Komunikaty PR

Tradycyjne potrawy z wyrazistym dodatkiem

2020-12-31  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Jak przygotować tradycyjne, ale niebanalne, proste, ale zaskakujące dania z mięsa? Warto postawić na jeden wyrazisty składnik, który zagra na talerzu główną rolę i sprawi, że całe danie będzie niezwykle aromatyczne. Do potraw mięsnych idealnie sprawdzi się tradycyjny chrzan. Tylko jak połączyć go z resztą dodatków, by podkreślił ich smak?

Jak najlepiej „przemycić” chrzan do dania? Przygotujmy sos! Dzięki temu jego smak nie będzie przytłaczający, ale nadal pozostanie bardzo aromatyczny. Jeżeli nie decydujemy się na użycie świeżego korzenia, to warto pamiętać, by ten ze słoiczka był jak najwyższej jakości i miał wysoką zawartość chrzanu. Chrzan Luksusowy zawiera go aż 70%, dzięki czemu wyróżnia się niezwykle intensywnym, naturalnym smakiem. Przedstawiamy przepisy na dwie potrawy, w których sprawdzi się doskonale!

Polędwiczki w sosie chrzanowym

Polędwiczka wieprzowa to mięso, które może naprawdę zachwycić, jeżeli zostanie odpowiednio przyrządzone. Wyrazisty sos na bazie chrzanu idealnie skomponuje się z soczystymi, rozpływającymi się w ustach polędwiczkami. A co będzie potrzebne do przygotowania tej potrawy?

  • jedna polędwiczka wieprzowa
  • 2 łyżki Chrzanu Luksusowego
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • szklanka wody
  • ¼ szklanki białego wina
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej

Zaczynamy od umycia polędwiczki, osuszenia jej ręcznikiem papierowym i pokrojenia w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Tak przygotowane mięso solimy i dodajemy pieprzu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, układamy na nim polędwiczki i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Na patelnię dolewamy wino, a po minucie wodę, po czym dusimy przez 20 minut pod przykryciem (aż mięso będzie miękkie, w międzyczasie można je kilka razy przewrócić). Pod koniec duszenia dodajemy chrzan. W szklance dokładnie mieszamy śmietankę z mąką i wlewamy na patelnię, dodajemy sól oraz pieprz. Dusimy jeszcze przez chwilę i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Sposób na białą kiełbasę

Biała kiełbasa często kojarzy nam się głównie z żurkiem, ale może być też pysznym i aromatycznym daniem głównym. Wystarczy kilka dodatków i trochę czasu w piekarniku, by stworzyć naprawdę smaczną potrawę z jej udziałem.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • szklanka śmietanki 30%
  • pół szklanki jasnego piwa
  • duży ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki Chrzanu Luksusowego
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju przez około 5-6 minut, aż będzie dość miękka. Solimy do smaku. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i układamy na niej kiełbasę. W rondelku rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dolewamy śmietankę, piwo oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Sos zagotowujemy, cały czas mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy chrzan, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy kiełbasę i pieczemy przez około 30-35 minut. Gotowe!

 

Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: 3,50 zł brutto/ 180 g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.