Tradycyjna, smaczna, efektowna - sałatka warstwowa z szynką
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Okres karnawału celebrujemy zwykle w gronie przyjaciół przy suto zastawionym stole. Dlatego dokładamy starań, aby to, co jemy było nie tylko smaczne, ale również spektakularnie wyglądało. Daniem, które łączy obie te cechy jest sałatka warstwowa.
Ten rodzaj zimnej przekąski sporządzany jest z różnych składników zwykle o kontrastowych kolorach, które układane warstwami w szklanej misie lub innym naczyniu dają interesujący wizualnie efekt, już z daleka przyciągający wzrok gości. Ale wygląd to nie wszystko, taka sałatka również doskonale smakuje!
Podobno twórcą sałatki warstwowej był Belg Lucien Olivier. Według jego pierwotnego pomysłu składniki były układane warstwowo w kształt piramidy. Danie miało olśniewać wyglądem i zaskakiwać smakiem. Dopiero potem mistrz kuchni postanowił wymieszać składniki. I chociaż to właśnie z „sałatki Oliviera” wzięła nasza polska sałatka jarzynowa, pierwotnie w jej skład oprócz warzyw wchodziły inne ciekawe dodatki takie jak m.in. ozory cielęce, kawior, raki, kapary czy wędzona kaczka.
Jednym z ważnych składników sałatki warstwowej jest mięso. Najczęściej w tej roli używa się szynki.
- Szynka w połączeniu z warzywami i majonezem nie tylko pięknie komponuje się kolorystycznie, ale przede wszystkim dodaje wyrazistości smakowi dania – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Ważne, żeby sięgnąć po wędlinę wysokiej jakości, która będzie miała odpowiednią wilgotność i konsystencję. Taka szynka nie będzie rozpadała się w trakcie krojenia i zachowa ładną formę. Wybierając wyroby wędzone, dodamy sałatce charakteru. Ciekawego aromatu nada całości np. Szynka z Wadowic z linii Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone, przygotowywana w wędzarni opalanej drenem bukowo-olchowym.
Zaletą sałatki warstwowej jest też fakt, że daje ona dużą swobodę i pole do popisu. Nie ma tu sztywnego przepisu, którego musimy się trzymać. Do jej podstawowych składników zaliczyć można dobrej jakości szynkę, twardy żółty ser, jajka i majonez (najlepiej przygotowany samodzielnie). Jeśli chodzi o dobór warzyw, zwróćmy uwagę na to, aby były różnokolorowe. Warto delikatny smak jajek, majonezu czy groszku przełamać lekką nutą słodko-kwaśną np. ananasem czy selerem konserwowym. Z powodzeniem możemy wykorzystać także m.in. paprykę, kukurydzę, rzodkiewkę, szczypiorek, kapustę pekińską. Ilość składników i kolejność warstw również jest dowolna. Poniżej przedstawiamy propozycję na sałatkę warstwową z szynką, ananasem i selerem.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ WARTSWOWĄ Z SZYNKĄ Z WADOWIC
200 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy
5 jaj
200 g sera żółtego np. Gouda lub Ementaler
300 g selera konserwowego
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku
2 papryki czerwone
majonez
Jaja gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. W kostkę kroimy również żółty ser oraz paprykę. Szynkę kroimy w plastry, przekrajamy na pół i zwijamy w ruloniki. Odsączamy selera, ananasa, kukurydzę i groszek. Przygotowujemy duże, szklane, przezroczyste naczynie. Zamiast jednej salaterki można użyć pucharków do deserów i przygotować każdą porcję osobno. Składniki układamy kolejno warstwami, co jakiś czas przekładając warstwą majonezu. Mniej więcej w połowie układamy warstwę ruloników z szynki. Całość przykrywamy warstwą majonezu i dekorujemy, np. szynką, groszkiem i kukurydzą.
Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem
„Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”. www.dobrowolscy.pl

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.