Komunikaty PR

Udany sezon grillowy z Ajvarem Podravka

2020-04-29  |  16:00
Biuro prasowe
Kontakt
Karolina Węgorek
Walk PR

Dzielna 60
01-029 Warszawa
karolina.wegorek|walk.pl| |karolina.wegorek|walk.pl
+48 22 379 25 51
www.walk.pl

Coraz dłuższe i cieplejsze wiosenne dni oznaczają jedno – czas na grilla. To również szansa na odkrycie nowych, inspirujących smaków rodem ze słonecznej Chorwacji. Idealnym dodatkiem do kiełbasek i dań mięsnych oraz warzywnych przekąsek z grilla, który podkreśli ich wyjątkowy charakter, będą pasty warzywne Ajvar Podravka. Poznaj to niezwykłe połączenie – wybierz swój ulubiony wariant smakowy i zachwyć się grillowanymi daniami w nowej odsłonie.

Któż oprze się pieczonym na grillu kiełbaskom, karkówce czy warzywom? Niepowtarzalny smak grillowanych dań i przekąsek zjadanych na świeżym powietrzu nie ma sobie równych. To dlatego tak wiele osób każdego roku z utęsknieniem oczekuje ciepłych promieni wiosennego słońca, które pozwolą rozpalić grilla i przygotować te niecodzienne potrawy. Pamiętajmy jednak, aby w tym sezonie robić to w odpowiedzialny i bezpieczny sposób.

Grill w chorwackim stylu

Odpowiednie połączenie smaków może nas przenieść w dalekie rejony bez opuszczania własnego ogródka. To cenne szczególnie teraz, gdy nie możemy planować podróży. Aby poczuć się jak na wakacjach w południowej Europie, warto uzupełnić grillowane dania o pasty warzywne Ajvar Podravka, które nadadzą im niezwykłego, śródziemnomorskiego charakteru. Przygotowane zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, z dojrzałych w słońcu papryk i bakłażanów oraz starannie dobranych przypraw, doskonale podkreślą smak pieczonych i grillowanych mięs, kiełbas i warzyw. Tym samym pasty będą idealną alternatywą dla klasycznego ketchupu i musztardy. Ajvar Podravka występuje w kilku wariantach smakowych – łagodnym i ostrym, a także z sosem chrzanowym, z cebulką oraz BBQ, który fantastycznie komponuje się z daniami z grilla. Doskonałym dodatkiem do grillowanych potraw, który nada im oryginalny smak jest także Pindżur Podravka – pasta warzywna powstała ze starannie wyselekcjonowanych czerwonych papryk, soczystych pomidorów i bakłażanów. Tak bogaty wybór past daje szansę na przygotowanie różnorodnych dań i zachwycających w smaku grillowanych przekąsek. Poznaj nasze inspiracje!

Grillowana karkówka z warzywami i Ajvarem

(porcja dla 2 osób; czas przygotowania: 30 minut + 60 min marynowania)

Składniki:

  • 500 g karkówki
  • 1 łyżka Vegety Natur do karkówki        
  • 50 ml ciemnego piwa
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cukinia
  • sól
  • 100 g Ajvaru łagodnego Podravka       
  • Ajvar BBQ Podravka

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na grube, centymetrowe steki. Przygotować marynatę: 3 łyżki oliwy wymieszać z Vegetą Natur do karkówki, musztardą i piwem. Steki wyłożyć do naczynia, zamarynować, położyć na wierzch gałązkę rozmarynu i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu z lodówki odczekać ok. 30 minut przed grillowaniem. Obrać ziemniaki, przekroić na pół i gotować w osolonym wrzątku ok. 8 minut. Odcedzić i odłożyć do grillowania. Cukinię pokroić w plastry. Steki ułożyć na tackach do grillowania i grillować na ruszcie lub bezpośrednio na patelni grillowej (uprzednio skropionej oliwą), grillować ok. 7 minut z każdej strony. Ziemniaki skropić oliwą i grillować ok. 8 minut. Cukinię grillować ok. 3 minuty z każdej strony. Karkówkę podawać z warzywami oraz Ajvarem.

Zobacz również film z przepisem na grillowaną karkówkę z warzywami i Ajvarem.

Ajvar to nie tylko doskonały dodatek do dań z grilla. Idealnie podkreśli również smak mięs pieczonych i duszonych, a także wędlin. Sprawdzi się także jako składnik gulaszów i sosów oraz dodatek do kanapek, pizzy czy zapiekanek. Zachwyci niepowtarzalnym smakiem również na zimno – z krakersami czy jako dip do warzyw.

Więcej przepisów z wykorzystaniem Ajvaru i innych past warzywnych Podravka znajdziesz na stronie www.podravka.pl oraz na kanale YouTube Podravka Polska.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Walk PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B

Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.

Problemy społeczne

Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji

Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.

Farmacja

Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi

Opracowywanie nowoczesnych form podania leków to odpowiedź na stale rosnącą liczbę pacjentów z chorobami przewlekłymi, m.in. onkologicznymi, hematologicznymi i psychiatrycznymi. Jeden zastrzyk zamiast codziennego łykania tabletek, wlewów czy klasycznych chemioterapii ułatwia życie pacjentom, pozwalając im uniknąć hospitalizacji, stresu i ryzyka z tym związanego oraz szybciej wrócić do codziennych zajęć. To także korzyść dla personelu medycznego i systemu ochrony zdrowia. Inicjatorzy kampanii „Podanie ma znaczenie” podkreślają, że pacjent powinien mieć wpływ na wybór formy przyjmowanego leku.