Tradycyjna, smaczna, efektowna - sałatka warstwowa z szynką
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Okres karnawału celebrujemy zwykle w gronie przyjaciół przy suto zastawionym stole. Dlatego dokładamy starań, aby to, co jemy było nie tylko smaczne, ale również spektakularnie wyglądało. Daniem, które łączy obie te cechy jest sałatka warstwowa.
Ten rodzaj zimnej przekąski sporządzany jest z różnych składników zwykle o kontrastowych kolorach, które układane warstwami w szklanej misie lub innym naczyniu dają interesujący wizualnie efekt, już z daleka przyciągający wzrok gości. Ale wygląd to nie wszystko, taka sałatka również doskonale smakuje!
Podobno twórcą sałatki warstwowej był Belg Lucien Olivier. Według jego pierwotnego pomysłu składniki były układane warstwowo w kształt piramidy. Danie miało olśniewać wyglądem i zaskakiwać smakiem. Dopiero potem mistrz kuchni postanowił wymieszać składniki. I chociaż to właśnie z „sałatki Oliviera” wzięła nasza polska sałatka jarzynowa, pierwotnie w jej skład oprócz warzyw wchodziły inne ciekawe dodatki takie jak m.in. ozory cielęce, kawior, raki, kapary czy wędzona kaczka.
Jednym z ważnych składników sałatki warstwowej jest mięso. Najczęściej w tej roli używa się szynki.
- Szynka w połączeniu z warzywami i majonezem nie tylko pięknie komponuje się kolorystycznie, ale przede wszystkim dodaje wyrazistości smakowi dania – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Ważne, żeby sięgnąć po wędlinę wysokiej jakości, która będzie miała odpowiednią wilgotność i konsystencję. Taka szynka nie będzie rozpadała się w trakcie krojenia i zachowa ładną formę. Wybierając wyroby wędzone, dodamy sałatce charakteru. Ciekawego aromatu nada całości np. Szynka z Wadowic z linii Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone, przygotowywana w wędzarni opalanej drenem bukowo-olchowym.
Zaletą sałatki warstwowej jest też fakt, że daje ona dużą swobodę i pole do popisu. Nie ma tu sztywnego przepisu, którego musimy się trzymać. Do jej podstawowych składników zaliczyć można dobrej jakości szynkę, twardy żółty ser, jajka i majonez (najlepiej przygotowany samodzielnie). Jeśli chodzi o dobór warzyw, zwróćmy uwagę na to, aby były różnokolorowe. Warto delikatny smak jajek, majonezu czy groszku przełamać lekką nutą słodko-kwaśną np. ananasem czy selerem konserwowym. Z powodzeniem możemy wykorzystać także m.in. paprykę, kukurydzę, rzodkiewkę, szczypiorek, kapustę pekińską. Ilość składników i kolejność warstw również jest dowolna. Poniżej przedstawiamy propozycję na sałatkę warstwową z szynką, ananasem i selerem.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ WARTSWOWĄ Z SZYNKĄ Z WADOWIC
200 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy
5 jaj
200 g sera żółtego np. Gouda lub Ementaler
300 g selera konserwowego
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku
2 papryki czerwone
majonez
Jaja gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. W kostkę kroimy również żółty ser oraz paprykę. Szynkę kroimy w plastry, przekrajamy na pół i zwijamy w ruloniki. Odsączamy selera, ananasa, kukurydzę i groszek. Przygotowujemy duże, szklane, przezroczyste naczynie. Zamiast jednej salaterki można użyć pucharków do deserów i przygotować każdą porcję osobno. Składniki układamy kolejno warstwami, co jakiś czas przekładając warstwą majonezu. Mniej więcej w połowie układamy warstwę ruloników z szynki. Całość przykrywamy warstwą majonezu i dekorujemy, np. szynką, groszkiem i kukurydzą.
Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem
„Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”. www.dobrowolscy.pl

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.