Komunikaty PR

Upiorne przekąski z produktami WSP „Społem”

2024-10-21  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

Halloween to doskonały pretekst, aby urządzić przebieraną imprezę z potwornym motywem. Warto zadbać o to, aby nie tylko kostiumy i dekoracje oddawały atmosferę tego wydarzenia, ale także potrawy. Dlatego wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi opracujmy wyjątkowo straszne menu. Wykonanie dań na tę okazję to nie tylko dobra zabawa, ale i sprawdzian naszej kreatywności. Jeśli brakuje Ci pomysłów na proste, a jednocześnie zaskakujące jedzenie, zainspiruj się propozycjami WSP „Społem”.

Wycinanie dyni to tylko jedna z wielu atrakcji, które mogą urozmaicić Halloween. Można tego wieczora nie tylko zbierać cukierki, ale także urządzić kostiumowe przyjęcie. Nasi goście z pewnością będą pod wrażeniem, gdy zaserwujemy im przekąski wpisujące się w tematykę święta. Do ich przygotowania doskonale nadają się produkowane przez kielecką Spółdzielnię sosy i inne dodatki.

Empanady cheeseburgerowe w kształcie duszków

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 130 g masła
  • ¾ szklanki wody
  • żółtko
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • mięso wołowe 500 g
  • sól i pieprz do smaku
  • pokrojone w kostkę 3 ogórki kiszone
  • 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka Musztardy Kieleckiej Delikatesowej
  • ser cheddar w wiórkach

Przepis

Masło rozpuszczamy w rondelku. W misce mieszamy mąkę z wodą i solą. Ostudzone masło łączymy ze składnikami i wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy je w kulę i wkładamy do lodówki. W międzyczasie, możemy przygotować farsz. Do garnka wlewamy 1,5 łyżki oleju i posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek. Wrzucamy składniki do rozgrzanego naczynia i czekamy, aż się przyrumienią. Następnie dorzucamy całe mięso, sól oraz pieprz i rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Przykrywamy pokrywką i podsmażamy około 10-15 minut, mieszając. Kiedy mięso będzie już gotowe, dajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz ketchup, majonez i musztardę od WSP „Społem”. Na koniec wsypujemy 2 garście sera cheddar.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm i wykrajamy  z niego duszki. Na tył postaci nakładamy 3 łyżki farszu i przykrywamy go górą z wyrzeźbioną buźką oraz oczami. Boki łączymy za pomocą widelca. Górę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut, aż staną się złociste.

Ta prosta przekąska będzie alternatywą dla hamburgerów i na pewno zaskoczy wszystkich gości. Można zaserwować także kilka empanad z roślinnym mięsem, które robi się dokładnie w taki sam sposób. Dodatkowo warto w osobnych miseczkach przygotować dipy, do maczania, np. Sos Tysiąca Wysp, Sos Amerykański oraz Sos Czosnkowy od WSP „Społem”.

Mrożące krew w żyłach przystawki

Na halloweenowym stole mogą pojawić się też kreatywne przekąski na zimno, które z pewnością przyciągną wszystkie zaproszone wampiry i innych przebierańców. Jednym z pomysłów są przepołowione i posmarowane Majonezem Kieleckim jajka na twardo. Układamy na nich czarne oliwki, które należy pokroić i skomponować w taki sposób, aby przypominały kształtem nietoperze oraz pająki. Z kolei dla miłośników warzywnych specjałów idealne będą marchewki i ogórki, pokrojone w kształt duszków, podane z dipem na bazie jogurtu naturalnego oraz Majonezem Kieleckim Lekkim. Ten prosty trick sprawi, że nawet dzieciom warzywa będą tego wieczora niestraszne. Dosyć przerażającą, lecz ciekawą opcją,  są pokrojone bagietki z „okiem Frankensteina”, które oprócz masła warto posmarować Musztardą, Majonezem lub Ketchupem Kieleckim od WSP „Społem”. Gałkę stworzymy z małej kulki mozzarelli, w której trzeba wydrążyć dziurkę, a do środka włożyć oliwkę. Całość owijamy, kilka razy szynką parmeńską i kładziemy na pieczywo.

Budzić grozę będą też „palce czarownic polane krwią”, które można zaserwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Do ich wykonania potrzebne są przecięte bułki do hot dogów oraz klasyczne parówki, w których trzeba wyciąć prostokąty o kształcie paznokcia i ponacinać linie w zgięciach. Gotową kiełbaskę wkładamy do środka i polewamy obficie Ketchupem Kieleckim. Wielbicielom pikantnych i wyrazistych smaków można zaproponować jako alternatywę Sos Kielecki Prażona Cebulka. Jeśli jednak wizja „zjedzenia palca” jest zbyt wstrząsająca, to na halloweenowym stole sprawdzą się także zapiekane parówki, owinięte ciastem francuskim, które wyglądają jak mumie i podawane są z Ketchupem Kieleckim lub innym sosem.

Więcej informacji o produktach WSP „Społem” znajdziesz tutaj: https://www.wspspolem.com.pl/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Polityka

Niemal 2 mln Polaków jest zagrożonych skrajnym ubóstwem. Są duże trudności w mierzeniu skali tego zjawiska

W 2024 roku w Polsce nastąpiło zmniejszenie zasięgu zagrożenia ubóstwem skrajnym o 1,4 pp. – z 6,6 proc. rok wcześniej do 5,2 proc. Jest to jednak mniejszy spadek niż wzrost odnotowany pomiędzy 2022 a 2023 rokiem – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. W 2024 roku zwiększył się jednak zasięg zagrożenia ubóstwem relatywnym (do 13,3 proc.) i zmniejszył ubóstwem ustawowym – do poziomu 2,6 proc. Miliony Polaków wciąż nie realizują potrzeb na podstawowym poziomie, co może powodować konsekwencje polityczne i społeczne. Eksperci apelują o wprowadzenie obiektywnych miar ubóstwa, co ma pomóc w jego zwalczaniu.

Media

Edyta Herbuś: Ostatnio bardziej koncentrowałam się na aktorskim rozwoju w teatrze. Teraz znowu zawołała mnie telewizja i jest to czas fajnego odświeżenia

Tancerka robi sobie przerwę od teatralnej sceny i cieszy się, że teraz będzie jej więcej w telewizji. Ostatnie tygodnie spędza przede wszystkim na planie produkcji realizowanych dla Polsatu. Swoich sił próbuje między innymi w 22. edycji programu „Twoja twarz brzmi znajomo”. Będzie ją można oglądać również w nowych odcinkach serialu „Przyjaciółki”. Edyta Herbuś zaznacza jednak, że niezależnie od tego, jak bardzo jest zajęta, zawsze znajdzie chwilę, by potańczyć czy stworzyć spontaniczny układ choreograficzny.