoś się od niego nauczyć czy zainspirować jego życiem, przede wszystkim trzeba wyjrzeć zza szklanych ekranów swoich telefonów. Anna Dec zauważa też, że w dzisiejszych czasach coraz rzadziej rozmawiamy ze sobą w realnym świecie, a zbyt często poprzez różnego rodzaju komunikatory.
Prawo
70 proc. Polaków planuje wyjazd na urlop w sezonie letnim 2025. Do łask wracają wakacje last minute

Ponad 70 proc. Polaków planuje wyjechać na urlop w sezonie letnim, czyli między końcem czerwca a końcem września – wynika z badania Polskiej Organizacji Turystycznej. 35 proc. zamierza wyjechać tylko raz, a 30 proc. – co najmniej dwa razy. Z grupy wyjeżdżających jedna trzecia wybierze się na wyjazd zagraniczny. Jak wskazuje Katarzyna Turosieńska z Polskiej Izby Turystyki, po kilku latach ponownie do łask wracają oferty last minute, a zagraniczne kierunki pozostają niezmienne – prym wiodą m.in. Grecja, Tunezja, Egipt czy Hiszpania.
Prawo
Adaptacje poddaszy bez odpowiednich zabezpieczeń to realne zagrożenie pożarowe. Eksperci apelują o lepsze egzekwowanie przepisów

Z danych Państwowej Straży Pożarnej wynika, że w okresie od 1 stycznia do 13 lipca 2025 roku doszło do blisko 77 tys. pożarów. Ponad 17 tys. wybuchło w budynkach mieszkalnych, co jest nieco wyższym wynikiem niż rok temu. Ogień zbyt łatwo rozprzestrzenia się przez nieodpowiednio zabezpieczone kanały wentylacyjne i trasy kablowe. Źródłem problemów są także zaadaptowane poddasza bez zabezpieczeń przeciwpożarowych czy dachy z instalacjami fotowoltaicznymi.