Udany sezon grillowy z Ajvarem Podravka
Walk PR
Dzielna 60
01-029 Warszawa
karolina.wegorek|walk.pl| |karolina.wegorek|walk.pl
+48 22 379 25 51
www.walk.pl
Coraz dłuższe i cieplejsze wiosenne dni oznaczają jedno – czas na grilla. To również szansa na odkrycie nowych, inspirujących smaków rodem ze słonecznej Chorwacji. Idealnym dodatkiem do kiełbasek i dań mięsnych oraz warzywnych przekąsek z grilla, który podkreśli ich wyjątkowy charakter, będą pasty warzywne Ajvar Podravka. Poznaj to niezwykłe połączenie – wybierz swój ulubiony wariant smakowy i zachwyć się grillowanymi daniami w nowej odsłonie.
Któż oprze się pieczonym na grillu kiełbaskom, karkówce czy warzywom? Niepowtarzalny smak grillowanych dań i przekąsek zjadanych na świeżym powietrzu nie ma sobie równych. To dlatego tak wiele osób każdego roku z utęsknieniem oczekuje ciepłych promieni wiosennego słońca, które pozwolą rozpalić grilla i przygotować te niecodzienne potrawy. Pamiętajmy jednak, aby w tym sezonie robić to w odpowiedzialny i bezpieczny sposób.
Grill w chorwackim stylu
Odpowiednie połączenie smaków może nas przenieść w dalekie rejony bez opuszczania własnego ogródka. To cenne szczególnie teraz, gdy nie możemy planować podróży. Aby poczuć się jak na wakacjach w południowej Europie, warto uzupełnić grillowane dania o pasty warzywne Ajvar Podravka, które nadadzą im niezwykłego, śródziemnomorskiego charakteru. Przygotowane zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, z dojrzałych w słońcu papryk i bakłażanów oraz starannie dobranych przypraw, doskonale podkreślą smak pieczonych i grillowanych mięs, kiełbas i warzyw. Tym samym pasty będą idealną alternatywą dla klasycznego ketchupu i musztardy. Ajvar Podravka występuje w kilku wariantach smakowych – łagodnym i ostrym, a także z sosem chrzanowym, z cebulką oraz BBQ, który fantastycznie komponuje się z daniami z grilla. Doskonałym dodatkiem do grillowanych potraw, który nada im oryginalny smak jest także Pindżur Podravka – pasta warzywna powstała ze starannie wyselekcjonowanych czerwonych papryk, soczystych pomidorów i bakłażanów. Tak bogaty wybór past daje szansę na przygotowanie różnorodnych dań i zachwycających w smaku grillowanych przekąsek. Poznaj nasze inspiracje!
Grillowana karkówka z warzywami i Ajvarem
(porcja dla 2 osób; czas przygotowania: 30 minut + 60 min marynowania)
Składniki:
- 500 g karkówki
- 1 łyżka Vegety Natur do karkówki
- 50 ml ciemnego piwa
- Oliwa z oliwek
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cukinia
- sól
- 100 g Ajvaru łagodnego Podravka
- Ajvar BBQ Podravka
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na grube, centymetrowe steki. Przygotować marynatę: 3 łyżki oliwy wymieszać z Vegetą Natur do karkówki, musztardą i piwem. Steki wyłożyć do naczynia, zamarynować, położyć na wierzch gałązkę rozmarynu i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu z lodówki odczekać ok. 30 minut przed grillowaniem. Obrać ziemniaki, przekroić na pół i gotować w osolonym wrzątku ok. 8 minut. Odcedzić i odłożyć do grillowania. Cukinię pokroić w plastry. Steki ułożyć na tackach do grillowania i grillować na ruszcie lub bezpośrednio na patelni grillowej (uprzednio skropionej oliwą), grillować ok. 7 minut z każdej strony. Ziemniaki skropić oliwą i grillować ok. 8 minut. Cukinię grillować ok. 3 minuty z każdej strony. Karkówkę podawać z warzywami oraz Ajvarem.
Zobacz również film z przepisem na grillowaną karkówkę z warzywami i Ajvarem.
Ajvar to nie tylko doskonały dodatek do dań z grilla. Idealnie podkreśli również smak mięs pieczonych i duszonych, a także wędlin. Sprawdzi się także jako składnik gulaszów i sosów oraz dodatek do kanapek, pizzy czy zapiekanek. Zachwyci niepowtarzalnym smakiem również na zimno – z krakersami czy jako dip do warzyw.
Więcej przepisów z wykorzystaniem Ajvaru i innych past warzywnych Podravka znajdziesz na stronie www.podravka.pl oraz na kanale YouTube Podravka Polska.
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
S. Karpiel-Bułecka: Sam talent nie wystarczy, by odnieść sukces w branży muzycznej. Trzeba też mieć trochę szczęścia i spotkać odpowiednich ludzi
Na przestrzeni ostatnich dwóch dekad, między innymi za sprawą streamingu i powszechnego dostępu do internetu, rynek muzyczny w Polsce przeszedł prawdziwą rewolucję. Zauważają to zarówno doświadczeni artyści, jak Sebastian Karpiel-Bułecka, jak i młodsze pokolenie, reprezentowane przez Miuosha. Obaj wokaliści podkreślają, że sukces w branży muzycznej jest wynikiem wielu czynników. Lider zespołu Zakopower zaznacza, że niezależnie od sytuacji młodzi artyści powinni być konsekwentni i wierzyć w swoje możliwości, bo to jest kluczowe w budowaniu kariery.
Problemy społeczne
Strach przed porażką i brak wiary we własne siły blokują rozwój przedsiębiorczości kobiet. Częściej zakładają za to firmy z misją
Kobiety stanowią mniejszość w zarządach firm, rzadziej też niż mężczyźni zakładają własne działalności gospodarcze. W UE na taki krok decyduje się 10 proc. pracujących pań, w Polsce – 13 proc. – wynika z raportu „Biznes na wysokich obcasach” PIE. Strach przed porażką i brak wiary w swoje umiejętności powstrzymują kobiety częściej niż mężczyzn przed założeniem działalności. Kluczową rolę mogą pełnić programy mentoringowe prowadzone przez kobiety.
Muzyka
Luna: Status materialny moich rodziców przeszkadza mi w karierze. Przestaję postrzegać siebie jako niezależną artystkę, tylko córkę bogaczy
Wokalistka podkreśla, że ścieżka jej kariery i sukcesy w branży muzycznej budzą wiele emocji, również ze względu na to, czym zajmują się jej rodzice. Jest ona bowiem córką milionera Andrzeja Wielgomasa, założyciela i właściciela firmy Dawtona. Jednak jak zaznacza, to, że pochodzi z zamożnego domu, nie ułatwia jej życia, a wręcz jest swoistym balastem. Luna ma świadomość tego, że w opinii niektórych ludzi wszystko, co ma i co osiągnęła, zawdzięcza tylko bogatym rodzicom.