Tradycyjna Pascha Wielkanocna
Pascha to tradycyjny, Wielkanocny deser, cieszący się ogromną popularnością na polskich stołach. Zarówno jej kształt, jak i składniki niosą za sobą wiele symbolicznych znaczeń. Bakalie, cukier i twaróg świadczą o bogactwie i dobrobycie, natomiast mleko oraz jajka symbolizują odrodzenie. To wszystko zamknięte jest w pysznej piramidzie lub w stożku, który wskazuje kierunek nieba.
Paschę można dowolnie zmieniać i dostosowywać do gustów smakowych domowników. Co ważne, jest potrawą mocno podkreślającą podniosły charakter świąt. Poznaj przepis na jej najbardziej tradycyjne wydanie.
Tradycji staje się zadość
Tradycyjna pascha zawdzięcza swój znakomity smak dzięki połączeniu kilku prostych składników. Najczęściej serwowana jest we wschodniej części Polski. Jej korzeni należy szukać na Ukrainie i w Rosji. Jest bardzo prosta w wykonaniu.
Składniki:
1 kg twarogu
4 żółtka z dużych jajek
150 ml śmietany 30%
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
100 g moreli suszonych Bakal Soft
100 g suszonych rodzynek Bakal Naturalnie
50 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
50 g żurawiny suszonej Bakal Naturalnie
Przygotowanie:
Zmielić dwukrotnie twaróg. Cukier puder oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, następnie dodać miękkie masło, śmietanę oraz cukier waniliowy. Pokroić w kostkę morele oraz posiekać orzechy włoskie. Morele nie wymagają wcześniejszego namaczania. Do masy dodawać stopniowo twaróg oraz po garści przygotowanych bakalii. Masę przelewać do wysokiej formy, np. miski wyłożonej uprzednio ścierką. Włożyć deser do lodówki do stężenia. Przełożyć paschę na paterę.
Pascha – dlaczego jest wyjątkowa?
W zależności od rodzaju paschy możemy w niej znaleźć witaminę E oraz A, fosfor, wapń i białko. Bakalie w niej występujące wzbogacają ją także o wartościowe składniki odżywcze, niezwykle ważne w naszej diecie. Do tego deseru łatwo wprowadzać smakowe modyfikacje i na jego bazie przygotowywać przeróżne słodkości.
Wszystkie Bakalie dostępne na stronie: https://bakalsklep.pl

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.