Tradycyjne potrawy z wyrazistym dodatkiem

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Jak przygotować tradycyjne, ale niebanalne, proste, ale zaskakujące dania z mięsa? Warto postawić na jeden wyrazisty składnik, który zagra na talerzu główną rolę i sprawi, że całe danie będzie niezwykle aromatyczne. Do potraw mięsnych idealnie sprawdzi się tradycyjny chrzan. Tylko jak połączyć go z resztą dodatków, by podkreślił ich smak?
Jak najlepiej „przemycić” chrzan do dania? Przygotujmy sos! Dzięki temu jego smak nie będzie przytłaczający, ale nadal pozostanie bardzo aromatyczny. Jeżeli nie decydujemy się na użycie świeżego korzenia, to warto pamiętać, by ten ze słoiczka był jak najwyższej jakości i miał wysoką zawartość chrzanu. Chrzan Luksusowy zawiera go aż 70%, dzięki czemu wyróżnia się niezwykle intensywnym, naturalnym smakiem. Przedstawiamy przepisy na dwie potrawy, w których sprawdzi się doskonale!
Polędwiczki w sosie chrzanowym
Polędwiczka wieprzowa to mięso, które może naprawdę zachwycić, jeżeli zostanie odpowiednio przyrządzone. Wyrazisty sos na bazie chrzanu idealnie skomponuje się z soczystymi, rozpływającymi się w ustach polędwiczkami. A co będzie potrzebne do przygotowania tej potrawy?
- jedna polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki Chrzanu Luksusowego
- pół szklanki śmietanki 30%
- szklanka wody
- ¼ szklanki białego wina
- olej lub oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
Zaczynamy od umycia polędwiczki, osuszenia jej ręcznikiem papierowym i pokrojenia w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Tak przygotowane mięso solimy i dodajemy pieprzu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, układamy na nim polędwiczki i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Na patelnię dolewamy wino, a po minucie wodę, po czym dusimy przez 20 minut pod przykryciem (aż mięso będzie miękkie, w międzyczasie można je kilka razy przewrócić). Pod koniec duszenia dodajemy chrzan. W szklance dokładnie mieszamy śmietankę z mąką i wlewamy na patelnię, dodajemy sól oraz pieprz. Dusimy jeszcze przez chwilę i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Sposób na białą kiełbasę
Biała kiełbasa często kojarzy nam się głównie z żurkiem, ale może być też pysznym i aromatycznym daniem głównym. Wystarczy kilka dodatków i trochę czasu w piekarniku, by stworzyć naprawdę smaczną potrawę z jej udziałem.
Potrzebne składniki:
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- szklanka śmietanki 30%
- pół szklanki jasnego piwa
- duży ząbek czosnku
- 2-3 łyżki Chrzanu Luksusowego
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju przez około 5-6 minut, aż będzie dość miękka. Solimy do smaku. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i układamy na niej kiełbasę. W rondelku rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dolewamy śmietankę, piwo oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Sos zagotowujemy, cały czas mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy chrzan, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy kiełbasę i pieczemy przez około 30-35 minut. Gotowe!
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: 3,50 zł brutto/ 180 g

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze
Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.
Zdrowie
Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.
Media
Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.